Sliter du med å få spiselige resultater etter at rypa, dua eller tiuren har måttet bite nebbet i gresset? Med riktig teknikk og kvass kniv er det lettere enn du tror.
Fra fjærkre...: Etter en vellykket ettermiddag på duejordet har jegeren en del jobb foran seg med slakting. Her lærer du hvordan du gjør det riktig, og enkelt.
Lesetid: 5 minutter
Mitt inntrykk er at en del småviltjegere – spesielt de litt uerfarne – fort flakker med blikket når fugl skal gjøres opp. Vi skal hjelpe deg på vei med fuglen fram til den havner på kjøkkenet for videre tilberedning.
Det viktigste uansett hvilken fugl du har skutt, er at den skal avkjøles luftig, tørt og ikke for fort etter at den er skutt. Å slenge rypa eller orrfuglen i en plastpose nedi sekken for å unngå blodsøl, anbefales ikke!
Bruk rypenett eller la fuglen henge luftig etter hodet i en fuglegalge utenpå sekken. Jeg foretrekker rypenett for å unngå å ha fuglen dinglende og daskende rundt meg resten av dagen, samt at det er mindre sjanse for å miste den. Er det kaldt, bør du pakke fuglen i avispapir eller en genser.
Mørning
De fleste fugler skal mørnes med fjæra på. Eneste unntak på min jaktmeny, er duer. Der skjærer jeg ut brystfiletene dagen etter når fuglene er riktig nedkjølt. Filetene blir vakumpakket og får ytterligere 4–5 dager mørning i kjøleskapet før de går i fryseren.
Jakter du fiskeender, dykkender og skarv, bør filetene skjæres ut umiddelbart mens fuglen er varm.
Som for annet viltkjøtt er 40 døgngrader en god middelvei. Noen mørner fuglen lenger for kraftigere viltsmak og mørere kjøtt. Pass på at fluer ikke får tilgang. Bruk viltnett eller heng fuglen på et kjølig og insektsikkert sted. Ideell mørningstemperatur er ca 7 grader.
For at innvollene ikke skal presses mot de beste kjøttstykkene på brystet, skal fugl henge etter hodet. Da unngår du også at magesaft renner mot filetene i tilfelle det er skutt hull på noen innvoller.
Nedfrysing
Selv langt ned på gradestokkens minusside foregår det fordampning fra frossent kjøtt. Derfor er det viktig å pakke kjøttet lufttett. Da holder det seg lenger og du unngår å få tørr og emmen frysersmak.
Lufttetting kan gjøres ved å pakke fuglen i frysefolie, som er aluminiumsfolie forsterket med plast. Problemet er at den likevel lett går i stykker, slik at kjøttet iallfall bør emballeres med en plastpose utenpå der igjen. Personlig synes jeg vakumpakking er suverent enklere og mer praktisk.
Fjær og skinn beskytter mot uttørking. Jeg har flere frysere, slik at store fugler som gjess, storfugl og orrfugl fryses hele. Her bruker jeg folie, før jeg teiper igjen en plastpose som merkes med art og dato.
På mindre fugl som ender, duer og ryper, tar jeg ut brystfiletene før de vakuumpakkes i passende porsjoner. Normalt beregner jeg en due/and/rype per person. Ofte er man to, fire eller seks til bords, så jeg pakker alt kjøtt i 2-personspakninger. Godt pakket kjøtt holder seg fint i fryseren iallfall i ett år, og 3–4 år bør gå for villfugl som er pakket lufttett.
Flåing
Enkleste framgangsmåte før steking, er å flå fuglen. Dette gjøres med fjæra på:
Kutt eller klipp (grov saks/ hagesaks) av vingene i første ledd utpå vingen.
Kutt halsen inntil brystet.
Kutt beina i ytterste ledd omtrent der fjærdrakta slutter.
Snitt/ riv opp skinnet fra halsen og nedover på brystet.
Trekk skinnet av langs sidene og ned mot rygg/ vingefeste.
Frigjør lårene ved å trekke dem ut gjennom skinnet: Klyp rundt leggen og skyv låret oppover mot skinnet med den ene hånden mens du trekker i lårfestet med den andre.
Samme teknikk bruker du på det innerste leddet av vingene.
Vreng skinnet over halsen, og riv løs resten av skinnet nedover ryggen.
Legg fuglen på ryggen og kutt av halen litt foran der halefjærene er festet.
Til slutt skjærer du et grunt snitt i nedkant av brystbeinet, stikker to fingre inn og trekker ut innmaten. Ta eventuelt vare på krås, hjerte og lever til saus.
Ribbing
Hvis du ønsker å tilberede fangsten med skinnet på, må fuglen ribbes. Det er særlig aktuelt med gressender og gjess skutt sent i sesongen, da de har et velsmakende fettlag under skinnet:
Ribb gjerne før innmaten fjernes, slik at skitt og fjær ikke kommer inn i bryst- og bukhulen.
Dypp fuglen i lunket vann slik at småfjær og dun ikke fyker rundt og klistrer seg til alt som måtte befinne seg i nærheten. Noen bruker varmt vann med parafinvoks som klistrer seg til fjæra, før fuglen senkes i kaldt vann slik at voksen stivner.
Trekk fjærene ut i lengderetningen, altså rett ut med «rota». Da er det mindre sjanse for hull i skinnet.
Etter endt ribbing gir du fuglen en rask omgang med skibrenner eller rødspritbrenner for å svi av gjenværende fjærpenner og rester av dun.
Utskjæring av brystfileter
Hvis du kun ønsker å ta vare på brystfiletene (for eksempel aktuelt på duer der det er lite mat i lårene), er dette kjapt gjort:
Ribb gjerne raskt av brystet, før du åpner brystskinnet med et snitt langs brystbeinet.
Jobb løs skinnet fra sidene ned mot ryggen og frem mot vingefestet.
Skjær ned langs brystbeinet helt inn til ribbeina og legg et snitt ut til siden langs kragebeinet (kalles også «ønskebeinet»).
Jobb løs fileten utover ribbeina med fingrene. Pass på å få med de små, lekre kjøttstykkene mellom fileten og ribbeina.
Når du kommer helt ned til ryggen og ut til vingene, skal filetene nå kun henge igjen ved vingefestet dersom du har gjort ting riktig.
Skjær løs fileten og gjenta samme prosess på motsatt side.
Se der, det gikk da langt raskere og rensligere for seg enn før!
Avhengig av hvor stor fangsten blir og hvor mye plass du har i fryseren, er det lurt å ha noe fugl frosset hel og noe preparert som brystfileter, slik at det ikke blir et dagsprosjekt hver gang det skal diskes opp.
Forhåpentligvis er du nå litt bedre forberedt på å behandle fangsten riktig neste gang jaktgudinnen Diana smiler til deg.
Trolig smiler middagsgjestene iallfall litt bredere hvis de får et fjærfritt måltid servert på tallerkenen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.