Julen er høytid for god mat sammen med familie og venner. Hvorfor ikke diske opp med ryper denne julen? Gladkokken viser deg sine beste tips og triks for å lykkes med rype på bordet.
VILT GODT: Gladkokken jakter ikke selv, men elsker å tilberede viltkjøtt. Foto: Gladkokken.
Lesetid: 4 minutter
Jan Henrik Syversen, bedre kjent som Gladkokken, har tidligere vært med i Masterchef. I dag driver han en av Norges mest populære matsider og kan skilte med 1 million besøkende hver måned til sin nettside. Vi tok en prat med den populære matbloggeren, og resultatet; en glimrende oppskrift på rype som du selv kan prøve deg på.
– Jeg elsker å tilberede vilt og det er noe av den beste maten som er å oppdrive spør du meg. Rett fra naturen og dyr som har levd et fint liv. Da er det viktig å gi dem den siste respekt med å lage noen skikkelige gode måltider av dyrene også, forteller Gladkokken.
Denne oppskriften er inspirert av en rett som han serverte under sin deltakelse i programmet, som var en suksess blant dommerne. Oppskriften er beregnet til 2 porsjoner og tidsbruken er satt til "god tid".
Start med å skjære ut brystfiletene på rypa. En skarp kniv gjør jobben enklere, og husk å skjær helt inntil brystbeinet. Legg brystene til side og fjern innmaten. Del skroget opp i biter, og finn frem en kjele. Stek skroget på høy varme i noen minutter til det blir brunet på utsiden. Hell på rødvin og la dette koke i noen minutter før du tilsetter vannet, timian og einebærene. La dette koke i 45 minutter, sil deretter av kraften og reduser ytterligere for å forsterke smaken og minske mengden med væske. Du skal koke den til den begynner å tykne litt. Hell deretter i kremfløten og la denne koke ned litt. Skru av varmen før servering og rør inn noen kalde terninger med smør. Smak til med salt og pepper.
Legg potetene og løken i en ildfast form og hell over litt olivenolje, salt og pepper. Stek dem på 150 grader varmluft i ca. 20 - 40 minutter til potetene er møre og har fått litt farge. Skru ned varmen til 80 grader, slik at de holder seg varme frem til servering.
Stek kantareller litt i en tørr panne før du tilsetter smør, salt og pepper. Pass på å ikke oversteke, da de smaker mye bedre når de har litt tyggemotstand.
Finn frem en kjele eller panne og tilsett litt smør. Stek aspargesbønner i 1 - 2 minutter før du tilsetter litt vann i kjelen. La dem dampe/steke i et par minutter til. De skal ikke være myke og slappe, men sprø med litt tyggemotstand. Skal du forberede dem i forkant, kan du legge dem i iskaldt vann etter de er kokt.
Finn frem en stekepanne og sett på høy varme. Krydre rypebrystene med salt og pepper. Når smøret begynner å bli brunt, er det klart for å stekes. Legg i brystene, stek i 1 minutt på hver side og skru av varmen. Øs over litt smør og la dem hvile i pannen. Legg blåbærene i pannen og la dem varmes mens kjøttet hviler.
Bland poteter, løk, kantareller og aspargesbønner på tallerken som en salat, og legg rypebryst på toppen. Strø over noen varme blåbær og den gode rypesausen. Pynt gjerne med litt fersk timian. Vel bekomme!
Har du et godt tips for inspirasjon til matlaging av selvfangstet vilt?
– De fleste som jakter selv har lagd mange viltmiddager. Jeg anbefaler alle å prøve litt nye tilbehør og metoder når man skal tilberede viltkjøtt. Mye av kjøttet er veldig magert og det er derfor ekstra viktig å passe på temperatur så kjøttet ikke blir tørt og litt kjedelig.
Hva gir deg julestemning?
– Rett før jul har jeg alltid mye jobb, men jeg tar meg alltid tid til noen gode julemåltider før jul. Det å sitte sammen med gode venner eller familie og spise god julemat gir meg alltid julestemning. Hjemme pynter vi til jul litt tidlig og med julemusikk kommer alltid den gode følelsen, avslutter han.
Dersom du trenger mer inspirasjon og vil lese mer kan du sjekke ut nettsiden gladkokken.no.
For de fleste er rypejakt septemberturer etter brune ryper, selv om noen fortsetter rypejakta også senere utover høsten. Men for et fåtall er jakt på hvite vinterryper den gjeveste rypejakta.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.