MAT FOR KONGER: Selvskutt tiur servert med blåbærsaus, skogsopp, mandelpoteter og rotgrønnsaker er en konge verdig. Å koke egen kraft løfter smaken på sausen, og du får virkelig fram smaken av tiur og skog. Foto: Christer Rognerud
Lesetid: 2 minutter
Tiuren er kjent for sin karakteristiske viltsmak, og akkompagneres her med blåbær og skogssopp, hentet fra riket til kongen av skogsfugler i Snåsa. Oppskriften under rekker til fire til seks personer:
Kraft
Hals, ryggbein, rygg og lår av tiuren - hakket i biter
Smør til bruning
½ gulrot
1 liten løk
Vann
2 – 3 dl blåbær
1 ts salt
5 - 6 hele pepperkorn
Slik gjør du:
Skjær grønnsakene i terninger.
Brun smør i kjele eller gryte.
Ha i hals, rygg og lår og brun godt sammen med grønnsakene.
Fyll på dobbelt så mye vann som det er bein og grønnsaker.
Kok opp og skum av.
Ha i blåbærene, salt og pepper.
La det småkoke i 30 minutt, før du siler krafta gjennom ei fin sil.
Saus
4 dl tiurkraft
2 dl portvin
1 dl kremfløte
1 dl seterrømme
3- 4 ss smør
2 ss blåbær
1 ts grov sennep
Rognebærgelé
Salt og pepper
Slik gjør du:
Kok opp krafta med portvin og pisk inn fløte og rømme.
Reduser til 2/3 av opprinnelig mengde.
Pisk inn meierismør og smak til med litt blåbær, grov sennep, rognebærgelé, salt og pepper.
Jevn eventuelt ut sausen med maisenna
Tiurbryst
Det er viktig å romtemperere tiurkjøttet før tilberedning.
Slik gjør du:
Bind brystene opp med bomullshyssing. Brun de godt i smør i en stekepanne. Krydre med salt og pepper.
Legg brystene i en ildfast form og stek videre i steikeovnen på 200 ° C i ca. 15 min.
Følg med! Når kjøttet begynner å svulme (slik at du ser at det buler ut mellom surringene) er brystene klare for å hvile.
La kjøttet hvile i minst 10 minutter, og lag tilbehøret. Varm brystene i 5 minutter i ovnen, rett før servering.
Server tiurbrystene med blåbærsaus, urtestekte poteter (rosmarin eller timian), skogsopp og pannestekt persillerot.
And er en ettertraktet råvare verden over. Andebryst av villand er eksklusivt og noe som vil imponere middagsjestene. Her har du en oppskrift som ikke er altfor komplisert.
Julen er høytid for god mat sammen med familie og venner. Hvorfor ikke diske opp med ryper denne julen? Gladkokken viser deg sine beste tips og triks for å lykkes med rype på bordet.
Endelig ligger høstens første fugl nyskutt på bakken. Men hva du gjør etter skuddet avgjør hvor godt viltet smaker på middagsbordet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.