Prima elg: Gladkokkens oppskrift på elg vil garantert smake. Foto: Gladkokken
Lesetid: 4 minutter
Gladkokken, kjent for å ta matlagingen med et smil, hjelper deg med å tilberede høstens elgkjøtt. Den tidligere deltageren i Masterchef er et kjent fjes for mange, og med sin egen nettside hjelper han tusenvis av nordmenn med matlagingen.
Vi jegere har brukt masse tid og energi på å høste fra overskuddet denne jakthøsten. Og om du har vært så heldig å felle elg, eller fått tak i elgkjøtt så er du på rett plass. Hva er vel bedre enn en å lage et måltid av en slik råvare i julen?
Dette er en oppskrift på ytrefilet av elg med soppstuing og tyttebærsmør- bedre blir det knapt ikke. Oppskriften er beregnet til 2 porsjoner, så er det bare å gange opp til riktig antall til bords. Sørg for å ha god tid.
Gladkokkens beste elgmiddag
Ingredienser:
450 gram ytrefilet av elg
10 stk småpoteter
2 ss tyttebær
litt fersk timian
smør til steking
salt og pepper
Tyttebærsmør:
100 gram smør
1 ss rørte tyttebær
0,5 ss tørket timian
0,5 ts tørrsennep
0,5 stk sjalottløk
5 stk einebær
Soppstuing:
100 gram kantareller
150 gram aromasopp
150 gram champignon
0,5 stk sjalottløk
0,5 fedd hvitløk
1 ss smør
1 ts rødvinseddik
1,5 dl kremfløte
0,5 ts dijonsennep
salt og pepper
Slik lager du Gladkokkens beste elg
Start med å sette ovnen på 120 grader. Finn frem og varm opp en stekepanne. Krydre elgkjøttet rikelig med salt og pepper. Tilsett smør på medium + varme og når smøret begynner å bli brunt er det klart til steking. Brun raskt på alle sider og flytt kjøttet over i en form. Legg småpoteter i formen og tilsett stekefettet. Legg på litt timian og sett formen i ovnen. Nå skal du steke frem til elgkjøttet har en kjernetemperatur på 55 grader. Deretter skal kjøttet få hvile i 10 minutter til den er 56 grader som jeg mener er perfekt på elgkjøtt. Sjekk at potetene er ferdige, hvis ikke kan du stekte de litt til mens kjøttet hviler.
Tyttebærsmør er utrolig godt og et kryddersmør er perfekt for vilt. Putt romtemperert smør i en bolle. Del opp sjalottløk i passelig små biter, og tilsett alle ingrediensene. Bland godt sammen. Jeg legger smøret i et bakepapir og former til en sylinder. Legg denne deretter i kjøleskapet og smøret blir helt fast igjen. Nå kan du lett skjære opp skiver av smøret.
Lag deretter soppstuingen. Finn frem stekepanne og sett på medium/høy varme. Kutt soppen i skiver. Stek dette i en tørr panne til du hører væsken freser bort. Etter noen minutter kan du tilsette smør, salt og pepper og steke et par minutter til. Legg deretter soppen i en bolle og bruk samme pannen til steking av finhakket sjalottløk og hvitløk sammen med litt mer smør. Når løken har gyllen farge tilsetter du rødvinseddik. La dette koke bort før du tilsetter fløte. Når fløten har kokt tilsetter du først halvparten av soppen og lar det koke seg tykt. Skru ned varmen og tilsett dijonsennep. Rør rundt og tilsett resten av soppen. Smak til med salt og pepper.
Når kjøttet har hvilt ferdig skjærer du det i skiver på ca 1-2 cm. Finn frem en tallerken og start med litt poteter. Legg på soppstuingen og kjøttet. Avslutt med litt frisk timian og server gjerne med litt tyttebær ved siden av. Legg på en skive med tyttebærsmør på toppen av kjøttet og middagen er klar. Bon appétit!
Dersom du trenger mer inspirasjon og vil lese mer kan du sjekke ut nettsiden gladkokken.no.
Hvordan forhold har du til jakta? Jakter du selv?
– Jeg jakter dessverre ikke selv enda, men skulle gjerne vært med. Jeg elsker å tilberede vilt og det er noe av den beste maten som er å oppdrive spør du meg. Rett fra naturen og dyr som har levd ett fint liv. Da er det viktig å gi dem den siste respekt med å lage noen skikkelige gode måltider av dyrene også, forteller Gladkokken.
Hva er det beste med å være kokk?
– Jobben som matblogger er ikke akkurat en A4 jobb, men jeg stortrives med å kunne leve av det jeg liker aller best; å dele matglede og kunnskap med de som følger meg. Det er jo noen store fordeler med en jobb som jeg har. Du kan styre hverdagen helt selv og det blir selvfølgelig veldig mye god mat! I tillegg lærer jeg hele tiden noe nytt og får være med på og møte mange spennende mennesker, utdyper han.
Julen er høytid for god mat sammen med familie og venner. Hvorfor ikke diske opp med ryper denne julen? Gladkokken viser deg sine beste tips og triks for å lykkes med rype på bordet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.