All mat smaker bedre på jakt og på tur. For å høyne hyggefaktoren ytterligere, kan man bruke bålet til mer enn å svi pølser og koke kaffe. JEGER og villmarkskokk Joar Søhoel gir deg noen tips og et par oppskrifter.
Joar Søhoel er villmarkskokk med base i Sogn. Foto: Terje Høihjelle
Lesetid: 7 minutter
Det krever litt mer planlegging og litt annet utstyr å lage mat over bål enn på hjemmekjøkkenet. Skal du lage mat ute i jaktterenget, er ikke de dyre Høyangkjelene eller ei flott steikepanne av jern det du bør pakke i sekken. Så lenge de ikke har plasthåndtak, er lette aluminiumskjeler og -panner fine til slikt bruk. Ved kokkelering rett i nærheten av bilen eller ved hytta kan man «dra på litt» og bruke annen kokeredskap, for da har ikke vekten så mye å si. Mange velger for eksempel å bruke stekehelle eller en solid, tykk stekepanne i jern.
En gammel klassiker
Pinnebrød er velkjent for de fleste som har vært på tur. Det er enkelt å lage og kan spises som de er. Mange ser vel på pinnebrød som noe som speidere og småbarnsfamilier på tur spiser, men fakta er at det er lettvint mat som metter. Med en liten vri er det et smakfullt brød for alle. Tilsett for eksempel finhakket soltørka tomat, bacon og krydder etter egen smak. Liker du salt, kan du kutte litt ned på saltet i oppskriften og heller drysse over grovsalt før steking. Klem saltet litt inn i overflaten på brødet slik at det ikke faller av.
Bland sammen hvetemel, salt, sukker og bakepulver. Tilsett olje og vann og rør det hele sammen til en glatt deig. Ha i litt mer mel hvis deigen blir veldig klissete. Legg deigen i en brødpose eller i en plastboks med lokk. Tilsett litt olje i posen eller boksen slik at deigen ikke klistrer seg fast.
Spikk noen grillpinner og dra deigen ut i avlange biter og tvinn dem rundt pinnen. Stek pinnebrødet over glørne på bålet til de er gjennomstekte. Snu pinnene ofte, slik at brødet ikke blir brent.
Jegergryte
En velsmakende gryterett er bestandig populært. Denne oppskriften er like enkel som den er god. For å gjøre det hele enklere kan kjøttet og grønnsakene kuttes opp hjemme. Forsøk gjerne å la kjøttet kose seg i marinade noen timer i kjøleskapet før du drar ut på tur. Vil man gjøre det veldig enkelt, kan man koke hurigris i porsjonspakker og legge disse i en brødpose inni et par ullsokker slik at de holder lengst mulig på varmen. Kutt viltkjøtt i terninger og fres dem i panna. Stek grønnsaker etter eget ønske, men gulrøtter, paprika, løk, sopp, vannkastanjer og babymais er en god kombinasjon. Tilsett kjøttet igjen og la det steke ferdig før du tilsetter creme fraiche, salt og pepper etter smak. Serveres med ris, tyttebærsyltetøy og flatbrød.
– All mat kan lages på bål, forteller Joar Søhoel. Villmarkskokken fra Hafslo i Sogndal som blant annet står bak Jakt- og viltmatkanalen, har lang erfaring med å tilberede de lekreste retter over bål.
– Det er jo atmosfæren og kosen rundt bålet som gir det lille ekstra som gjør at maten smaker så godt. Det trenger ikke gjøres så avansert, mener Joar. Man kan rett og slett ta med ferdig mat som man varmer på bålet.
– På en av de fineste turene i vinter, tok vi med ungene opp på fjellet. I sekken hadde jeg ferdiglaget fiskesuppe i vakumpose pluss litt ved. Etter å ha gått litt innover på ski, satte vi oss ned, fyrte opp bålet og varmet opp fiskesuppen. Det ble en helt annen kos enn om vi skulle spist den middagen hjemme i stua.
– Når vi har fyrt opp bålet, slapper ungene av. De kjenner varmen fra bålet og det blir familiekos. Hjemme sluker ungene maten og så er det rett i soafen og fram med Ipad`en. Det blir noe annet når man tar middagen ute. Hvorfor ikke ta fredagstacoen ute? ivrer kokken og jegeren fra Sogndal. La ungene være med på å skjære opp grønnsakene ute, så stiger turgleden ytterligere et par hakk!
Ikke all ved er like velegnet
– Skal man lage mat på bål, så bruk for all del ikke gran! Det spraker og spruter, sier Joar.
Med fyrverkeri i bålet spretter glør rundt om og kan brenne hull i klær og utstyr.
Et bål kan være veldig koselig, men det kan også være ukoselig hvis det blir mye røyk. Bruk derfor tørr ved som gjør at det blir mindre røyk. Et bål for matlaging skal også ha god trekk, for ved luftmangel til bålet risikerer man å røyklegge hele villmarksrestauranten sin.
Man kan lage ferdige pakker med lekre retter hjemme som stekes i glørne. Pakk oppskåret kjøtt eller fisk og grønnsaker sammen med soyasaus og litt creme fraiche i folie og pakk hver foliepakke i en brødpose eller tett boks slik at det ikke lekker og griser til det øvrige innholdet i sekken. Eller hvorfor ikke lage klart et par lekre ostesmørbrød kvelden før? Smør en brødskive og bre deretter ut et lag pesto før du legger ost lagvis med skinke, tomat, pizzakrydder og så litt mer ost igjen på toppen. Den andre skiven legges over. Pakk i aluminiumsfolie og stapp i sekken.
Bålet
Det er flere båltyper som fungerer, men varianten med å legge 3 like store steiner i en trekant som underlag for kjele og steikepanne er mye brukt. Joar forteller at han ofte bruker «tømmerhugger-bålet» som rett og slett er en kubbe man med motorsag skjærer spor i stjerneform med i enden på. Enden av kabben er et perfekt underlag for steikepannen. Denne båltypen kan også lages med øks der man kløyver kubben enten helt eller delvis. Kløyver man den helt, bør man holde sammen vedskiene med for eksempel ståltråd. Dette bålet brenner lenge og flammen får hele tiden god tilførsel av luft. I tillegg vil flammen være samlet og sørge for raskt oppkok eller varm steikepanne. Et slikt «tømmerhuggerbål» er det enkelt å produsere opp en del av og ha på lager ved jaktbua eller hjemme. Så slenger man et par ferdigkutta kubber i bilen når man drar på jakt.
Grav et hull i tide
Kokegrop er noe Joar mener alle burde prøve på. Dette er ikke akkurat framgangsmetoden for en kjapp matbit, men det er både en spennende og smart måte å lage mat på. Kokegropa er brukt siden steinalderen og er enkel å lage. Det kan være litt vanskelig de første gangene å vite når kjøttet er ferdig, siden det avhenger av hvor sterk varmen er fra steinene og tykkelsen på kjøttstykket. Det er ikke enkelt å sjekke kjøttet underveis. Et hjortelår trenger et par timer i gropa, men et lår fra rådyrkilling kanskje bare trenger 20 minutter, forteller Joar.
Lår i kokegrop (4-5 personer)
Kjøtt
Rådyr- eller hjortelår
6-7 fedd hvitløk
2 stk sjalottløk
En liten neve fersk timian
Meierismør (til steking)
Salt og pepper
Aluminiumsfolie
- Grav gropen og pass på at den blir dyp nok. Legg i en del større steiner og fyr bål oppå steinene til de blir skikkelig varme. Det tar 1 – 1,5 time og i mellomtiden kan du forberede kjøttet. Grovkutt timian, hvitløk og sjalottløk og legg i pannen sammen med kjøttet som skal brunes. Bruk godt med smør og øs dette over kjøttet mens det brunes. Salte og pepre kjøttet, legg over løken fra panna og litt av det smelta smøret og pakk det hele inn i folie.
Så fjernes alle glør, kull og halvparten av steinene. Låret som er pakket inn i folie, legges oppå steinene i gropa og så legges steinene som ble tatt ut tilbake oppå kjøttet før det hele dekkes med jord og torv. Vil du «jukse» litt, kan du med fordel bruke steketermometer. Legg steinene luftig rundt kjøttet for å få varmesirkulasjon. Legg over torv og tett godt rundt med jord så varmen ikke slipper ut.
Bringebærsaus
Ca 2,5 dl bringebærsirup
3 ss viltfond/ kalvefond
Maizenna (til jevning)
0,5 dl fløte
300 g meierismør
Salt og pepper
Kok opp bringebærsirup og fond. Tilsett litt maizenna så det tykner til en fin sauskonsistens og tilsett kremfløte. Salte og pepre og la det nå kokepunktet før kjelen trekkes av og smøret røres inn. Det er viktig at sausen ikke koker etter at smøret er tilsatt, ellers vil den sprekke eller skille seg.
Tilbehør
10-12 poteter
Ca 1 liter olje til fritering
5-6 små gulrøtter
1 stk brokkoli
100-150 g sopp
Meierismør til steking
Salt og pepper
Skrell potetene og kok dem før de avkjøles. Deretter friteres de til de er gylne. Sopp, gulrøtter og brokkoli kuttes opp og freses i pannen.
Bålreglene
Det generelle bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september gjør at mange ikke tør å fyre mål for å lage mat sommerstid. Imidlertid er det muligheter for å lage bål der det er opplagt at det ikke kan oppstå brann, men vær klar over at krav om særdeles aktsomhet hviler på deg når du fyrer opp et bål hvis du begynner jaktsesongen før 15. september.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.