And er en ettertraktet råvare verden over. Andebryst av villand er eksklusivt og noe som vil imponere middagsjestene. Her har du en oppskrift som ikke er altfor komplisert.
BRA MAT: Stokkanda er en fantastisk råvare og et underbeskattet vilt i Norge.
Lesetid: 3 minutter
Stokkand har en nydelig og mild smak. Tar du deg bryet med å ribbe anda fremfor å flå den, får du med deg fettlaget som sitter under skinnet og er med på å sette god smak på kjøttet.
Start med å nappe fjørdrakten på midten av andebrystet. Napp med små bestemte rykk. Alt av dun og fjær skal vekk. Det beste er om du jobber med fjærretningen, da er det mindre sjanse for å lage hull i skinnet. Ved skuddhull - napp litt mer forsiktig for å unngå store rifter. Du kan gjerne bruke pinsett for å få vekk alle fjærstilkene eller ta en gassbrenner for å fjerne restene av duna ved å forsiktig brenne på lav varme. Understreker forsiktig - fettet på undersiden har lett for å smelte.
Når brystet (eventuelt lårene også) er ribbet for dun og fjær, skjærer du ut brystfiletene på samme måte som gjør med ei rype. Følg brystbenet og skjær ut filetene. Lag rutesnitt i fettsiden på fileten før steking (ikke gjennom kjøttet, kun fettet). Krydre med salt og pepper på begge sider.
Tilbehør til to personer:
En pose med rosenkål
En pakke med aromasopp
3 hvitløksfedd
En pakke med bacon
½ gul løk
Flytende akasiehonning
Poteter
En søtpotet
Anda gjør seg godt med både soppsaus, rødvinssaus eller saus laget av kraft fra anda.
Slik lager du sausen:
Kutt søtpotet i mindre biter og kok opp til den blir myk. Mos søtpoteten når den er ferdig.
Ovnsbakte poteter kan stå i ovnen mens du tilbereder kjøtt og soppblandingen. Skjær opp ønsket antall poteter i båter (hvis du ønsker de skal ta kortere tid å lage, så lag tynnere og mindre biter). Krydre med salt og pepper, spe over litt olje og akasiehonning og bland sammen. Legg deretter utover på et stekebrett med bakepapir under. Stek i ovnen på ca 200 grader til de er gyldne ( ca 20-30 min).
Rens rosenkålen og del de i to. Klipp opp bacon i passelige biter, del opp en halv gul løk i mindre biter samt finhakk to hvitløksfedd. Mens søtpoteten koker, steker du soppblandingen. Stek sopp og bacon sammen med løk og hvitløk. Krydre etter eget ønske med salt og pepper. Spe deretter soppblanding på en tallerken. Ha smør i panna og varm rosenkålen på høy varme i 1-2 minutter på hver side. Stek til den blir mør. Tilsett deretter akasiehonning jevnt over rosenkålen. Spe deretter på med soppblandingen og rør sammen. Smak til med honning, salt og pepper.
Slik steker du andebryst
Legg andebrystet i en kald panne med fettsiden ned. Skru opp til middels høy varme, og la andefettet gradvis smelte og brunes til det blir sprøtt. Du kan også bruke litt smør i tillegg om du vil. Stek deretter den andre siden et par minutter med litt opphakket hvitløk.
Legg andebrystene i en ildfast form og hell av alt fettet og hvitløken over kjøttstykkene. Legg anda med fettsiden opp. Stek så filetene i en forhåndsvarmet ovn på 125 grader. Potetene kan gjerne stå i ovnen med kjøttet for å holde varmen. Bruk steketermometer og stek til cirka 68 grader. La kjøttet hvile før servering.
Med vann under kjølen kan du få mange spennende jaktopplevelser på ender og gjess. Men pass på at du ikke klikker i vinkel: Vi tester ande- og gåsejakt fra tre ulike farkoster.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.