LES OGSÅ: Test av KBK hamburgerform
Fintfølende bryter
I bunnen ligger en helt standard, vertikal pølsestapper som står på en solid sokkel med gummibein. Det bør den jaggu også gjøre, sia matchvekta er formidable 32 kg.
Dette er bokstavelig talt toppa med en elektrisk motor som kjører stemplet i den 10 liter store beholderen. Stemplet kan kjøres både opp og ned ved hjelp av knapper, men de aller fleste vil nok kjøre den med medfølgende fotpedal. Den er av det enkle slaget med av og på, og er altså ingen «gasspedal» som regulerer tempoet. Det er nok like greit, for du vil ha mest mulig forutsigbarhet når du trøbler med tynn fåretarm.
Derimot er det en vri-bryter på sida av motorhuset som regulerer tempoet. Den er såpass fintfølende at det er mulig å justere seg inn til akkurat passe tempo, alt avhengig av hva slags pølser du lager og type tarm du bruker.
LES OGSÅ: Test av Meat Grinder TK-12
Spleise-prosjekt
KBK elektrisk pølsestapper Inox 10 L fyller et tomrom mellom store proff-kjøkkenmaskiner som gjerne koster 30-40k og de vanlige til 3000-4000 kr som du sveiver for hånd. Så er det verdt den store prisforskjellen?
Det blir sjølsagt ei individuell vurdering om man driver pølseproduksjon såpass seriøst at det er verdt å doble prisen fra det billigste alternativet. Men dette er samtidig utstyr som sjelden blir brukt hyppig, så det er fullt mulig å kjøpe felles på jaktlaget eller sammen med andre ivrige pølseprodusenter i nabolaget.
Etter å ha kjørt flere titalls kilo pølser i vinter, er jeg iallfall ikke i tvil om at den elektriske varianten gjør pølseproduksjonen langt enklere. Jeg opplever også at det er lettere å få jamt tempo på pølsemassen, slik at man slipper uønska tilfeller av «tarmspreng» om det lugger litt i stapperen eller farsen ikke er helt jamn. Anbefales!
LES OGSÅ: Test av KBK elektrisk kjøttsag