Med Holmsmoker røykovn har vi kaldrøyka både viltkjøtt, fisk og ost. Den populære røykgeneratoren er testet både i pluss- og minusgrader, og røykelaksen ble noe av det beste jeg har smakt!
Røykovn: Holmsmoker røykgenerator med deres egenproduserte sponblanding til viltkjøtt. Det er viktig å ikke bruke for grov spon, for det tåler ikke fremdriftsskruen på Holmsmoker.
Holmsmoker
Produkt: Røykgenerator til kald- og varmrøyking (trenger varmeelement og brannsikkert røykhus i tillegg ved varmrøyking)
Holmsmoker røykovn er en helautomatisk røykgenerator for den proffe og amatøren. Merk at det ikke bare er å røyke helt ukritisk: For å få det beste røykekjøttet, kreves presisjon i forhold til tørke- og saltetid, og ikke minst røykeprosessen og spontypen som brukes.
Slik virker Holmsmoker røykgenerator: Flis fra kammeret (evt. supplert med ekstra toppmontert flisbeholder) mates ut gjennom røykutvikleren av en mateskrue. Flisa lander på en glødeplate som gjør at det blir produsert røyk.
Når sponet har avgitt røyk, skyves det automatisk av glødeplaten og lander i en ildfast form under generatoren. Du kan justere brenntiden før sponet skyves vekk ved å regulere intervallene på mateskruen. Her brukte vi litt tid på å forstå prinsippet, men man må bare prøve seg frem.
Vi har koblet røykutvikleren til et røykeskap på 120 x 70 x 70 cm. I tillegg har vi brukt skjøtemuffe og flexi-rør, slik at røyken bruker lengre tid og blir nedkjølt før den når kjøttet ved kaldrøyking.
Så fort det er fylt på spon og koblet til røykhuset, går røykeprosessen av seg selv uten tilsyn i 3-4 timer. Jeg anbefaler sterkt å kjøpe eller lage et forhøyet sponkammer slik at du kan røyke enda lengre uten påfylling.
Det kommer svært jevn og passelig mengde røyk ut. Generatoren kan fint brukes til røyking i tettbygde strøk eller på blokkterrassen uten å plage naboen.
For meg som legger mye «kjærleik» i maten og gode råvarer fra egen fangst, har Holmsmoker vært akkurat det verktøyet jeg ønsker for et godt resultat med råvarene.
Vi har også prøvd å røyke i minusgrader uten problemer. Følg bare med på at kjøttet ikke fryser og at sponet ikke klumper seg fordi det fryser. Dette løses ved å sette en vifteovn i kassa sammen med Holmsmoker.
På billigere varianter har vi opplevd ustabilitet i røykutvikleren, ved at klosser slokner eller at du må tilføre spon ofte. Da stopper prosessen opp og må ha mye tilsyn.
Holmsmoker har i vår testperiode vært helt problemfri og gjort røykeprosessen svært enkel og stabil. Det er bare å trykke på knappen og la røyken fra Holmsmoker gjøre jobben!
Holmsmoker er blant de dyrere røykgeneratorene på markedet, men føles likevel verdt det. Vil du ha det enkelt og stabilt i røykeprosessen din, er Holmsmoker helt klart noe du bør vurdere.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.