Etter at den store flokken med villsvin er observert i Våler i Innlandet har både landbrukskontoret og lokale jeger mobilisert seg. Se videoen av villsvinene i saken.
Lesetid: 3 minutter
(Østlendingen) Flokken med villsvin ble filmet i Innlandet i begynnelsen av forrige uke.
I mørket skimtes noen av dyra på et jorde. Så spretter noen av dem opp fra grøfta og legger på sprang over veien og inn i skogen.
Etter en periode med færre observasjoner av villsvin, er det nå sett flere i Solør. Noen enkeltdyr er også sett i Elverum.
Tar grep
Det bekymrer Pia Knøsen Lund ved landbrukskontoret for Våler og Åsnes.
– Nå tar vi grep for å møte en eventuell invasjon av dyr fra Sverige, sier hun.
Hun har sett filmen av villsvinflokken og sier det er årsunger, fjorårsunger og voksne dyr.
– De voksne er nok hunndyr. Hannene utvandrer fra flokken når de blir kjønnsmodne, trolig rundt 1-årsalderen, sier Pia Knøsen Lund.
For en uke siden ble det skutt et stort villsvin i Åsnes. Slaktevekta på det var 132 kilo.
Det er den siste tiden sett flere grupper med villsvin i nettopp Åsnes.
Ser flere igjen
Det var i 2020 man for alvor begynte å merke økt bestand av villsvin i Solør-distriktet i Innlandet. Det året ble det skutt 14 villsvin i Våler og Åsnes. Veldig mange observasjoner ble gjort det året etter at det hadde vært veldig få mellom 2013 og 2020.
I 2021 ble det felt 12 villsvin i de to nordligste Solør-kommunene. I 2022 ble det skutt fire villsvin, og man trodde at stammen kanskje var skutt ned.
I 2023 var det lenge få observasjoner. Men plutselig ble det meldt om 14 villsvin på et jorde i Tøråsen i Våler.
Høyere skuddpremier
Myndighetene ønsker færrest mulig villsvin i Norge. Nå tas det flere grep for å snu den uønskede utviklingen.
– Vi tar oppgaven på alvor og gjør noen grep. Blant annet blir det kurset i villsvinjakt. I tillegg er skuddpremiene for å felle villsvin blitt økt en god del, forteller Knøsen Lund.
Jegeren får nå 3.000 kroner for felt hanndyr. Jegeren får 5.000 kroner for felt hunndyr. Grunneier får 4.000 kroner for hvert dyr som blir felt på grunneiers eiendom.
Den som kommer over skadd – eller dødt villsvin blir også belønnet. Der er satsen 4000 kroner.
Pia Knøsen Lund ber folk melde fra om de ser villsvin: – Det kan være mye villsvin på innmark. Derfor er det bra om folk følger med og rapporterer hvis man ser noen og hvor man eventuelt har sett.
Hun sier villsvin er vanskelig å felle fordi villsvin er et nattdyr som veldig sjelden er ute på dagtid.
– Villsvinet er også et veldig smart dyr som gjøre det ekstra vanskelig. Det vil bli noe enklere når det er sporsnø. Det er lov til å bruke nattkikkert under villsvinjakt, sier Knøsen Lund.
Afrikansk svinepest i Europa
Virussykdommen Afrikansk svinepest ble 6. september i år påvist i Sverige. Til sammen syv døde villsvin er funnet i et område i Fagersta i Västmanland.
I 2007 ble det rapportert om smitte til Georgia med videre spredning til Armenia, Aserbajdsjan og Russland. I Russland spredde infeksjonen seg raskt og over lange avstander, trolig med infiserte dyr og matvarer. Sykdommen spredte seg videre og ble rapportert i Ukraina i 2012 og i Hviterussland i 2013.
Litauen og Polen rapporterte om afrikansk svinepest til EU i januar og februar 2014, samme år ble afrikansk svinepest rapportert regelmessig både på villsvin og driftsdyr av svin i hele Baltikum.
I 2017 ble sykdommen rapportert fra villsvin Tsjekkia, dette var 400-500 kilometer unna et tidligere rapportert smitte-tilfelle. Samme år rapporterte Romania om smittetilfeller på driftsdyr. I løpet av 2018 ble afrikansk svinepest påvist i villsvin i Ungarn og Belgia, driftsdyr i Bulgaria og fra driftsdyr og villsvin i Kina.
I 2020 ble sykdommen rapportert fra en driftsdyrbesetning i Hellas, og i september dette året ble sykdommen rapportert fra Tyskland.
Etter 2007 er det kun Tsjekkia og Belgia som foreløpig har lykkes å bekjempe Afrikansk svinepest.
Verdens dyrehelseorganisasjon, WOAH, la ut en oppdatert smittestatus den 14. august i år for 13 europeiske land. Siden januar 2021 har det vært til sammen 3815 smitteutbrudd på svin i Europa, mot 16.214 smittetilfeller på villsvin.
Ifølge WOAH er det i samme periode blitt meldt inn 852.500 smittede individer i svineproduksjon mot 26.716 villsvin. Antallet døde produksjonsdyr, fram til august i år, er til sammen 1076951 individer. Her er det ikke medregnet produksjonsdyr slaktet i områder rundt smitteutbruddene, for å kontrollere sykdommen.
Myndighetene er blitt mer bekymret for en eventuell invasjon av villsvin fra Sverige.
I Fagersta-området, rundt 20 mil fra Solør, er det konstatert afrikansk svinepest. Det er frykt for at dette kan spre seg til norsk side, noe det foreløpig ikke har gjort.
– Men det er slått fast at de villsvin som kommer inn over grensen mellom Kongsvinger, Solør og Elverum kommer fra Sverige og ikke fra Aremark-området i Østfold, sier Knøsen Lund.
Ifølge henne har NINA (Norsk institutt for naturforskning) forsket på DNA, og det viser seg at de villsvin som er skutt i distriktet kommer fra Sverige.
– Det har vi egentlig trodd og ment hele tiden, og det er veldig greit å få det slått fast gjennom forskningsresultatene, sier Pia Knøsen Lund.
Denne artikkelen var først publisert i Østlendingen
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.