Under rettssakens første dag i Telemark tingrett medga tiltalte at han hadde lurt disse fire personene, men sa seg ikke skyldig i punktene knyttet til jakt.
Politiet: Klare tilfeller av bedrageri
Tiltalen var opprinnelig på drøyt 135.000 kr, men tiltalte har ovafor JEGER dokumentert at han har betalt tilbake ca. 70.000 kr. En tiltalepost om salg av skuterdeler er trukket, da vitnet ikke kunne møte da rettssaken ble utsatt på grunn av korona. Aktor og politiadvokat Ingrid Wiik mener at tiltalepunktet har lite å si totalt:
– Jeg har vurdert de andre forholdene som såpass klare tilfeller av bedrageri, at det spiller liten rolle at tiltalte i etterkant har betalt noen av de fornærmede. Når politiet først vurderer at bevisene i en anmeldelse holder, opprettholder vi anmeldelsene på sjølstendig grunnlag, forklarer Wiik, med henvisning til at man er pliktig til å vitne hvis man blir stevna for retten.
Farens forklaringer opplest i retten
Fra politiet side mener hun dette klart dreier seg om et forsøk på bedrageri. Hun viser til at faren har forklart at han sjøl har administrert utleie av jaktretter, og at dette lenge har vært utleid til faste personer.
– Vitna faren i retten?
– Han ønska ikke å gjøre det, jamfør straffeprosessloven § 122-123 (fritak for vitneplikt for vitner som er i slekt). Han har imidlertid tidligere avgitt politiforklaringer som ble lest opp i retten. Der framgår det tydelig at han håndterer jaktrettighetene og at de er leid ut gjennom langtidsleie, sier Wiik.
Ei ledig hytte delt på åtte jaktlag
Det andre springende punktet er ifølge aktor omfanget av det tiltalte har solgt; antallet reinsløyver, eksklusive jaktretter og hytteutleie: Alle de fornærmede mener de er blitt tilbudt alt eksklusivt, inkludert hytteleie. Ifølge faren er det tre hytter i terrenget, der en er leid ut og en er ubrukelig. Tiltalte hevder det er fire hytter og ei koie.
– Det er fortsatt ikke nok til alle som har betalt for å leie jakt, påpeker Wiik tørt.
– Hva med reinsløyvene?
– Han har vitterlig solgt tolv løyver, og vi kjenner til ytterligere fire løyver som er tilbudt for salg. De siste årene har terrenget hatt 1-2 løyver, sjøl om det tidligere har vært noe flere. Fra politiets side er det klart at han helt fra starten har bedratt, all den tid han ikke har hatt jaktrettigheter å selge i dette omfanget, sier Wiik.
75 timers straff
Under sluttprosedyren la aktor ned påstand om 75 dagers fengsel. I slike saker har Høyesterett åpna for samfunnsstraff som et alternativ. Det betyr at tiltalte må jobbe gratis med et samfunnsnyttig formål, enten for det offentlige eller for en frivillig organisasjon.
– Hva tenker du om straffepåstanden?
– Den er lagt ned i forhold til hva Høyesterett mener om slike saker, og jeg må forholde meg til rettspraksis. I tillegg har jeg bedt om at tiltalte må erstatte restbeløpet til de fornærmede. Jeg mener vi har lagt fram en åpenbar tiltale som ble godt belyst i retten, men det er opp til dommer å vurdere, sier Wiik.
Tiltalte varsler rettssaker
Tiltalte har vært i kontakt med Telemarksavisa som også har dekket saken, og varsla at han skal saksøke avisa. Tilsvarende trusler er framsatt mot JEGER, inkludert utsagn om at han håper han «slipper å ta (tak i) det personlig».
– Hvordan synes du rettssaken har gått?
– Jeg føler at det har gått ok, men det er umulig for meg å kommentere noe utfall i saken, svarer tiltalte til JEGER.
– Føler du at du har fått renvasket deg?
– Jeg er frifunnet på skuterdelene, og har selv bedt om frifinnelse på jaktsakene. Ellers beklager jeg til dem som føler seg lurt, avslutter tiltalte.
De som føler seg lurt, er ikke fullt så tilfredse med beklagelser og straffepåstanden om 75 timers samfunnsstraff.