Luftfrakt: Det er mulig å bruke helikopter for å frakte jegere inn og slakt ut av Hardangervidda under villreinjakta. Foto: Torfinn Brokke / Fjellfly
Lesetid: 4 minutter
Alle jegere som har fått tildelt kort på villreinjakt på Hardangervidda, har mulighet til å bestille lufttransport til og fra noen utvalgte plasser på vidda. Andre plasser må jegerne søke om landingsløyve.
Han tipser også om at flere jegere kan gå sammen og be om ren transport av felte dyr, og heller gå ut av jaktterrenget på egne ben. Slik kan helikopteret frakte flere dyr på én tur, noe som gir billigere transport.
– Vanligvis klarer vi i Fjellfly inntil fire personer med bagasje og noen parterte dyr inne i helikopteret, sier han.
Også konkurrenten Airlift opplyser at de stort sett kan hente jegere og felte dyr samme dag eller senest neste dag.
Kan ikke lande hvor som helst
Sekretær Nils Natten i Viken tilsynsutvalg delegerer løyver til motorferdsel innenfor Vikens andel av Hardangervidda nasjonalpark. Han presiserer at jegerne ikke automatisk får løyve til helikoptertransport, men for sjøfly er det tre vann (Hettefjorden, Langesjøen og Geitvatn) der man kan lande uten løyve for uttransport av felt villrein. Dette gjelder til og med tre dager etter at villreinjakta er slutt.
I Vikens andel av Hardangervidda kan du med gyldig jaktkort på storvilt søke om løyve til å benytte helikopter til disse landingsplassene (se grovplassering i kartet under):
Politihytta i Hvalptjønndalen
Tormodlægeret
Fjellstyrehytta ved Kolven
Lometjern
Fjellstyrehytta i Lågaroshøgda
Kilevika
Storfisketjern
Utløpet av Langebuåni
Langebueggi
Langebutjønnan
Grothalsen
Bromlebu/Kaggeli
Innen 100 m fra Hettefjorden, Langesjøen og Geitvatn
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Du må også merke deg de spesielle vilkårene som gjelder i Viken:
Løyvehaveren med gyldig villreinkort skal være med på transporten.
Transporten bør omfatte minst to villreinjegere med gyldig villreinkort (evt. en garnfisker med gyldig garnfiskekort og en villreinjeger med gyldig villreinkort).
Det henstilles om å samordne transporten med andre brukere.
Det må tas hensyn til viltet i området.
Tilbakemelding skal fylles ut før turen starter. Tilbakemelding skal sendes innen 10. oktober. Manglende tilbakemelding kan føre til at kjøretillatelse ikke innvilges neste år. Ubrukte løyver skal også rapporteres inn.
Tilsynsutvalget kan til enhver tid trekke tilbake kjøretillatelsen hvis lov eller forskrift endres eller vilkår for kjøretillatelsen ikke overholdes.
Løyvehaver er pliktig til å melde ifra hvis grunnlaget for tillatelsen endres eller faller bort.
Motorferdsel med helikopter skal utføres av personer eller selskap med luftfart som registrert næring, og må kunne dokumenteres ved kontroll.
Flyving under 300 m høyde er forbudt inne i nasjonalparken.
Løyvet skal alltid være med under transporten, og det skal vises til oppsynet når dette blir krevd.
– Når det gjelder Vestland og Telemarks andel av Hardangervidda, er det egne regler som gjelder. Derfor bør du alltid ta kontakt med det aktuelle tilsynsutvalget for å få korrekt informasjon, understreker Natten.
Tilsynsutvalgene for Hardangervidda
Hardangervidda er delt mellom Viken, Vestland og Telemark, og det er ulik praksis på hvordan luftfrakt håndteres. Hvert fylke har et tilsynsutvalg som har forvaltningsmyndighet for motorferdsel innenfor Hardangervidda. Sekretær i det respektive tilsynsutvalget har oversikt over hva som gjelder til enhver tid.
Jeger må registrere felte dyr (inkludert merkelapper) i Hjorteviltregisteret, enten på hjorteviltregisteret.no eller via appen "Sett og skutt".
Skrantesykeprøver (både hjerneprøve og lymfeknuter) skal sendes Veterinærinstituttet. Prøveglasset må være merket med merkelappnummer.
Kjeve skal være levert i innsamlingskasse, eventuelt sendt direkte til NINA etter avtale. Merkelapp må være festet til kjeven.
Bekreftelse fra helikopterselskapet som viser dato, tid, sted og merkelappnummer på felte dyr som er flydd ut, samt kvittering for hver tur.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.