– Det lyser rødt for villreinen i Norge, sier Knut Morten Vangen, leder for viltseksjonen i Miljødirektoratet.
Rødt:
Hardangervidda
Knutshø
Nordfjella
Rondane
Setesdal Ryfylke
Snøhetta
Brattefjell Vindeggen
Fjellheimen
Førdefjella
Skaulen-Etnefjell
Sunnfjord
Svartebotnen
Gult:
Forollhogna
Reinheimen-Breheimen
Setesdal Austhei
Sølnkletten
Blefjell
Lærdal-Årdal
Norefjell-Reinsjøfjell
Oksenhalvøya
Raudafjell
Vest-Jotunheimen
Våmur-Roan
Grønt:
Tolga Østfjell
Drastiske tiltak
For områdene som er klassifisert som rødt foreslår Miljødirektoratet en rekke drastiske tiltak for å sikre villreinen, som i dag blir oversent Klima- og miljødepartementet. Flere av forslagene finnes det ikke lovhjemmel for i dag.
– Det må mer kraftfulle tiltak til enn tidligere, for det vi har gjort til nå har ikke vært nok, sier Knut Morten Vangen og får støtte av avdelingsdirektør Ivar Myklebust i Miljødirektoratet:
– Å forbedre forholdene for villreinen krever kraftfulle tiltak som kan være både inngripende og kostbare. Mange aktører vil bli rammet, og flere av tiltakene krever ytterligere utredninger før de kan bli vedtatt eller innført.
Det foreslås å stoppe utbygging i fjellet. Utbygging av veier, kraft og hytter påvirker villreinen negativt. Villreinområder blir splittet opp, de blir mindre og mer sårbare. Dette er med på å fortrenge reinen.
– Vi må stanse utbygging i og inntil villreinens leveområder, sier Vangen.
Han etterlyser statlige og regionale føringer for å ta kontroll over utbygging i og nær villreinområdene.
Må forstyrre mindre
Noe av det viktigste for villreinen er at den blir utsatt for mindre forstyrrelser enn i dag. Om Miljødirektoratet for gehør for alle sine forslag betyr dette også mindre jakt – og mindre ferdsel i fjellene. Turisthytter, turhytter og stier kan bli flyttet. Det vil bli mindre motorisert ferdsel i fjellene. De vil også se på mulighetene for ferdselsforbud i villreinens kalvingsområder, noe det ikke er lovhjemmel for i dag, men det kan altså fremmes forslag om dette i fremtiden.
– Det er summen av alle forstyrrelser som er problemet. Her må alle ta sin del av ansvaret, sier Knut Morten Vangen.
LES OGSÅ: Ny metode kan bli viktig for forvaltning av villrein
Helhetlig bilde
Andre elementer som er med på å gi et rødt lys for villreinen er klimaendringer, og nye sykdommer og parasitter som dukker opp i forbindelse med endret klima. Her nevner NINA og Miljødirektoratet blant annet skrantesyken som har blitt oppdaget blant villrein på Nordfjella.
Etter at Forsvarets skytefelt på Hjerkinn ble lagt ned har området blitt ryddet og satt tilbake igjen. Det blir trukket frem som et vellykket tiltak for å restaurere leveområdene til villreinen.
Skal vi ha sunne og friske stammer av villrein i fremtiden vil vi nok måtte akseptere en kraftig endring i hvordan vi bruker fjellene i Sør-Norge.
Les også
Da Mattilsynet og Miljødirektoratet la fram tilrådninga om å droppe statlig nedskyting, ga Miljødirektoratet ros til lokal villreinforvaltning og -jegere.