Reinen i Rondane er kjent for å være notorisk vanskelig å jakte på. Lettstøkt og lettbeint er den generelle holdningen, likevel er det noen som har suksess her år etter år.
SPEIDING: Under reinsjakta er håndkikkerten din aller beste venn. Det kan være vanskelig å få øye på flokkene, spesielt hvis de ligger i ro. Gjør som Ida Amble Ruge – ta deg god tid til å se over landskapet. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter
Kjennetegn og geografisk beskrivelse
Mens Hardangervidda er Norges største nasjonalpark er Rondane landets første. Mellom store vidder og viddedaler finner du en renstamme som forvaltes som to deler: Rondane Nord og Vulufjell, og Rondane Sør. Rondane Nord forvaltes som områder sør for Ula (Vulufjell) og nord for Ula (Vulufjell). Arealet er på 3.300 kvadratkilometer og omfatter hele 11 kommuner.
Terrenget er variert. Mens det i nord er flere topper som ruver over 1.500 meter over havet, er terrenget i sør mer flatt og lettgått. En vesentlig grunn for at Rondane er delt opp i to bestander er ifølge bestandsplanen for Rondane nord at riksvei 27 ligger som en barriere mellom dem.
Stamme og kvoter de siste årene
I hele Rondane villreinområde er det om lag 4.100 dyr, hvor 1.700 av dem er i nord og 2.400 i sør.
Villreinnemda vedtok for høsten 2024 en fellingskvote på 701 dyr for Rondane sør, mens for Rondane nord ble det tildelt 332 dyr nord for Ula og 178 for området sør for Ula.
Hvordan oppfører reinen seg?
I bestandsplanen til området finner du en oversikt over punkt som viser reinens bevegelser hentet inn med GPS-signaler. Der framkommer det at reinen på høsten kan finnes på østsiden av villreinområdet, men likeså i skogen som på fjellet.
Ida Amble Ruge fra Dovre har jakterfaring fra Rondane og deler gjerne sitt inntrykk av reinens bevegelser:
– Det er generelt ganske mye dyr i Dovre, Grimsdalen og Rondane i Dovre. Hvor de går, kommer selvsagt an på vær, vind og tid på året.
– I området rundt Haustgravhøin, Storhøe og Halvfarhøe er det mange gode trekk, der en ofte kan møte på rein både sommer og vinter. Det er langt fra vei, og det er mange gode plasser for dem å trekke seg vekk. Derifra kan de gjerne trekke ned mot Einbuggdalen og opp i Gråsida. Områda nord for Grimsdalsvegen er viktige beite- og kalvingsområder.
– Om sommeren trekker villreinen ofte sørover, over Grimsdalsvegen og gjerne opp i Einsethøe, inn i Hornsjøhøe eller opp i Gravhøe. Store fangstanlegg i områdene viser at dette har vært viktige reinstrekk i lange tider. Her er det viktige vår- og sommerbeiter.
– Når vinden står fra sør er det også ofte rein enda lenger sør, opp i Sletthøe og Kuvan. Vil du ha deg en skikkelig utfordring med stor sjanse for å få storbukken, er en tur opp i Styggehøin verdt å teste. Men da må du være klar for en lang tur i hardt terreng.
– Det er mange gamle utkikksposter og “bogesteller” som viser mange, sikre trekk. Som alltid i jakta - det er som regel vinden som bestemmer, og en kan aldri vite sikkert hvor disse magiske skapningene går.
JAKTTIPSET: Ida Amble Ruge har jaktet både i Rondane og Snøhetta villreinområder. Et av hennes tips er å lese landskapet og se etter spor fra tidligere reinsjakter. Bogesteller er et gammelt jaktuttrykk som henviser til fangstanlegg. Det var steinmurer eller andre skjulesteder for jegerne, som var strategisk plassert i trekkrutene til reinsflokkene. Når dyrene kom nærme nok ble de felt med pil og bue. Foto: Privat
Hvordan få kort: Rondane Sør
Ringebu fjellstyreforvalter 560.000 daa. areal i Ringebu Østfjell, Hirkjølen og Imsdalen statsallmenninger. Det åpnes for søknad fra utenbygdsboende rundt 1.april. Søknadsfristen for i fjor var 2.mai, og det forventes å være rundt samme dato i år. Ringebu fjellstyre uttaler på sine nettsider at det er bra med rein hele jakta for deres område, og at det med gode fellesjaktavtaler er mulig å jakte på et større område. Søke gjør du på inatur.no.
Statskog tilbyr jakt i Fampen i Stor-Elvdal. Her følger Statskog sine vanlige søknadsdatoer. Det åpnes for søknad 1.april og fristen er 2.mai. Søk på Inatur.
Hvordan få kort: Rondane Nord og Vulufjell
Folldal fjellstyre forvalter over 600.000 daa. Dette området går over både Rondane Nord og Knutshø. Det er liten sjanse for å få kort for utenbygds i Rondane Nord ved å søke på fjellstyrets område, her prioriteres nemlig innenbygds jegere. Noen få kort blir årlig til overs til noen få heldige søkere. Fristen i 2024 var 3.mai.
Statskog skal være garantisten for at alle har tilgang på jakt og fiske, også villreinjakt. Alle kan søke på kort på det som kalles Sæterfeltet i Folldal. Statskog opplyser på Inatur at dette feltet har overgangsavtaler til andre felt i Rondane Nord.
Sel fjellstyreforvalter villreinjakt både sør og nord for vula. Her er det ingen overgangsavtaler.
Innenbygds søker via lenke på Sel fjellstyre sin hjemmeside, mens utenbygds søker vi inatur.
Dovre fjellstyre forvalter områder både i Rondane Nord og Snøhetta. Her fastsettes det årlig kvoter hvor innenbygds er prioritert, men hvor minimum 10 prosent av kortene skal gå til utenbygds. Enten du er det ene eller andre opplyser fjellstyret at søknad skjer via inatur. På nettsiden til Dovre fjellstyre finner du mer informasjon.
Vulufjell statsallmenninghar et areal på 167.000 dekar, men ifølge fjellstyret sine nettsider kan arealet bli på over 400.000 med fellesjaktavtaler. Det er årlig en kvote på om lag 70 dyr, hvor fem prosent av den blir forbeholdt utenbygdsboende som kan søke via inatur.no. Søknadsfristen for 2024 var 2. mai.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.