I landets tredje største villreinområde ble det i 2024 tildelt 1.100 kort hvorav 740 dyr ble felt. Området strekker seg over tre fylker og ti kommuner.
EN PRØVELSE: Villreinjakta utfordrer deg som jeger. Den krever både god planlegging og mentalt og fysisk utholdenhet. Reinsflokkene kan virke som sunket i jorden i et sekund, og dukke opp fra intet i det andre. Ove Lillengen har vært på riktig sted til riktig tid flere ganger. Her med et gevir han bærer ned fra Reinheimen-Breheimen villreinområde. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Lesetid: 3 minutter
Kjennetegn og geografisk beskrivelse
Området på 4.552 kvadratkilometer strekker seg over tre fylker og de ti kommunene Skjåk, Lom, Vågå, Dovre, Lesja, Rauma, Fjord, Stranda, Luster og Stryn.
Området omtales fra lokale som bestående av tre deler. Ove Lillengen er bestyrer på DNT sin hytte Sota Sæter i Breheimen. Han beskriver området på denne måten:
– Reinheimen-Breheimen er delt inn i tre jaktområder. Vi har nord, sørvest og sørøst. Nord er grovt sett Reinheimen. Det er det største og kan karakteriseres som et flatere mer lettgått terreng. I nordområdet er det flest løyver. Der er det slik sett størst sjanse for å få seg jakt, men her kan det være vind som gjør at reinen står i et helt annet område enn du har jakt.
– Det sørvestlige jaktfeltet er et lite felt, der er det færrest kort. Førstegangsjegere er prioritert.
– Sørøst, det er her jeg driver med jakt og jaktguiding, er et stort område. Her er det mye mer alpint. Jegerne får gått en del i et voldsomt variert område. Her er det steinflyer, bratte lier og djupe daler, sier Ove Lilleng.
Stamme og kvoter de siste årene
Bestandsplanen til området oppgir en historie med tamreindrift innenfor villreinområdet som gjorde at det etter 1930 ikke var særlig med villrein igjen.
Etter at tamreindriften ble avviklet samlet grunneierne seg og fikk et sammenhengende område for villrein hvor det er jaktet siden 1967.
Landets tredje største villreinområde har et mål om totalt 2.500 vinterdyr. fjor ble det tildelt 1.100 kort hvorav 740 ble felt. Ut av bestandsplanen kan en lese at den høye fellingsprosenten skyldes gode overgangsordninger og jaktavtaler.
KUNNSKAP: Villreinjakta har historie langt tilbake i tid. Det er en jaktform som krever tålmodighet og en evne til å lese landskapet. Ove Lillengen er selv ivrig jeger og guide, og har med årene opparbeidet seg god kunnskap og kjennskap om reinens atferd og trekkruter. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Hvordan oppfører reinen seg?
For jegerne er det under jakta veldig god hjelp å få av villreinutvalget ved å følge oppdatert informasjon på villreinutvalgets nettsider, der det deles observasjoner av rein. For fjorårets første jaktdag kan en lese følgende:
Vel blåst fyrste jaktdag!
Både i Reinheimen og Breheimen har det i dag vore rein spreidd over eit stort geografisk område og ulike flokkar. Dette gjev føresetnader for fin og trygg jakt, samt sjanser for mange.
Siste observasjonar gjort av oppsyn utover jaktdagen:
Breheimen sørvest: Rein innover Raudalen.
Breheimen søraust: Fleire flokkar i området Skåpet/Resskulan - Kollongshaugan - Buanose.
Reinheimen: Ein større flokk på nordsida av Lordalen, flokk vest for Aursjoen og mykje dyr i området Søre Døkte - Liafjellet - Råkåvatnet.
TUNG BØR: I det skuddet er løsnet og dyret er felt, gjenstår en eller flere krevende økter for å få kjøttet ned igjen fra fjellet. I noen områder kan reinstralle benyttes, i andre områder kan du få fraktet dyrene ut med helikopter eller ved hjelp av hest. I de bratteste partiene med mest steinur er derimot den eneste løsningen det som Ove Lillengen her gjør; bære det ned igjen på ryggen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Hvordan få kort?
I følge Ove Lilleng står et sted mellom 1.500 og 2.000 jegere på ventelister hvert år for deres områder. Han forteller at de på Sota Sæter har noen villreinkort som de tilbyr i sammenheng med mat og overnatting, og at interesserte bør ta kontakt før april.
– De som får jakt må sette av god tid. Her er det ikke bare å gå å hente kjøtt i fjellet, selv om en selvfølgelig kan være heldig. I tillegg må de heldige sette seg godt inn i regelverket til Sjåk almenning.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.