Stamme og kvoter de siste årene
I 2024 var kvota for hele Hardangervidda på 3.500 bukk 2,5 år eller eldre. Alt annet var fredet. Bakgrunnen er strategi for håndtering av cwd, med et mål i bestandsplanen for Hardangervidda 2023-2025 om at andelen bukk i den klassen i bestanden skal utgjøre under 15 % etter jakt.
Hvordan oppfører reinen seg?
I utkastet til tiltaksplanen for Hardangervidda framkommer det at reinstammen ikke bruker den nord-vestlige delen av leveområdet.
Hvordan få kort ( søknadsfrist, kontaktinfo)
Villreinjakta på Hardangervidda er delt opp i et stort antall vald, med en miks av private vald og statsallmenninger. En lokalkjent uttalte at å få oversikt over jaktmulighetene på Hardangervidda er som å lese telefonkatalogen, for de som husker den tiden. Hardangervidda villreinutvalg har utarbeidet en liste over alle vald og kontaktinformasjon, samt oversiktskart over beliggenheten til alle valdene. Her er det bare å bruke den som verktøy å jobbe seg gjennom.
JEGER velger å nevne statsallmenningene. Der forvaltes villreinjakta av de seks fjellstyrene Ullensvang, Røldal, Rauland, Ulvik, Eidfjord og Øvre Numedal. De har en felles nettside, men dessverre litt forskjellig kvalitet på undersidene til det enkelte fjellstyre.
Ullensvang statsallmenning
Ullensvang statsallmenning er en sammenslutning av Ullensvang og Odda fjellstyre. Områder er på 819.000 daa og utgjør deler av vestre del av Hardangervidda. Fjellstyret skriver på sin nettside at det er mellom seks og syv timers gange å komme inn i almenningen.
I fjor forelå det samjaktsavtale med private vald i Ullensvang som gjaldt fra og med 2. september og ut jakta. Mens litt over 100 jegere fikk tilbud om ett eller to kort i gamle Odda, og 90 jegere innenbygds i gamle Ullensvang, fikk i fjor fikk 60 utenbygdsboende tilbud om jaktkort. Nesten 500 utenbygdsboende jegere sto på venteliste.
Søknadsfristen for 2024 var 2.mai. Ifølge Jarle Rasmussen, leder i fjellstyret vil denne fristen sannsynligvis gjelde for jaktåret 2025. Søknad via inatur.no.
Røldal statsalmenning
Statsallmenningen er rett i underkant av 350 000.dekar. Området består av høyfjell og store deler er fjernt fra ferdselsårene. De prioriterer innenbygds, men opplyste for fjoråret i forkant av jakttildelingen at de trolig kom til å legge ut noen jaktkort til utenbygdsjegere.
Frist for å søke kort var 26.april 2024 for både innebygds-og utenbygds, og søknaden skulle sendes direkte på mail til fjellstyret: roldal@fjellstyrene.no
Rauland Statsalmenning:
Høytliggende område til fjells på omlag 68.000 daa. De selger sine kort via inatur. Søknadsfristen i fjor var 2.mai. Da også med et avgrenset salg til utenbygds.
Ulvik Fjellstyre
Allmenningen forvalter 400 kvadratkilometer på Hardangervidda. På beskrivelsen av utlysningen av jaktkort på inatur skriver de at området skiller seg fra de andre statsallmenningene på vidda med at de har Bergensbanen fra øst til vest gjennom området. I tillegg er det kraftutbygging vest i området. I fjor åpnet de for søknad 2.april. Søknadsfristen var også her 2. mai. Både innenbygds og utenbygds kan søke.
Eidfjord Statsallmenning
550 000 daa stort og byr på variert terreng. Fra vidde til brearmer. For fjoråret fikk om lag 130 jegere tilbud om jaktkort, hvor det var en overvekt i antall av utenbygds, selv om villreinjakta er en rett for innbyggerne i kommunen.
Søknadsfristen for villreinjakta opplyses til å være 2.mai. Her finner du informasjon fra Eidfjord Fjellstyre.
Her finner du søknadsskjema.
Øvre Numedal statsallmenning
Allmenningen er 411 kvadratkilometer stort, og befinner seg i Nore og Uvdal kommune. Innenbygds er prioritert også her, men de tilbyr i enkelte år jakt for utenbygds. For både innenbygds og utenbygds søkes det via inatur. I fjor åpnet de for søknader fra 29 mars. Søknadsfristen var 2.mai.
Fjellstyret tipser om at det er i de nordre delene av terrenget at jakten har vært best. De opplyser om at de som får kort vil motta mer informasjon og tips.
Slik er jakta på Hardangervidda
– Villreinjakt på Hardangervidda er fantastisk, sier Lena Romtveit.
I tillegg til å være ansatt hos Norsk Villreinsenter, er hun selv ivrig jeger og liker den mektige følelsen som Hardangervidda gir.
– Dagesvis på vide vidder, med kikkert og kaffikjele gjør godt for både kropp og sjel, og fra nutene gjør utsikten til viddelandskapet at en glemmer både tid og sted.
Jakta på Hardangervidda kan by på en del venting, ifølge Lena. Det samme har flere andre fortalt om villreinjakten i villreinens storstue. Det er slett ikke sikkert du oppdager rein den første eller andre jaktdagen.
– I kraft av sin størrelse gir Hardangervidda reinen også mulighet for å vandre langt på de ulike vindretningene. Dermed byr også villreinjakta ofte på mye venting og det er heller ikke gitt at man finner dyra på første forsøk. Det er likevel den spenningen og følelsen av at man på denne måten opplever noe av det opprinnelige ved villreinfjellet som gjør villreinjakta så spesiell.
For å kunne oppleve jakt på Hardangervidda viser Lena Romtveit til statsallmenningene, som ifølge henne utgjør over 50 prosent av arealet. Det er det heteste tipset for å få tak i kort. Hun forteller at en del private rettighetshavere på Hardangervidda også benytter inatur som portal for formidling av jaktkort.
Et siste tips, det er systematisk leting som gjelder.
– Du kan kontakte valdansvarlige direkte, ut fra egen liste som finnes på Hardangervidda Villreinutvalg sine nettsider.
Var tidlig i barndommen med faren sin på elgjakt. I voksen alder har jaktinteressen vokst, og jaktformene blitt flere. Reinsjakta er årets store høydepunkt. Gjev er også elgjakta i Rendalens skoger og fjell, og hjortejakt med gode venner. Har som nyttårsforsett å bruke mer tid på jakt og naturopplevelser for hvert år som går. Måler tilmålt tid på jorden i antall høster istedenfor antall år. Liker også å skyte med kameraet og fange naturens magi gjennom linsa.