Nedi steinura er det full konsert i ulik tonehøyde. Musikken er det to fox-terriere og en basset som står for. Minken er avslørt, og nå har den søkt tilflukt i ei stor ur som leder helt ned til sjøen.
Glupsk: Minken er en glupsk predator, og tar både egg, unger og voksne sjøfugl. Foto: Terje Kolaas
Lesetid: 4 minutter
Ura er uoversiktlig og det er flust av fluktmuligheter, så minken kan dukke opp hvor som helst. Hundene fyker frem og tilbake, mens de forsøker å sprenge ut minken. Pulsen stiger hos folk og hunder: Hvor har den gjort av seg? Har den søkt seg så langt nedi ura som den klarer, eller kommer den hvert øyeblikk?
Vi er fire mann som har dratt ut denne lørdagsmorgenen. Vi jakter i regi av Søgne JFF i skjærgården ei mil vest for Kristiansand. I båtene sitter Bernt Emil Aamodt, Rune Landås, Thorbjørn Dvergsnes og Vidar Furuborg.
Like viktige i jaktteamet er de to fox-terrierne Tussi og Ura, samt petit basseten Leo som er heltente på dagens oppgave. Planen i dag er å ta for seg holmene øst i Søgne-skjærgården, utenfor Langenes og Holskogen.
Og nå er altså hundekoret i full gang med skjebnesymfonien, eller er det «Ode til minken»?
To mann har postert litt høyt i terrenget med hver sin hagle og følger nøye med om minken stikker av. Det er ofte behov for raske skudd i slike situasjoner, og da er det viktig å ha god kontroll på skuddsektoren.
En mann går inn med løvblåser for å hjelpe til å sprenge ut minken. Sistemann har rigget seg med 22 lr-rifle der hvor det er mest sannsynlig at minken kommer ut.
Men etter den innledende satsen med tilhørende crescendo, roer ting seg. Har minken lurt seg vekk?
Brått støter en hund til under noen steiner tredve meter lengre oppe. Jo, ganske riktig – og veldig typisk: Minken har på mirakuløst vist klart å snike seg ut forbi skytterrekka. Lukten makter den dog ikke å skjule, og en spornøye hund har avslørt den.
Alle mann hiver seg rundt for å stenge av: Nå haster det! Noen få minutter etter er vi klare igjen med nye poster. Denne gangen er det mye enklere: Minken har lagt seg under en stor stein. Hundene gyver på for å presse den ut.
Selv romsterer jeg med et kamstål inn mellom steinene. Dette lager mye støy og gjør minken utrygg på tilfluktsstedet.
På den andre siden av steinen står Bernt Emil klar med hagla. Etter bare et par minutter kommer det kontante smellet. Dagens første mink blir ei lita tispe, sikkert ikke mer enn 6-700 gram.
Søgne JFF er en liten forening med cirka 200 medlemmer, men har likevel et høyt aktivitetsnivå. Foreningen driver den lokale Jakt- og fiskeskolen for barn i skolealder, arrangerer temakvelder, skytekvelder, introduksjonsjakter og mye mer.
I tillegg driver foreningen et minkprosjekt i nært samarbeid med Statens naturoppsyn (SNO). Andre samarbeidspartnere er Agder fylkeskommune, fylkesmannen i Agder, Kristiansand kommune og Landskapsvernområdet Oksøy-Ryvingen (LVO)
Innenfor LVO er det SNO som har ansvaret for minkbekjempelsen, mens Søgne JFF har tillatelse til jakt og fangst av mink på landområder og holmer som ligger mellom land og randsonen til LVO. Jakten foregår både som fellefangst og ved hjelp av hunder, slik at mange personer er involvert.
Ny øy, ny jakt
Dagen er ennå ung og vi velger å forsette østover. På Urholmen blir det ny markering fra hundene. Minken har ligget i dagleie høyt oppe på holmen, i et lite skar i fjellet kledt med småvokst furu og einer. Vi følger på, og ikke lenge etter er det full los!
Hundene har fått satt fast minken som nå trykker under en stor stein. Vi sonderer terrenget rundt oss raskt og mener vi har god kontroll:
Hundefører Bernt Emil og Torbjørn rydder klart rundt steinen og prøver å sperre av mulige fluktveier. Rune og jeg poster av på hver side av skaret med hagle i tilfelle minken rømmer.
Hundene driver hardt og det er ikke tvil om at minken fremdeles befinner seg under steinen. Torbjørn rigger seg klar med rifla mens Bernt Emil holder hundene i gang med full los på den andre siden av steinen.
– Der var den! roper Torbjørn, og får et lite glimt av minken. Men en tiendedels fomling med sikringen er nok til at det raske dyret rekker å komme seg videre.
Vi kjører på og alle står i helspenn. Brått lyder et dempet smell fra under bakken.
– Fikk den! utbryter Torbjørn. Idet den markante lukten fra minkens duftkjertler begynner bre seg, drar han ut en stor hannmink fram fra under steinen.
Tips & triks til minkjakt
Mink har jakttid hele året med unntak av helligdager med jaktforbud (romjula og noen dager i påska). Man må ha grunneiers tillatelse, men de aller fleste grunneiere sier ja til fangst av mink.
Det er en fordel å være minst to mann på minkjakt med hund. Den ene observerer og prøve å sprenge ut minken, den andre er skytter på et strategisk sted.
De fleste hunder vil jage mink. Raser som terriere og finsk spets er særlig godt egnet.
Tilbehør til minkjakt med hund kan være løvblåser (minken mister kontroll når det blåser nedi steinene), reduserte skudd i 22lr-riflen (mindre rikosjettfare), et 6-8 mm kamstål til bruk under steiner, spade og spett.
Før oversikt over hvor du ser og fanger mink. Mink bruker gjerne de samme hullene. Den kan svømme lange strekninger, så ikke glem de ytterste holmene.
Om hunden markerer mink, men dere ikke lykkes i å finne den, så sett gjerne ei felle i området. Sett fella slik at minken treffer på den når den farter rundt i området. Gjerne steng av punkter i terrenget slik at du leder minken inn i fella.
Sett deg nøye inn i regelverket før fellefangst. Mest vanlig er slagfeller av typen Trapper 90 eller Conibear.
Det er like mange meninger som det finnes luktestoffer på markedet til minkjakt. Du kan kjøpe ferdige luktstoffer eller bruke agnåte som fiskehoder o.l.
Rapporter tilsier likevel at minkens egne duftkjertler fanger svært bra. Ta ut kjertlene (bruke hansker!) når du feller mink. Merk dem med hann/ hunn og veksel på å bruke disse i fella. Noen lager en cocktailmix i en gammel smoothiemaskin. Et erfaringsbasert tips her: IKKE GJØR DET PÅ KJØKKENET...
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.