Mårfangst med felle

Vi får ofte inntrykk av at fangstmenn tilhører en utdøende generasjon, men denne gang får Jeger være med en ivrig gutt på 11 år som denne vinteren har fått god opplæring og fanget sine første dyr med Conibarfelle.

Sist oppdatert: 22. april 2023 kl 15.00
Mårefangst, fellefangst, mår
Georg, 11 år, må kunne kalles en fangstmann. Han har vært med faren sin å felle 131 mår.
Lesetid: 4 minutter

11 år og fangstmann! Nils Kårvatn Gulla fra Surnadal har siden han var liten vært med sin far og sett etter mårfeller. Han har fått oppleve spenningen på fangstturene, kikke etter spor og se om dyr har gått i fellene. Gutten har vist interesse for feller og fangst, og har nå sine egne feller.

Godt veiledet av sin gammelonkel, Georg Mossing, har Nils denne vinteren fått opplæring og en god start. Her er guttas tips!

Georg må betraktes som veteran i mårfangst. Han har drevet fangst nær sagt all sin tid og viderefører gjerne sin erfaring til nye generasjoner. Det har gitt resultat og 11-åringen har fanget sine første mårer! 

Siste fellerunde

Det lir ut på seinvinteren og fangstsesongen skal avsluttes når jeg blir med Nils og Georg på vinterens siste fellerunde. Det er en fin marsdag med nysnø og sol. Georg foretrekker truger som framkomstmiddel, Nils bruker ski. I dag er det fint føre og greit å ta seg fram. 

I tidligere tider kunne det være god fortjeneste å fange mår, nå i vår tid er det ikke penger og som friste fangstmennene. Den tid er forbi. Det er interessen for dyra og naturen. Og det er godt viltstell. 

Mår og andre rovdyr utgjør alltid en fare for skogsfugl og ryper. Hvor mange mårer det har blitt i vinter blir det ikke sagt noe om. Men spenning og forventning om fangst er det fortsatt.

I ei av fellene finner Nils en mår! En fin mår henger livløs i fella. Bøylene av Conibearfella har truffet dyret over nakken. Akkurat slik skal det være. Måren blir tatt ut av fella og nå blir fella satt ut av funksjon til neste fangstsesong.

FANGSTKULTUR:  Godt veiledet av sin gammelonkel har Nils denne vinteren fått opplæring og en god start.
FANGSTKULTUR: Godt veiledet av sin gammelonkel har Nils denne vinteren fått opplæring og en god start.

Erfaring og kunnskap

Nils har fått lære hvordan Georg setter fellene og hva som er viktig. Georg bruker bare Conibearfeller, men han sier at ikke alle Conibearfellene er brukbare. Dette sier han for å advare andre mot å bruke dårlig fangstredskap og gjøre samme tabbe som han selv gjorde. 

 

For noen år siden kjøpte han 10 feller fra en forhandler, disse var alt for svake og slo ikke ihjel mår. Det hjelper ikke at fellene er typegodkjent. Fellene han nå bruker er av god kvalitet. Georg er opptatt av at fangst skal foregå på en god og effektiv måte.

Dyr skal ikke lide. Derfor forteller han gjerne om sin erfaring og fører sin kunnskap videre. 

Settes i kasse

Conibearfellene setter han alltid i en kasse som han bygger for fellene. Denne kassen plasseres en til to meter over bakken. Det er viktig at fellene står så høyt at de ikke er til fare for hunder. En stokk plassere slik at måren har god adgang mot fella i riktig posisjon, eller det kan være ei naturlig grein som måren følger mot fella. 

Åte legges i kassen og Conibearfella settes i åpningen. Måren må gjennom fella for å få tak i åte. Men før dyret når åte utløses fella. Når dette er gjort riktig treffes måren over nakken og blir hengende død i fella. Kjettingen i fella er godt festet.

Det er viktig at måren blir hengende fritt og ikke blir liggende på bakken. På bakken kan mus begynne å gnage på dyret og et fint skinn kan fort bli ødelagt.  

Åte som brukes er avfall fra honningproduksjon. Tidligere brukte han avfall av ryper som åte. Det fungerte også.

NILS OG MÅREN: En glad fangstmann med et av skogens vakreste dyr.
NILS OG MÅREN: En glad fangstmann med et av skogens vakreste dyr.

131 mår

Georg har notert alt han har fanget gjennom åra og har nøyaktig oversikt. Av mår har det til nå blitt 131! I tillegg har han fanget betydelig med rev og en del mink. Ingen tvil om at Nils har en læremester med mye erfaring. 

Unggutten får lære hva han skal gjøre, hvordan og hvorfor. Han slipper prøve og feile. Det er viktig for alle jegere og fangstmenn at de kjenner viltet som skal jaktes eller fanges. Måren er ikke enkel å bli kjent med, det er et utpreget nattdyr som sjelden viser seg for folk. Georg forteller at han kun en eneste gang har sett levende mår i skogen!

Fornøyde fangstmenn. Nå er i alle fall begge fangstmennene fornøyde med fangsten. En fin mår er en bra avslutning på fangstsesongen. Nils løfter måren høyt i været mot blå vinterhimmel og beundrer det vakre dyret. Skogens mest elegante dyr! 

Publisert 1. februar 2018 kl 12.00
Sist oppdatert 22. april 2023 kl 15.00
 

Relaterte artikler

AVSTANDSMÅLER: Med avstandsmåler koster den bare 1.000,- ekstra. Så sånn sett er det ingen stor kostnad å ha det med, men på så korte hold som du kan skyte på med termisk optikk i denne prisklassen er det strengt tatt ikke nødvendig.
Test av Guide TU431

Størst og tyngst i testen

TRYGT KJØP: Hikmicro Stellar SH35 har god optikk for prisklassen og har brukervennlig betjening av knapper og menyer. Det er lett å like dette siktet.
Test av Hikmicro Stellar SH35

Hårfin testvinner i budsjettklassen

BRA: Infiray TL35 SE er et sikte som leverer på det jevne. Det meste er bra, men noen detaljer er løst bedre hos konkurrentene.
Test av Infiray TL35 SE

Et trygt og solid kjøp 

LETT: Pard Pantera 50 LRF 480 er overraskende lett og hendig.
Test av Pard Pantera 50 LRF 480

Lett og hendig termisk kikkertsikte

FALT I SMAK: Sauer SL5 er en særdeles dugande hagle. Driftssikker og med godt skjefte.
Test av Sauer SL5 XT

Halvauto fra Sauer

KVALITET: Pulsar er kvalitet. Det er det ingen tvil om, men er kvaliteten så god at den forsvarer en så mye høyere pris enn de kinesiske modellene med samme spesifikasjoner?
Test av Pulsar Talion XQ35 Pro

Best i klassen, men for kostbar

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen