Å knekke koden for hvordan du får lurt en luring som måren i fella, er stor spenning og gir skikkelig mestringsfølelse ved suksess.
Det viktigste for vellykket fangst er at måren har vandringsrute i nærheten. Måren beveger seg i territorier og har faste vandringsruter. Før sporsnøen setter inn kan tette skogstriper mellom åpne områder som f.eks myr eller hogstområder være en naturlig vandringsrute for måren.
Langs bekkedaler, steinur og generelt tette skogsområder kan også være gode plasser for plassering av feller. Du kan bruke www.norgeibilder.no dersom du ikke er så kjent i området for å se etter overganger fra åpne områder og til tett skog, bekkedaler med mer.
Når snøen kommer er det enklere. Se etter spor i snøen og plasser feller der du ofte ser spor. Å plassere fella i områder der måren ferdes er det viktigste for å lykkes med fangsten. Ha også i bakhodet at fella skal sjekkes til minimum en gang i uka, også når snøen ligger dypt og det er kronglete å ta seg til fella.
Kråkejakt er for deg som ikke klarer å vente helt til høsten. Les om hvordan du kommer i gang og få med deg tipsene for å lykkes.
Inngangen til fella
Til tross for at måren er en utmerket klatrer med sine lange klør og lange hale, kan det være en fordel å gjøre felleinngangen så enkel som mulig. Mange bruker en oppgangsstokk som skrår opp mot fella som måren kan balansere enkelt på mot felleinngangen.
Denne bør plasseres litt under fella så den ikke blokkerer felleinngangen. Det er også viktig at fella er godt montert og ikke virker ustø for da kan måren bli skeptisk. Fellene kan monteres både loddrett og vannrett. Det kan være lettere å holde åtet på plass i vannrette kasser, men dette er også en smakssak hvor du må prøve seg litt frem.
Fellene kan også plasseres på bakken, men i områder med nye snøfall vinterstid blir fella fort nedsnødd i tillegg er det lett for mus å stjele åtet.
Mår
Måren er et rovpattedyr som er å finne over hele Norge, med unntak av noen kyststrøk. Den foretrekker eldre skog med god tilgang på gjemmesteder for dens fiender, rovfugler, fra luften.
Måren foretrekker områder med god tilgang på byttedyr som smågnagere, ekorn, skogsfugler og egg. Den er en real åtseleter og kan også spise frukt, bær og insekter. En hannmår kan bli over 2 kg, men vanligvis veier en voksen mår mellom 1-2 kg, og hanndyrene er størst.
Siden tidenes morgen har mårfangst vært en viktig fangsttradisjon. På 1300-tallet var eksport av mårskinn til England en viktig næring. Finnskatten som samene måtte betale til øvrigheten på 1500 tallet ble delvis betalt av mårskinn. For en del skogsgårdeiere fungerte mårskinn som leieavgift. I dag er prisen på mårskinn ganske lav, til tross for at det tidligere har vært gode penger å tjene på skinnene.
Vis mer
Åte og fristelser
Så lenge temperaturen er over 0 grader bør åtet skiftes jevnlig. Når det er kuldegrader vil åtet lukte mindre, og det er derfor lurt å bruke et åte som lukter til tross for kulda. Inne i fella kan du gjerne bruke rester etter jakta som hode, innmat og skrog fra skogsfugl eller rype eller fett og avskjær etter rådyr, elg eller hare. Tørrfisk og pølse er også kjent for å være effektive åter i kulda.
Måren er også svært glad i søtsaker, honning er ofte en innertier. Dette kan også brukes som hovedåte. Mange bruker også bringebærsyltetøy eller peanøttsmør. Dette kan være lurt å spe på med inni fella, men også ved inngangen til fella, på oppgangsstokken eller i nærheten av fella.
Du kan også gni fugleskrått eller annet kjøtt på trestammen til fella. Det er kun fantasien som setter stopper for hva du kan bruke som åte. Det viktigste er at det lukter og tiltrekker seg mårens oppmerksomhet.
Mange bruker også luktstoffer som for eksempel anis. Dette kan også brukes på samme måte som honningen, men ikke overdriv da kan det virke mot sin hensikt. Måren har svært god luktesans, bruk kun noen få dråper utenfor fella. Blir lukta for sterk inni fella kan dette gjøre at måren ikke går i, men luktstoffer kan fange mårens oppmerksomhet.
Ha gjerne noe godlukt som måren kan få teften av uansett vindretning og gjerne i forskjellige høyder. Noen koker også inn blanding mellom honning og anis eller andre luktstoffer som de dypper tamponger i for å henge utenfor fella.
I nærheten av fella kan du også henge en vinge, fjær eller lett skinnbit for å vekke mårens nysgjerrighet. Måren kan ofte bli nysgjerrige når noe flagrer i vinden og vil komme nærmere for å undersøke.
Begynner du å fôre måren før sesongstart på høsten, lærer du måren hvor den finner godsakene allerede før fangstsesongen er i gang. Fyller du på nytt åte vil den vende tilbake. Sørg for å bytte vekk kjøtt og annet åte før det råtner, holdbarheten reduseres i varmen.
Vær, vind og temperaturforskjeller
Mange opplever at fangstsesongen før nyttår er preget av mye spor og aktivitet, men at det daler på nyåret. Grunnen til er at måren blir mindre aktiv i kulda, i tillegg til at mange ungmårer ikke overlever vinteren.
Derimot kan måren være svært aktiv etter en lengre kulde- eller regnværsperiode. Det beste fangstværet er ofte stabilt og kjølig vær uten sprengkulde og kraftig nedbør.
Regelverk for mårfangst kort oppsummert
Jakttider: 01.11-15.03 (hele landet)
Hvem kan fangste: Alle med jegerprøven og betalt jegeravgift. Er du over 16 år kan du drive fangst alene.
Jakta må godkjennes av grunneier i form av jaktkort på smårovvilt eller annen avtale.
Redskaper: Slagfelle, fallem, slagstokk, flak. Slagkraften skal være såpass at dyret dør momentant i slaget.
Tilsyn: Minimum en gang i uka.
Fellene skal merkes med navn, adresse og telefonnummer.
Skal ikke plasseres i områder der det kan være til skade for dyr og mennesker.
Vis mer
Måren går ikke i fella
Har du mårspor i nærheten uten at måren går i fella? Da kan det være lurt å prøve forskjellige forandringer med felleoppsettet. Åtet ditt kan være uinteressant, vindretningen fra åtet treffer ikke måren eller noe gjør at måren er litt skeptisk til oppsettet. Ofte kan det hjelpe å bytte ut åte med noe annet, legge litt flere fristelser utenfor i området som setter god lukt eller å flytte kassa til et annet tre i nærheten. Du kan også ha ha satt igjen for mye menneskelukt. Måren kan også ha dårlige erfaringer med å ha nesten blitt fanget i en lignende felle eller med den lukten av åte du presenterer.
Slik bygger du en fellekasse
Eksempel på kasse som passer til Sauvageau 2001-5, Northwoods 155 og Conibear 155.
Bruk ubehandlet 22X198 rektangulær kledning til bygging. I bakkant stenger du av med hønsenetting eller lignende. Da vil de ikke komme til åtet uten å være borti fella og det vil utsondre lukt i begge endene av fella.
Det er viktig at sporene på siden i en kasse til Conibearfelle side er dype nok ( ca 15-17 cm). Er de for korte kan fjærene treffe bunnen av sporene og fella sprette frem når den blir utløst. Dette kan resultere i at slagfella ikke treffer der den skal og dyret kan bli skadelidende.
Der fella plasseres skal ikke være for trangt og ikke for bredt at fella blir ustabil. Her må man prøve seg frem.
Vis mer
Menneskelukt
Det er uvisst hvor mye måren bryr seg om menneskelukt, men det kan være lurt å bruke hansker og ikke sette unødig lukt i området. Hvis du kan sjekke fella og åte uten å gå helt bort så gjør gjerne det. En felle uten åte fangster dårlig, så er du i tvil gå heller helt bort. Noen velger å for eksempel ikke ha med hund på fellerundene, men vi har fått fangst til tross for mye hunde- og mennesketråkk i området. Noen bryr seg ikke om at de setter lukt, men sørger for å aldri urinere i nærheten av fellene.
Sikkerhet
Sørg for å alltid ha sikringene på ved håndtering av feller. Smeller den over fingrene dine kommer du ikke løs. Hvis du i tillegg har festet fellen høyt i et tre, har du plutselig en «artig» utfordring med å komme deg derifra. Bruk derfor tid på å lære deg hvordan fella fungerer hjemme før du setter den høyt i et tre.
Bruk av slagfeller
Det mest vanlige redskapet til fangst av mår er slagfeller. Fellene skal ha en slagkraft og virke på en slik måte at dyret dør momentant. Slagfellen som benyttes skal ha en slagmekanisme som slår ovenfra og ned mot dyrets kranie/nakke eller har et sakseslag, som for eksempel en conibear-felle.
Mårfellene skal plasseres minimum to meter over bakke eller snødekke. Dersom man bruker feller på bakken eller under to meter skal fellene bygges inn i kasse så andre dyr ikke kan skade seg eller sette seg fast i fellen. Slagmekanismen skal da være 30 cm fra åpningen og diameteren på åpningen til mårfella skal ikke være større enn 90 mm.
Ved bruk av redskaper som dreper viltet momentant skal det føres tilsyn minst en gang i uka. All fangstaktivitet må godkjennes av grunneier.
Vis mer
Sjekk fellene ofte
Sjekk fellene ofte dersom du ønsker å ta vare på skinnet. Er det varmegrader bør du sjekke fella daglig. Er det veldig kaldt holder det med en gang i uka. Om det er rundt -2 grader fryser måren på utsiden, men det blir ikke gjennomfryst og skinnet kan dermed surne om det blir liggende for lenge.
Hvis du ikke ønsker å flå eller berede skinnet selv finnes det både folk som Jana og bedrifter som påtar seg slike oppdrag. I tillegg avholdes det kurs i beredning av skinn som kan være verdt å delta på.
Jakttider for smårovvilt
Kråke kan jaktes og fangstes fra 15. juli til 31. mars
Grevling har jakttid fra 21. august til 31. januar.
Mink kan jaktes og fangstes hele året.
Mår har jakttid fra 1. november til 15. mars.
Røyskatt har jakttid fra 21. august til 15. mars.
Mårhund er en uønsket art, og kan jaktes og fangstes hele året.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.
Det finnes forskjellige feller du kan bruke for å fange mår. Blant de mest brukte er Conibearfeller. Pass på at måren henger fritt etter at den har gått i fella for å unngå musegnag. Alternativt kan du passe på at åpningen på fella peker ut fra treet. Minken vil fortsatt klare å klatre inn, men musene forhindres fra å komme til.
Hvilke hunderaser er bra til minkjakt?
Fox terriere og basset kan fint brukes til minkjakt. Det er en fordel å være minst to personer. Da kan hundeføreren konsentrere seg om å presse minken ut av hiet, mens den andre jegeren kan stå som skytter på et strategisk sted.
Hvilke feller er lovlige til mår?
Lovlige feller til mår (per 01.04.2024)
Aasbøfella
Syningfella
Trapper, mår 90
Trapper, mår 180
Kirunafällan, modifisert
Lazzefällan, mår (tg)
Lazzefällan, mink (tg)
Dørarpsfällan
Trapper mink 90
Trapper mink 180
Ihjäl mår
Ihjäl mink
Gävleborgsfällan mår
Gävleborgsfällan mink
Le-Ho-fällan
Vålsjöfällan
Belisle Super X 120
Belisle Super X 160
LDL B120 Magnum
LDL B160 Magnum
KP-120
M.I. 126 Magnum Body Gripper
Koro no 1
Koro no 2
Northwoods 155
Oneida Victor Conibear 120-3 Magnum Stainless steel
Rudy 120 Magnum
Rudy 160 Plus
Sauvageau C120 Magnum
Sauvageau 2001-5
Sauvageau 2001-6
Fallstokk
Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo