Mattilsynet og Miljødirektoratet skal om kort tid ha dialogmøter med lokale myndigheter og villreininteresser både i Nordfjella og på Hardangervidda.
Les også: Prion-funn i jordprøve vekker bekymring
– Reetableringen går som planlagt
– Generelt følger Mattilsynet med på ulike forskningsprosjekter og undersøkelser. Vi skal hele tiden tilpasse forvaltningen vår til ny kunnskap, sier seniorrådgiver Julie Enebo Grimstad i Mattilsynets seksjon for dyrehelse.
Hun understreker at jordprøve-funnene i salteplassprosjektet er foreløpige resultater. Det innebærer at forsøkene må gjentas og verifiseres, samt at standard metodikk må utvikles, før dette kan innarbeides i forvaltningen av skrantesyke.
– Det vil nok ta litt tid. Arbeidet med reetablering av villrein i Nordfjella sone 1 går derfor som normalt. Nytt møte i arbeidsgruppa skal avholdes denne uken, sier Enebo Grimstad.
Hun legger til at vurderingene rundt håndtering av skrantesyke på Hardangervidda heller ikke endres av de foreløpige funnene av prioner på salteplasser.
Les også: Legger straks fram plan om nedskyting i statlig regi
Vil intensivere jordprøve-forskning
Miljødirektoratet vil heller ikke la de tidlige prøvefunnene få for stor vekt per i dag:
– Foreløpig er resultatet for usikkerhet til at vi kan si noe om det får konsekvenser for reetablering av villrein i Nordfjella sone 1. Miljødirektoratet ønsker å bruke ekstra ressurser for å få raskere og flere svar fra jordprøver i Nordfjella sone 1 og sone 2. Dette iverksettes gjennom salteplass-prosjektet som driftes av NINA, sier seniorrådgiver Kari Bjørneraas i Miljødirektoratets viltseksjon.
– Er det sannsynlig at dette ikke vil få noen betydning for eksisterende plan om CWD-begrensning på Hardangervidda og en eventuell statlig nedskyting?
– Vi vil alltid ta høyde for ny kunnskap når beslutninger tas. Men dette resultatet vil sannsynligvis ikke få stor betydning for håndtering av situasjonen på Hardangervidda denne høsten og vinteren, sier Bjørneraas til JEGER.
Les også: JEGERs temasider om skrantesyke
Ser ingen sammenheng med skrapesyke på sau
JEGER har også stilt Mattilsynet spørsmål omkring koblingen som flere gjør på sosiale medier, mellom skrapesyke på sau og skrantesyke på villrein:
– Vi har ingen indikasjoner på at det er en sammenheng. Det er mange år siden vi hadde klassisk skrapesjuke i Norge. Det er ingen informasjon som tyder på at denne sykdommen smitter over artsgrensene. Innimellom finner vi den atypiske varianten av skrapesyke (NOR98). Denne opptrer sporadisk og antas å ikke være smittsom mellom sau og heller ikke smittsom mellom arter, sier Enebo Grimstad.
Hun legger til at det pågår et forskningsprosjekt som undersøker om sau kan smittes av klassisk skrantesjuke. Foreløpige resultater viser ikke tegn på dette.