Fra lokalt hold har villreinutvalget og villreinnemnda i fellesskap sterkt advart mot ei statlig nedskyting. Villreinforvaltninga, rettighetshavere og jegere har strukket seg langt for å nå mer eller mindre tydelig definerte mål fra direktoratene om avskyting.
– Må også hindre skrantesyke
– Vi skal ta med oss de faglige rådene videre. Men vi ønsker også innspill fra lokal villreinforvaltning og lokale ordførere i disse områdene. Derfor reiser jeg 29. november for å møte disse, sa Borch.
Hun presiserte at Norge har et særskilt ansvar i Europa for å ta vare på en levedyktig og frisk villreinstamme.
– Dette inkluderer også å hindre spredning av skrantesyke. Nå starter jobben vår i begge departement for å se videre på anbefalinga fra Miljødirektoratet og Mattilsynet. Vi skal sette oss godt inn i denne rapporten, sa Borch.
– God jobb fra jegerne
Statssekretær Aleksander Øren Heen fra Klima- og Miljødepartementet understreka på sin side den store innsatsen som allerede er gjort lokalt:
– Jeg vil takke både lokal villreinforvaltning og reinsjegerne som har bidratt her. Jakt og utstrakt prøvetaking har vært viktig for å få et godt kunnskapsgrunnlag, sa Øren Heen under pressekonferansen, før han fortsatte:
– Beslutningene som skal tas nå, må være fatta på fakta og faglige råd. Hardangervidda er vårt viktigste villreinområde med en tredjedel av den samle villreinbestanden i Norge. Vi har lite faglig kunnskap om hvordan sykdommen opptrer. Det blir en viktig del av arbeidet framover, sa statssekretæren.