Adaptiv forvaltning innebærer at myndighetene fortløpende overvåker forekomsten av skrantesyke blant felt villrein og iverksetter tiltak deretter.
Administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet tilbakeviser dette:
– Behovet for ekstraordinært uttak mener vi må vurderes i lys av resultatet av jakta, både med tanke på antall dyr som er tatt ut og med tanke på resultatet av prøveanalysene fra de dyrene som felles i ordinær jakt. Vi er derfor ikke enige i påstanden om at vi ikke legger en adaptiv forvaltning til grunn, sier hun til JEGER.
Her kan du lese hele bekymringen fra Svein Erik Lund i Hardangervidda villreinutvalg.
Godal bekrefter at Mattilsynet vurderer det som usannsynlig at ordinær jakt vil gi tilstrekkelig nedskyting for å bevare en frisk og levedyktig villreinbestand på Hardangervidda.
– Vi er imidlertid enige i at ordinær jakt vil være det viktigste første steget i å begrense smitte og sykdom, sier Godal.
Les også: Vil følge forslag om tidligere jaktstart på villrein
Hun forklarer de litt ulike anbefalingene som kommer fra henholdsvis Mattilsynet og Miljødirektoratet med de ulike ansvarsområdene de to myndighetene har.
– Mattilsynet har ansvar for håndtering av alvorlige dyresykdommer både for tamme og ville dyr. VKM-rapporten er tydelig i sine konklusjoner på at bestanden må betydelig ned, dersom vi skal lykkes i å bekjempe denne sykdommen, avslutter Godal.