Lokalt er det nå stor glede over at villreinen skal reintroduseres i Nordfjella sone 1, mens faginstanser som Mattilsynet gjerne vil vente enda lenger. De synes smittefaren er for stor.
VILLREIN: Lokale aktører er positive til at det går mot reetablering i Nordfjella, mens Mattilsynet advarer mot smittefare og ønsker å vente lenger. Arkivfoto: Nils-Olav Talgøy
Lesetid: 6 minutter
– Vi er voldsomt glad for dette vedtaket. Det samsvarer med lokale ønsker og det vi i den lokale villreinforvaltningen har jobbet mot i flere år, sier Harald Skjerdal som sitter i Villreinutvalget for Nordfjella.
Villreinen i Nordfjella ble utryddet i 2018 for å stoppe et utbrudd av skrantesyke (CWD). Nå skal reinen endelig reintroduseres i området.
– Så dere er ikke redde for ny CWD-smitte i området?
– Det er vi slett ikke for redd for. Det er nå syv år siden den siste smittede reinen ble felt i sone 1. Det vil ta minst ett år før det kommer ny rein inn i området, sier Harald Skjerdal.
– Det jeg er redd for er at de kreftene som har trenert saken og hindret reetableringen av villreinen i området, fortsatt vil gjøre det, og at de vil gjøre sitt ytterste for at det her trekker ut i tid.
Hva er skrantesyke?
Hva er skrantesyke?
Skrantesyke eller Chronic Wasting Disease (CWD) er en smittsom prionsykdom som rammer hjortedyr som elg, hjort og rein. Sykdommen er alltid dødelig.
Hvordan smitter sykdommen? Smitten skjer via direkte kontakt mellom dyr eller gjennom miljøet, der prioner kan overleve i jord og vegetasjon i lang tid.
Hvilke symptomer gir skrantesyke?
Vekttap og avmagring
Atferdsendringer, som redusert frykt for mennesker
Koordinasjonsproblemer og skjelvinger
Økt sikling og vannlating
Dyr kan også være syke uten å ha symptomer
Hvor er sykdommen påvist?
CWD ble først oppdaget i Nord-Amerika og varianter av sykdommen har senere blitt påvist i Norge, Sverige, Finland og Sør-Korea.
Kan sykdommen smitte til mennesker?
Det finnes ingen dokumenterte tilfeller av smitte til mennesker, men helsemyndigheter anbefaler å unngå å spise kjøtt fra infiserte dyr.
Hvordan bekjempes sykdommen?
Tiltak inkluderer testing av felte dyr, restriksjoner på transport av kadavre og jakt for å redusere smittepresset i utsatte områder.
Vis mer
Faglig skepsis
Med de kreftene refererer Harald Skjerdal til Mattilsynet, Veterinærinstituttet og tildels også Landbruksdirektoratet, som de offentlige instansene som har vært mest tilbakeholdne på reetableringen.
– I Mattilsynets faglige råd til Regjeringen er det knapt et eneste positivt punkt å finne. Derfor står det respekt av politikerne som nå har turt å skjære gjennom. De har fulgt Miljødirektoratets anbefaling til tross for de sterke innvendingene fra Mattilsynet og Landbruksdirektoratet, sier Skjerdal.
– Det kommer tydelig frem av Mattilsynets sluttkonklusjon at de tar alle mulige hensyn til tamreindriften i Sør-Norge, og at det gjennomsyrer Mattilsynets holdning. I høyeste grad burde villreinen få prioritet i fjellområdene i Sør-Norge.
Villreinen i Nordfjella
I 2016 ble det påvist klassisk skrantesjuke (CWD) hos villreinen i Nordfjella. Dette er en svært alvorlig og smittsom sykdom som er dødelig for hjortedyr, og som ikke kan behandles.
Regjeringen besluttet derfor å ta ut hele bestanden vinteren 2017/2018. Samtidig ble det bestemt at en ny, frisk villreinbestand skulle etableres etter minimum fem år uten villrein i området.
Liten tro på ny smitte
Harald Skjerdal mener at samspillet mellom Veterinærinstituttet, Mattilsynet og tamreinnæringen har trenert reetableringen av villrein i området, slik at det har tatt lengre tid enn de opprinnelige fem tiltenkte årene.
– Jeg tror det er usannsynlig med et nytt smitteutbrudd i Nordfjella, fastslår han.
– Det er tett hjortebestand rundt hele villreinområdet. Den var tett før saneringen, og det er den fortsatt. Hjorten beiter i beiteterrenget til villreinen. Det er sendt inn tusenvis av prøver av hjort uten indikasjoner på smitte.
– Filefjell-reinen beiter jo også i grenseområdet til sone 1 uten at det er påvist noe smitte selv etter flere tusen innsendte CWD-prøver. Det er flere andre indikasjoner på at miljøsmittefaren er minimal. Salteplassene og hotspottene er inngjerdet over hele området med store grinder.
Ordforklaringer
Mattilsynet
En norsk offentlig etat som har ansvar for å sikre at mat og drikke er trygt, samt å ivareta dyrehelse og dyrevelferd.
Veterinærinstituttet
En forskningsinstitusjon i Norge som arbeider med dyrehelse, fiskehelse og mattrygghet.
Landbruksdirektoratet
En norsk statlig etat som har ansvar for å gjennomføre landbrukspolitikken og forvalte støtteordninger for landbruket.
Miljødirektoratet
En norsk statlig etat som arbeider med å ivareta naturmangfoldet og sikre en bærekraftig bruk av naturressurser.
Vis mer
Prosjektgruppe
En ny prosjektgruppe skal stå for den konkrete planen for hvordan villreinen skal reintroduseres.
– Slik vi har forstått det vil det bli en lite arbeidsgruppe dominert av lokale aktører sammen med fagfolk innen veterinærmedisin og viltforskning. Det blir nok Landbruksdepartementet og Miljødepartementet som i fellesskap setter opp gruppa, men jeg er rimelig sikker på at det blir lokale krefter med, sier Harald Skjerdal.
Prosjektgruppen skal levere sine vurderinger i november 2025. Deretter vil regjeringen vurdere rapporten og sette i gang reetableringen så raskt som mulig etter at nødvendige tiltak er på plass.
Hvis ny kunnskap skulle vise at risikoen for ny smitte ikke lenger er akseptabel, kan prosjektet bli utsatt.
Alle de tre instansene: Mattilsynet, Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet er enige om at villrein fra sone 2 ikke kan reintroduseres i sone 1 før fraværet av smitterisiko er 99 %. Myndighetene mener nå dette nivået er på 98,4 % for villreinen i Nordfjella sone 2.
ULIKT: CWD i Nordfjella og Hardangervidda ble håndtert ulikt og viser at vilt- og miljømyndighetene evner å vise fleksibilitet og tilpasningsdyktighet i kampen mot sykdommen. Arkivfoto: Linda Døsen Stubsveen
Hardangervidda
Det nasjonale målet er å "begrense, og om mulig, utrydde skrantesyke i Norge". Skrantesyke er påvist hos to villrein på Hardangervidda etter saneringen i Nordfjella sone 2. Der ble ikke reinen sanert. De gikk derimot inn for å ta ut alle de store bukkene i stammen.
– Hvorfor har ikke da reinen på Hardangervidda også blitt sanert?
– Bestanden er flere ganger så stor på Hardangervidda pluss at det var en mye større politisk belastning å vedta utrydning av den stammen. Det er noen sterke samfunnsaktører med interesser på Hardangervidda. Myndighetene omdefinerte også målsetningen fra å ville utrydde sykdommen til å størst mulig begrense omfanget av den, sier Harald Skjerdal, sekretær i Villreinutvalget for Nordfjella.
– Personlig mener jeg at vi hadde et større utbrudd i Nordfjella, og ut fra den kunnskapen myndighetene hadde på det tidspunktet trodde de at sykdommen kunne utryddes i Norge. Den gang var det en rett beslutning å ta for Nordfjella, samtidig var det en korrekt avgjørelse å begrense uttaket på Hardangervidda, i stedet for å gå for en fullstendig sanering.
Ifølge Miljødirektoratet er sannsynligheten for fravær av skrantesyke på Hardangervidda er estimert til 18,8 % etter jakta i 2024, en økning fra 8,9 % i 2022. Under reinsjakta på Hardangervidda i 2024 var det et fokus på å ta ut voksen reinsdyrbukk. Det forventes at det vil ta flere år før sannsynligheten når 98-99 %.
SMITTE: Mattilsynet er ønsker ikke å stresse reintroduksjonen av reinen i Nordfjella, blant annet av frykt for smitte til tamreindrift. Arkivfoto: Nils-Olav Talgøy
Mattilsynet er i mot
Reintroduksjonen av villreinen i Nordfjella går i mot Mattilsynets anbefaling. Mattilsynet anbefaler å vente med reetablering til flere analyser er gjennomført og til det er 99 % sikkerhet for fravær av smitte er oppnådd.
Å bruke villrein fra Nordfjella sone 2 som base for den nye stammen i Nordfjella sone 1 gir økt risiko for nye smitteutbrudd, mener Mattilsynet. De foreslår også å omdefinere strategien for skrantesyke fra å utrydde sykdommen til å begrense den.
Det er funnet prioner i jord i sone 2, noe som utgjør en risiko. Det er ikke planlagt individuell testing av dyr fra sone 2, noe som kunne redusert risikoen for å overføre smittede dyr, opplyser Mattilsynet.
Mattilsynet baserer sin skepsis til reintroduksjonen av villrein på flere argumenter:
Villreinbestanden i Nordfjella sone 2 er ikke friskmeldt på bestandsnivå, med en sannsynlighet for fravær av smitte på 98,4 %.
Det er risiko for at dyrene fra Nordfjella sone 2 blir smittet etter overføring til sone 1, spesielt på grunn av prioner i miljøet. Kompenserende tiltak er nødvendige for å redusere denne risikoen.
Det er ikke planlagt å selektere dyr med lav mottakelighet for skrantesjuke før overføring til Nordfjella sone 1, noe som kunne styrket den nye bestanden mot sykdommen.
Sprer seg i USA
I USA har de ikke hatt noen strategi for å hindre spredning av CWD. Resultatet er en eksplosiv spredning blant hjorteviltet. Varianter av sykdommen er nå påvist i totalt 36 amerikanske delstater og deler av Canada.
Amerikanske forskere frykter at sykdommen kan smitte over til mennesker. I januar 2025 konkluderte en gruppe på 67 eksperter at en slik smitteoverføring «ville utløse en nasjonal og global krise» med «vidtrekkende effekter på matforsyning, økonomi, global handel og landbruk», skriver den britiske avisen The Guardian.
Stortingsbehandlingen av villreinmeldingen 13. juni endte i samsvar med innstillingen fra energi- og miljøkomiteen. Det medfører bl.a. at villreinen i sone 1 i Nordfjella skal reetableres snarest.
Lokal forvaltning og forskere har nå tatt det første skrittet mot å bygge opp villreinstammen i Nordfjella sone 1 igjen, etter den statlige nedskytingen.
Forskere har nå avklart at prionstammene med skrantesyke som er funnet på hjortedyr i Nord-Amerika, ikke er identiske med de stammene som er funnet på norsk villrein. Det kan få betydning både for hvordan smitta villreinstammer forvaltes, og for om det er farlig for mennesker.
Det kan bli mindre jakt på villrein om Miljødirektoratet og NINA får viljen sin. De foreslår flere drastiske tiltak for å redde villreinen i Sør- Norge.
I vår store guide til villreinjakt finner du alt du trenger: Fra hvordan du sikrer deg jaktkort til lokal informasjon og søknadsfrister til lokale jakttips for området der du skal jakte villrein.
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Hedmarkingen hadde sine første jaktturer med hagle etter skogsfugl. Siden det har han vært innom mange forskjellige jaktformer, inkludert en del timer på elg. De siste årene er det rådyrjakt med hund som har tatt mest av hans tid. Han driver også med oppdrett av rådyrhunder.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
*Forutsetter 3 eller 12 md bindingstid, si opp når du vil med tilgang ut bindingstiden. Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden, dersom du ikke sier opp.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.