Skrantesjuke er nå påvist på Hardangervidda, og Atle Mysterud, professor ved institutt for biovitenskap ved Universitet i Oslo, forteller om mye usikkerhet rundt hva som skjer videre.
– Dette er bare veldig tragisk, det er vel det mest treffende. Men jeg er også veldig overrasket. Med 3500 negative prøver fra Hardangervidda, ingen positive i 2018 eller 2019, hadde vi et godt håp om at vi hadde lykkes med uttaket og å hindre spredning. Men sjukdommen er lumsk, og sprer seg sakte i tidlig fase. Det er mye usikkerhet nå, om det er relatert til villreinen fra Nordfjella. Vi vet ikke hva som er smitteveien.
Mange lurer nå på hva som skjer videre, og om det er sannsynlig at det nå blir samme oppskrift som i Nordfjella, med nedslakting av de 10.000 dyrene som holder til på Hardangervidda. Mysterud mener det er langt frem før vi får en avgjørelse rundt dette.
Les også: Myndighetene kommer trolig ikke til å utrydde all villrein på Hardangervidda.
– Det er på ingen måte vedtatt hva som skjer videre, og om nedskyting blir tilfelle. Vi har hele tiden diskutert hva som skal gjøres om smitte oppstår på Hardangervidda, men vi har aldri kommet frem til en løsning. Jeg tror det kommer til å sitte langt inne å ende med en slik løsning. Nå blir det først og fremst mye møtevirksomhet, så må vi ta en helhetlig vurdering ut fra kunnskapsgrunnlaget.
Hva vil det si at materialet fra lymfeknuter var positive, mens det fra hjernevevet var uten funn?
– Det er egentlig veldig negativt. Det vil si at dyret har blitt smittet det siste året, og da altså ikke stammer fra dyr som levde i Nordfjella, som ble skutt ned i 2017/ 2018. Utfra kunnskap om forløpet, bygd på 19 dyr fra Nordfjella, og erfaringer fra Nord-Amerika, er smitten i lymfeknuter under et år før det går til hjernevevet. Dette dyret er dermed smitta lenge etter februar 2018.
Men det sies jo også at det er mye usikkerhet, om dette funnet stammer fra Nordfjella?
– Det kan være smitte fra et dyr som dro ut fra Nordfjella før 2018, og som så har smittet dyr på Hardangervidda, forteller Mysterud, som understreker at det er veldig mye usikkerhet i hvor dette kommer fra, og gangen videre.
Skrantesyke på Hardangervidda ble påvist fra en villreinbukk skutt under jakt. Dette er første gang den smittsomme sykdommen er funnet utenfor Nordfjella.
Les også Utemagasinets reportasje om den siste reinsdyrjakta før 2200 villrein ble skutt ned for å stanse utbruddet av skrantesjuke i Nordfjella.
Les også: Ønsker rask reduksjon av villreinstammen på Hardangervidda