Fredag morgen kom sjokknyheten om at skrantesyke er påvist på Hardangervidda. Hjortevilt-professor Atle Mysterud sier bukken må ha blitt smitta det siste året.
Etter påvisingen av skrantesjuke er det viktig at også jegerne på Hardangervidda bidrar for å hindre smittespredning, fastslår Mattilsynet. Det vil si at jeger skal:
notere posisjonen på fellingsstedet slik at man kan spore slakterester dersom det viser seg at dyret er smittet
grave eller steine ned slakterestene
rengjøre utstyr og redskaper som er benyttet i jakt på hjortedyr. I tillegg desinfisere utstyr og redskaper som har vært i kontakt med hjortedyr, blodsøl e.l. , så fremt negativt prøvesvar ikke foreligger
prøve å unngå å flytte hele eller deler av døde hjortedyr ut av Hardangervidda før negativt prøvesvar foreligger. Dersom dette ikke er praktisk gjennomførbart, er det viktig at jeger har kontroll på alle delene av dyret.
Les også: Myndighetene kommer trolig ikke til å utrydde all villrein på Hardangervidda.
Hva slags prøver skal du ta ut?
Det er viktig å levere inn prøver fra både hjerne og lymfeknuter fra felte dyr. I et tidlig stadium av skrantesjuke hos rein kan man kun påvise smittestoffet i lymfeknuter. Derfor er det derfor viktig å få begge typer vev til undersøkelse. Se instruksjonsvideo og informasjon for uttak og merking av prøver her
Jakter du i flere områder, oppfordrer Mattilsynet om at du mellom hvert område, sørger for at:
klær, støvler og lignende som er brukt på jakt blir grundig reingjort/vasket for å fjerne synlige rester av jord, slakteavfall, avføring osv.
utstyr som er brukt under slakting (kniv, sag etc.) vaskes grundig og desinfiseres med 2 % natriumhypoklorittløsning (for eksempel 1 del Klorin + 1 del vann) som holder minst 20°C i en time. Deretter skylles redskapene grundig med vann siden natriumhypokloritt er sterkt korroderende og kan ødelegge utstyr. Dette er spesielt viktig hvis du har jaktet i Nordfjella eller på Hardangervidda.
Les mer på Hjortevilt.no.
Les også: Ønsker rask reduksjon av villreinstammen på Hardangervidda
Ny forskning tyder på at smitten av skrantesyke må ha oppstått i Norge. Utstrakt gevirgnaging blant villrein i Nordfjella Sone 1 kan være grunnen til smittespredningen der.