Helt siden jeg var guttunge har jeg hver vår enten vært på orrfugl- eller tiurleik. Her er mine tips hvis du vil oppleve vårskogen på sitt mest intense.
Spillegalskap: Tiurleik en grytidlig morgen i storskogen.
Lesetid: 7 minutter
Jeg har gått langt til skogs på truger ettermiddagen i forveien og satt opp et lite telt. Etter litt mat er det på tide å legge seg til for kvelden i en god og varm sovepose.
Det er vårlig kveldsstemning i skogen. Idet sola forsvinner, biter nattefrosten ekstra i den fuktige lufta. Jeg hører rugda fly kveldstrekket sitt over teltduken.
Dette er herlig friluftsliv som skaper godfølelse av vår i meg. Natten er ennå ung, men jeg er mest spent på morgentimene.
Heite høner
Straks det lysner i øst kan jeg skimte både tiurer og røyer mot snøflekkene. Etter hvert som det lysner, blir det tydelig: Røyene virker klare. Dette kommer til å bli helt rått!
Tiurene er på krigsstien. I dag skal det kjempes om damene! Det er ingen tvil om hvem som er sjefen på kamparenaen. En selvsikker, majestetisk kar med dametekke sprader rundt. Stolt som en hane viser han seg i sin mest imponerende positur! Han passer på at inntrengere holder seg borte, og tar de kampene som trengs uten å nøle.
Baksende vinger og hakkende nebb. Det kan bli alvorlige skader når to kamphaner braker sammen. Et øye kan fort bli hakket i stykker, og det hender at den tapende part rett og slett omkommer på spillplassen.
Røyene gjør seg til, der de strutter med halsfjærene og kakler. Gutta svarer med å intensivere kneppelydene før det kommer en tirade klunkelyder som avsluttes med «slipingen».
Kongelig visitt
Kongeørna som var innom i går morges holder seg heldigvis borte i dag. Den kom inn lavt over leiken og da var det brått slutt. Men i dag er alt glemt:
Det er høneuka og sjefen skal pare seg. Hver røy pares 2–3 ganger i løpet av høneuka. Det skjer også denne morgenen: Jeg ser 8–9 røyer samtidig, og nesten like mange tiurer. Det er vanskelig å vite eksakt antall, da de holder litt avstand mellom de solide skjørtegranene.
Det er virkelig drømmeforhold denne morgenen. Jeg har aldri sett en så aktiv og intens tiurleik. Flere tiurer barker sammen og flere av røyene blir paret av sjefen.
Leiken vil ingen ende ta. Det drøyer godt ut på formiddagen før fuglene går over til å beite i furutrærne i nærheten. Først når de er ferdige, krabber jeg støl ut av teltet, gjør unna et svært påtrengende morgentoalett før jeg pakker sammen og setter kursen hjemover.
Slik gjør du det
Ønsker du å oppleve noe tilsvarende, krever det noen forberedelser. Dessto grundigere du gjør feltarbeidet, jo mer utbytte vil du få av spillopplevelsen:
Orrfuglen spiller gjerne på åpne myrer i forskjellig type skog. Leiken kan også foregå på åpne plasser ved høydedrag eller på islagte tjern og vann. Ved gunstige forhold med lite vind kan orrfuglleikene høres på forholdsvis lang avstand.
Tiurleiken er som regel litt mer krevende å finne frem til, både fordi det er lengre mellom dem og fordi lyden bærer kortere. Nordvendt li i gammel barskog hvor snøen ligger litt lenger, er et godt tips. Husk at furua er selve livsnerven til storfuglen gjennom en lang vinter. God storfuglskog har også god tilgang på blåbærplanter.
Hvordan finne en leik
Å finne en ny leik er neppe gjort på første forsøk. Det er et prosjekt som kan ta mange dager, men som også er spennende detektivarbeid. Det krever en del kunnskap om skogsfuglens preferanser. Spør gjerne andre jegere/ friluftsfolk om tips til områder man kan oppsøke, men vær forberedt på at ikke alle er like meddelsomme.
En bra tiurleik har 6–12 tiurer som spiller på det meste. En bra orrfuglleik har gjerne enda flere deltakere.
Se etter sporene
Se etter spor i snøen, både fotavtrykk og slepespor etter vinger. Se etter spillmøkk på dagtid. Fuglenes avføring får en hvit farge i tuppen, noe som er et veldig godt tegn på at det er leik som foregår i nærområdet.
Orrfuglen kan man også lytte etter om man er tidlig ute en dag. Bruk gjerne kikkert: Ser du fugl i tretoppene, er det en god plass å begynne letingen.
Benytt kamuflasje
Telt og kamuflasjenett er beste måten å skjule seg på. Sett det opp så diskret som mulig, helst opp noen dager i forveien, eller minimum dagen i forveien.
På tiurleik må gjerne kamuflasjen være satt opp noen uker i forveien: Det gjør at fuglene er trygge på endringer i omgivelsene.
Vær tidlig ute
Både orrfugl og storfugl har et lite kveldspill før de de setter seg inn på «nattekvist» i umiddelbar nærhet til leiken. Derfor må du være tidlig ute på ettermiddagen når du skal legge deg inn i telt eller kamuflasje.
Forstyrrer du før leiken er i gang, blir det ingen leik. Snik deg for all del ikke ut i området på natten eller tidlig på morgen.
Vær stille
Snakk ikke og lag ingen skarpe lyder. Husk at telt og kamuflasje på ingen måte er lydtett. Gå for all del ikke ut for å late vannet eller gjøre andre ærend. Det blir avslørt og ødelegger som regel hele leiken.
Sørg for å gjøre unna alt utendørs før du går inn i teltet . Bli i teltet til alt er ferdig på formiddagen – til du er HELT sikker på at spillet er ferdig. Selv om du ikke ser fuglene, kan de fortsatt være i området og bli skremt. Husk at du er gjest på deres arena, og ikke forstyrr den livsviktige forplantningen.
Ikke fortell til andre
Selv om du er forsiktig og opptrer så varsomt som mulig, er det ikke sikkert andre er av samme kaliber. Det finnes mange eksempler på leiker som er blitt ødelagt av besøkende, enten med forstyrrelser under selve leiken, eller at det har utviklet seg til et lystig lag slik at fuglene bare skyr arenaen.
Når du vet hvor krevende det er å finne en leik, bør du tenke deg om før kartlokasjoner utleveres til andre. Husk at det to vet, det vet mange. De fleste som har vært på leik, opplever før eller siden at det brått kommer andre folk som skremmer fuglene, enten de kommer for sent, ikke er stille nok, har for dårlig kamuflasje eller går ut for tidlig om morgenen.
Barn og voksne på leik
Å være på leik, er en fin måte å gjøre barn glade i natur og friluftsliv. Men ta dem med først når de er gamle nok til å være stille i teltet. Gjør det til en fin tur hvor opplevelsen er knyttet til selve leiken.
Ta gjerne med litt ekstra god mat for å holde motivasjonen oppe. Det er også bra om været er fint, for det er ikke like festlig om det regner hele natten.
Også voksne kan behøve litt opplæring på leik: De fleste skogsfolk oppfører seg eksemplarisk, men dessverre ikke alle. Bål, prat, bråk og drikking hører ikke hjemme på leik. Bålet må vente til langt utpå formiddagen når alt spill er over.
Høneuka
Dette er den uka da hønene lar seg pare, og leiken følgelig er på det mest intense. Hønene er nede på bakken under leiken kun disse dagene. Ellers er det kamphanene som styrer showet alene.
Det kan varierer litt fra sted til sted når disse dagene er, så vær tidlig ute og sett av flere dager dersom du ønsker å oppleve høneuka på fugleleiken. Hos storfuglen er høneuka normalt rundt 15.-20. april, mens rundt 1. mai er et godt stalltips for orrfuglen. Det varierer litt fra landsdel til landsdel. Leiken kan vare til langt ut i mai måned, og slutter tidligere i sør enn i nord.
Andre dyr
Når man ligger ute på denne årstiden, er det et riktig yrende fugleliv i skogen. Det er vår og trekkfuglene har kommet tilbake – noe som merkes godt i skogen tidlig om morgenen. Jeg har også opplevd å se en rådyrbukk passere kamuflasjen på en armlengdes avstand.
Ekstra krydder på leikopplevelsen er det om man ser rev, hønsehauk eller kongeørn. De jakter på spillende fugl, og leiken kan bli svært brått avsluttet om en av disse ubudne gjestene kommer på besøk.
Ta hensyn. Husk at dette er en svært viktig og sårbar periode for fuglene.
Visste du at...
Storfuglen (Tetrao urogallus) er Norges største viltlevende hønsefugl. Tiuren (hannen) kan bli opptil 90 cm lang og veie rundt 5 kg. Røya (hunnen) blir opptil 63 cm og veier ca 2 kg.
Orrfuglen (Lyrurus tetrix) er vesentlig mindre enn storfuglen. Orrhanen kan bli opptil 60 cm lang og veier rundt 1,1-1,7 kg. Orrhøna blir omkring 45 cm og veier normalt 0,7-1,1 kg.
Rakkelhane, som er krysning mellom storfugl og orrfugl, er ikke steril slik mange tror. Det er likevel svært sjelden at man ser rakkelhaner eller rakkelhøner under leiken, men de finnes.
Predatorer som jakter skogsfugl er rev, mår og rovfugl. Kråkefugler, grevling og andre små rovdyr tar også eggene.
Utstyr som kreves
Telt/ kamuflasjenett
Mat og drikke
Liggeunderlag
Sovepose
Varme klær
Kikkert
Fotoapparat
Truger/ ski/ støvler (avhengig av føre)
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.