VISER VEI: Gordonsetteren Enga viste valpen Nemi hvordan det skal gjøres i barskogen. (Foto: Bernt Nor)
Lesetid: 3 minutter
Rype- og skogsfugljakta åpner den 25. august i Sverige; to uker tidligere enn hos oss nordmenn. Dette er for mange av de ivrigste norske jegerne en gyllen mulighet for å få en pangstart på fuglejakta.
En av de som vet å bruke tiden før den ordinære åpninga, er Henrik Torp og hans gordonsetter Bjerkeveien´s Se Enga, som har sitt "gullterreng" et sted blant store barskogområder sånn ca i midten av Sverige.
I år hadde også Bernt Nor funnet veien inn hit, sammen med Henrik, for å finspisse formen til både to- og firbeinte mot 10. september.
Hundeholdet gir mye mer enn det koster
Allerede et par dager før åpninga var gjengen på plass, med utgangspunkt i hytta til Torp. Her ble dagene før starten brukt til lokalisering, med det store spørsmålet; hvor sitter fuglene?
Med på åpningshelga i Sverige var Rakkelhanans G Nemi, som er en ung Breton, og Bernts første jakthund. Han har jaktet en del år, men har først nå tatt seg tid til anskaffelse av hund:
– Jeg er en friluftsmann, og er ute hele året, både på jakt og på fiske, og har savnet en skikkelig turkompis. Tiden har ikke helt strekt til før nå, og jeg skal innrømme at det tok meg litt på senga når det kommer til arbeidet med det å ha en valp. Men en ting er sikkert; det gir mye mer enn det koster, forteller Nor.
Bernt har pratet med mange erfarne jegere med tiden, og har kommet frem til at det er viktig å starte tidlig om unghunden skal bli en racer på fuglejakta:
– Tanken bak turen var at Nemi, som akkurat er blitt syv måneder, skulle få kjent litt fugl i nesa, og lære av rutinerte hunder. De lærde sier at det du utsetter hunden for når den er såpass ung trekker den til seg som en svamp, forklarer Nor.
Og det skal ikke stå på at ikke unghunden fikk prøvd seg, for her var det mye å bryne seg på:
– Det var noen råe dager i marka, med mange situasjoner av både orrfugl, storfugl og ryper. Nemi stod i spikerstand med halen rett ut, riktignok når den rutinerte gordonsetteren til Henrik tok stand, forteller Bernt, som er bitt av basillen.
En spesiell opplevelse som gjengen fikk oppleve var en situasjon på et kull med orrfugler:
– Henrik fikk skutt doublè på et orrekull, der den ene var tilsynelatende forsvunnet. Vi var skråsikre på hvor fuglen lå- men både han, jeg og bikkja hans gikk flere ganger over området uten antydninger. Så fikk Nemi sjansen og gikk rett på orrhanekyllingen, som hadde gjemt seg i ei lita grop, forteller den ferske hundeeieren.
Situasjoner som det viser hvor utrolig gode skadeskutte ryper og skogsfugler er til å gjemme seg, og det er en av grunnene til hvorfor en fuglehund er gull verdt. Og for en fersk hundeeier er det mye lærdom å slå seg sammen med andre som har vært en stund i gamet:
– Det var full klaff, både for meg som gikk uten hagle, for Henrik som fikk gode skuddsjanser, og ikke minst for Nemi som virkelig har fått en pangstart på sin jakthundkarriere, avslutter en fornøyd hundeeier.
For de som ønsker et innblikk i hvordan en valp blir til en stående fuglenhund, driver Bernt nå med å lage en filmserie på YouTube, og film fra denne turen i Sverige vil være å finne der før 10. september.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.