Har du vært ute på bukkejakt i dag, og lurer på hvordan du best tar vare på trofe fra råbukk? Bukkejeger Kristoffer Gill fra Sandnes viser deg sine beste triks for å få et pent gevir som minne fra jakt på rådyr.
Bukkejeger Kristoffer Gill viser hvordan du får et pent trofe ut av råbukk-gevir etter vellykka jakt. Foto: Åsgeir Størdal
Lesetid: 1 minutter
– Jeg husker jeg var temmelig oppråd de første gangene jeg skulle prøve meg på trofebehandling etter rådyrjakta. Det er fort gjort at man blir stående og klø seg i hodet, mens man egentlig burde klå på råbukkens hode, humrer Kristoffer.
Han har laget seg sin egen arbeidsflyt på prosessen med å lage trofe av råbukkgevir, men understreker at dette ikke er noen fasit.
– Andre kan ha smarte knep som jeg ikke veit om, men det blir pene trofé av min teknikk også, sier han.
Og etter endt jakt er det trofeet som skal behandles riktig. Se bildeserien for hvordan Kristoffer går fram:
Tang i ulike størrelser, saks, pinsett og disseksjonskrok er nyttige verktøy.Skjær et snitt i skinnet øverst på råbukkens panne.La kniven følge skallebeinet nedover på innsida av skinnet.Skjær rundt øynene og ned på sidene.Skjær løs rundt leppene ned mot tannkjøttet og ut kjaken.Ta med mest mulig av kjøttet som ligger i bakkant av kjakene.Skjær dypt inn mellom skallen og den øverste nakkevirvelen.Gjør likedan på den andre sida. Noen steder kan det lønne seg å bruke en kraftigere kniv.Når snittet er fullført på begge sider, tar du tak i begge ørene og skinnet rundt, og brekker nedover.Har du skåret godt rundt kjakene, skal du nå også kunne ta tak i underkjeven og bøye den bakover.Bruk kniv for å skjære løs kjeve og ører fra resten av rådyrskallen.Nå skal råbukk-trofeet se omtrent slik ut.Bruk en skalpell eller skarp kniv til å skjære vekk kjøtt og skinn opp mot rosenkransene.Bruk fingrene. Med hansker som gir godt grep, kan du mange steder trekke av skinnet med håndmakt.Mellom gevirstengene må du bruke kniv for å få løsna skinnet så godt som mulig.Skjær løs kjøttslintrer der du kommer til, men mye blir lettere å løsne etter koking.Skyll av under springen eller i ei bøtte med vann.Finn fram en stor kjele, enten du har en krabbekjele, en saftkjele eller noe tilsvarende og fyll i nok vann til å dekke over skallen. Tilsett Zalo og/ eller oppvaskpulver.Når vannet begynner å koke, setter du skallen oppi kjelen.La skallen koke en times tid før du tar den opp igjen.Finn fram ei lang spiss tang og bruk denne til å trekke ut øynene.Samme lange, spisse tang er fin til å fjerne slintrene inne i nesepartiet.Andre steder kan det gjøre bedre nytte med andre type tenger for å få råbukkens skalle så rein som mulig.Tang og en skarp kniv gjør det også enklere å komme til mellom råbukkens gevirstenger og fjerne de siste restene av skinn.Underveis i prosessen er det smart å ha ei bøtte vann stående, slik at du kjapt kan skylle over etterhvert for å få vekk kjøttslintrer og pels fra råbukk-trofeet.Fjern mest mulig av alt som ikke er beinvev. Kjøttrester vil fort skape lukt......men helst ikke så mye at dette skjer: En beinsplint løsner fra neseveggen. Slapp av, ingen krise: Det er mulig å lime på igjen etterpå.Bruk en disseksjonskrok eller ei heklenål for å pirke ut hjernen.Det kan være litt møysommelig, men er viktig for å unngå sjenerende lukt.Underveis i hjernevaskinga er det veldig kjekt å ha skyllemulighet for å få ut smådeler.Det blir en ganske anseelig mengde med småkjøtt etterhvert som småpirket skrider fram....men det er alltid litt mer igjen når du tror du er ferdig.Til slutt er råbukkens trofe så rein som vi klarer å få den.Da er det på tide å finne fram vekta, slik at du får veid skallen før tørking.Putt tørkepapir i øyehulene.Pakk rundt med tørkepapir som du væter med en oppløsning av hydrogenperoksid. Domestos (WC-rens) kan også brukes, men gir ikke fullt så hvitt resultat.Pass på at du pakker godt rundt hele skallen og opp mot geviret, men uten at geviret kommer i kontakt med blekemiddelet.Etter endt bleking skal du ha et resultat omtrent som den nærmeste skallen, som nå eventuelt kan sages til for å passe på en troféplate.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.