Pels fra rødrev og mår er et bærekraftig produkt, som i altfor liten grad blir utnyttet og videreforedlet. Det har gründeren Ida Sofie Nordbakk fra Sørli gjort noe med.
I 2020 etablerte Ida Sofie Nordbakk (35) klesmerket Mont. Li. Hun ønsket at firmaet skulle skille seg ut i markedet blant annet ved å selge friluftsklær med ekte og bærekraftig pels fra lokale jegere.
Pels som hadde blitt fanget og skutt under bestandsregulerende smårovviltjakt i hjembygda, Lierne. Det første produktet hun laget var en anorakk med kortreist pels av rødrev og mår på hettekragen.
– Jakt i Lierne-prosjektet var godt etablert da vi fikk ideen om å lage en anorakk med pels, og det var selvsagt en stor fordel for oss. Da jeg fortalte om våre planer, fikk vi full støtte fra prosjektledelsen, sier Nordbakk.
Satser på pels
Før de bestemte seg for å sette i gang produksjonen, ønsket de å finne ut om markedet var interessert i slike produkter. Firmaet gjennomførte derfor en landsdekkende spørreundersøkelse, hvor de blant annet beskrev hvor pelsen de ønsket å bruke i klesproduksjonen kom ifra.
I media kan vi lese at klær med ekte pels har blitt stadig mindre populært blant folk. Årsaken til dette er nok sammensatt, men en av hovedgrunnene er nok det dårlige omdømmet til pelsindustrien.
Pels fra viltpleie er imidlertid både bærekraftig og kortreist, men mange norske jegere opplever likevel å få kritikk for at de lager klær av dyrene de fanger og skyter. Jeg er derfor spent på hvilke tilbakemeldinger Nordbakk fikk på markedsundersøkelsen firmaet gjennomførte.
– De fleste var positive til å kjøpe klær med pels fra rødrev og mår. Men jeg husker at det var en vegetarianer som var negativ. Vedkommende ville ikke ha kjøpt anorakken med pelskragen, men uttalte at hun var mer positiv til ekte pels fra bestandsregulerende jakt, enn pels fra farmer og importert pels.
– Var det noen forskjell på hvor positive de var, avhengig om de var by- eller bygdefolk?
– Det var ingen geografisk forskjell på tilbakemeldingene. Vi har like mange kunder fra bygda som fra storbyene, men de fleste kundene har en tilknytning til naturen eller jakt.
Pelsen kommer til nytte
Nordbakk forteller at de lokale er gode støttespillere og flinke til å handle produkter fra Mont. Li. Noe hun er veldig takknemlig for.
– Den gode støtten tror jeg kommer av at mange libygg (Lierne beboere red.anm.) føler et eierskap og stolthet til Mont. Li. Klærne har en historie, om det er naboen, en slektning eller de selv som har bidratt med pelsen.
I begynnelsen av 1900-tallet hadde et mårskinn en verdi tilsvarende en månedslønn for en skogsarbeider. Beskatningen av mår ble etter hvert så høy at bestanden ble fredet i Norge og Sverige fra 1930 til 1970-tallet. I dag er ikke et mårskinn verdt stort. Det er nok hovedårsaken til at fangstformen har blitt mindre populær, og arten i dag verken er truet eller sårbar.
– Hva må du betale for pels fra en rødrev og mår?
– Jeg betaler ingenting. De får ikke annet enn en takk, da jegeren allerede har fått skuddpremie (poengsystem) og en ekstra rype i bag limit fra Jakt i Lierne. Men hvis de har flådd rødreven eller måren før de leverer den, så kan de få en påskjønnelse fra oss i Mont. Li.
Gründeren forteller at interessen for deres produkter har vært overraskende bra, og at de har fått lite negative reaksjoner på at de selger klær med ekte pels.
Egenskutt pels
– Når noen har uttalt seg negativt, har vi gitt de mer informasjon om hvor pelsen kommer ifra og hvorfor vi har valgt å bruke ekte pels. Forklart dem at vi må hjelpe naturen med å skape god balanse mellom smårovvilt og høstbare arter, og at vi har valgt å utnytte ressursene fra den bestandsregulerende jakta.
– Har de blitt mer positive til bruken av ekte pels når de har fått vite dette?
– Ja, absolutt. Det er viktig å minne folk på hvilke ressurser vi har i naturen. Pelsen er et bærekraftig plagg med mye historie og lang levetid, som kan gå i arv fra generasjon til generasjon.
Hvis noen jegere ønsker å ha pelsen fra rev eller mår de har skutt eller fanget selv på sin egen jakke, så fikser Mont. Li også det.
– Jeg og Jannicke Romøren Eriksen i Pelsatelier samarbeider om å utvikle et pelskragekit, som du kan kjøpe og montere på en valgfri jakke. Du kan også sende oss en pels, slik at vi kan lage din personlige pelskrage, sier Nordbakk.
Fellefangst av mår er et effektivt tiltak for å begrense predasjon på høstbart småvilt. Fellingsstatistikk fra Lierne viser at det gjelder å komme i gang når fangstsesongen åpner 1. november.
Torfinn Jahren, ved Høgskolen i Innlandet, mener at stort sett all dødelighet i en skogsfuglbestand, har sammenheng med smårovvilt som dreper.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.