Vinterjakt på rype, med kaklende stegger og store rypeflokker. Alt handler om å være på rett plass til rett tid. Kanskje vintereventyret er lettere tilgjengelig enn du tror – i nord!
Vintereventyr: Jakt etter skjære vinterryper kan by på mange frustrasjoner, men også magiske øyeblikk når man lykkes.
Lesetid: 8 minutter
Sitter du med en fjern drøm om å prøve ut rypejakt vinterstid med ski på beina, men ikke helt har klart å få ut finger’n? Da bør du følge med her!
Det er ingen selvfølge at man har åpne terreng rett i nærheten. Et travelt liv i storbyen gjør dessuten at det altfor ofte kun blir med tankene og drømmen. Men la deg friste til et kvantesprang opp av sofaen:
Bruk denne artikkelen som et verktøy for enklere å realisere drømmen om vinterjakta! Med utgangspunkt i nærhet til flyplasser, kan vinterrypa i teorien ikke bli særlig lettere tilgjengelig logistikkmessig.
Let etter lukene
Når vi skriver januar og februar, så holder mange seg innendørs med maks en (ved)skilengdes avstand fra peisen. Det er ofte kaldt, lite dagslys (særlig nordpå), og generelt mer krevende å være på tur.
Vinterfjellet er nådeløst og ting er ikke så enkelt som om høsten. Kanskje er det derfor mange kvier seg for å ta turen lengre enn til vedskjulet?
Faktum er at du kan ha det like fint på jakt vinter som høst. Det handler om å finne de små lukene der vær og forhold spiller på lag – men da bør en vinterjeger til gjengjeld kjenne sin besøkelsestid raskt.
Rypene vet iallfall å utnytte de gode dagene til å finne beite, og blir da erfaringsmessig enklere å få på skuddhold, selv med hagle. Det høres kanskje banalt ut, men gode forberedelser er nøkkelen til suksess.
Bærekraftig med vinterjakt på rype?
Vinterjakt på rype er tillatt over store deler av landet. I de to nordligste fylkene er vi så heldige å ha muligheten helt fram til midten av mars. For alle andre fylker er det ut februar. Bruk inatur.no som en portal for å finne ut mer om hvor du kan jakte rype midtvinters nær deg.
Det diskuteres hvorvidt det bør være åpent eller ikke for vinterjakt. Noen mener man skyter stamfugl, mens andre mener det er en viktig tradisjon.
Å stenge vinterjakta som et tiltak for å få en bedre rypebestand i normalår, er etter min mening å bæsje seg selv på leggen. Det er flere grunner til det. Blant de vesentlige så er det jo at uttaket er marginalt sammenlignet med høstjakta. Det er få jegere, og det er få jaktbare dager sammenlignet med om høsten.
Men siden det har blitt større lokale variasjoner i de senere årene, er det kanskje desto viktigere med lokale reguleringer også under vinterjakta? Noen områder tåler et større uttak enn andre.
En annen ting er at rypene tidvis flokker seg om vinteren og trekker mellom fjellområdene. Ryper som under høstjakta var utilgjengelige langt inne i fjellet, kommer fram på kantene for å finne beite. På den måten kan uttaket bli jevnere fordelt.
Er du riktig skodd? Sjekk våre tester av truger og jaktski!
Jakt i kalde strøk
Så hvor skal man dra? Lengst nordøst i landet, nærmere bestemt Kirkenes, er mulighetene enorme for vinterjakt. Rypeterreng er nærmest på alle kanter fra du tråkker ut av Kirkenes lufthavn. Dette gjelder både Pasvikdalen med sin lune blandingsskog og viddelandskapet som definerer resten av nærområdet.
Lav bjørkeskog i en god blanding av knauser og variert terreng er som skapt for trivsel hos rypa. Retter du kursen mot Neiden og området rundt, ligger alt til rette for noen fine dager på vinterjakt i et slakt terreng omgitt av kortvokst bjørk.
«For meg er det selve indrefileten av villmarka, men det har sine ulemper: Tar du taxi inn, bør du være klar over at mobildekning ikke er å stole på.»
Hvis du heller dras mot mer kupert fjellterreng, kan du skaffe transport til Jarfjordfjellet, som er en perle hva gjelder jaktområde. Her er det mer kupert med gode muligheter for både li- og fjellrype. Idet du forlater bilveien, står du allerede midt i smørøyet. Enklere og bedre blir det ikke.
Ryper finnes i hele regionen, men som de fleste andre steder i landet, svinger det også her lokalt. Likevel er sjansene store for at et par hvite vinger havner i sekken.
Jaktkort er tilgjengelig for tilreisende til rundt 300 kr per dag. De ulike jaktfeltene reguleres med antallsbegrensning per dag (sjelden et problem om vinteren).
Den generelle dagskvoten er på 4 ryper per jeger. Sesongkvoten er på max 15 ryper for tilreisende utenfor Finnmark. Husk å aktivere kortet på ønsket jaktfelt før du starter jakta.
På ytrefileten av Finnmark finner du Alta, et villmarksmekka med flotte muligheter for vinterjakt. Finnmarkseiendommen eier stort sett alt terreng, noe som gjør det enkelt for deg å få tak i jaktkort. Siden dette også er Fefo, så gjelder de samme jaktreglene som i Kirkenes.
Her finner du variert terreng med bjørkeskog som strekker seg opp elvedalene og legger grunnlaget for sultne vinterryper. Det er bare å studere kartet og blinke seg ut et område.
Et tips er å kjøre til Mattisdalen som ligger et kort stykke fra flyplassen. Der vil du finne gode utgangspunkt med flere bekkedaler og høydedrag – og sannsynligvis også ryper. Et annet tips er Sennalandet. Der er det et mer åpent viddelandskap med slake bjørkelier og flate myrer i flere høyder. Et værhardt område, men det gir samtidig villmarksfølelsen når fjellet er på «godsiden».
Tromsø, som faktisk ligger like langt nord som Kirkenes, kan også være et alternativ. Utfordringen her er å finne åpent terreng i nærhet til flyplassen, da stort sett hele nærområdet er privat og har kortere jakttid, med slutt mange steder 23. desember.
Men har du mulighet for å bli fraktet et godt stykke, for eksempel ved å kombinere buss og taxi, kan du ta turen mot Tamokdalen og videre mot innlandet. Vær obs på at dette er et område som har mange bratte fjell, slik at skredfaren er spesielt stor i dette området.
Bardufoss og indre Troms
Et av de bedre startstedene for å komme seg til et godt jaktterreng, er Bardufoss lufthavn. Med en drøy times kjøring er du godt inne i villmarkens dal – Dividalen. Området befinner seg noe lengre sør enn Tromsø, og er viden kjent for sine rike jakt- og fiskemuligheter, så her står det ikke på mulighetene!
For meg er det selve indrefileten av villmarka, men det har sine ulemper: Tar du taxi inn, bør du være klar over at mobildekning ikke er å stole på. Avtal derfor henting slik at du kommer deg hjem igjen.
Statskog eier stort sett hele regionen, noe som vil si enkel og grei tilgang på å få kjøpt jaktkort. Det koster deg 220 kr per dag, med en bag limit på 4 ryper om dagen. Rypebestanden har vært noe laber til tider, og har ført til stengte jaktfelt over flere år. Nå har trenden heldigvis snudd, og er på opptur jevnt over.
Du finner lirypene i de store bjørkeskogene som strekker seg opp mot fjellet, og fjellrypa på bar-rabbene over skoggrensa. Begge sider av Dividalen har stort potensiale.
Hvis du trekkes mot lirypene kan Anjavassdalen by på fantastiske jaktopplevelser. Her finner du store bjørkeskoger som strekker seg kilometervis gjennom en bred elvedal. Ta med deg breie jaktski, for her kan snøen være dyp. Det gjenstår bare å velge og vrake: Turen blir en opplevelse uansett.
Variert vinterjakt mellom Nordland og Troms
Et annet område som kan by på variert terreng og der mye også er eid av Statskog, er i Ofoten og Sør-Troms. Bestanden svinger veldig fra område til område, men generelt sett er det greit med fugl i hele regionen.
Flyr du til Evenes og tar taxi en drøy time, så er du på Bjørnfjell som grenser mot Sverige. Det er et fjellområde der mange lokale har hytte, så altså ikke stedet du drar for å finne urørt villmark. Det er likevel et fint jaktområde for deg som vil ha noe lett tilgjengelig.
Du skal heller ikke gå veldig langt for å finne områder der de færreste går. Det finnes muligheter for å leie hytte gjennom NJFF, eksempelvis Holmvassbu.
Hvis du kan bli fraktet litt lengre, kan Skjomen være plassen å besøke. Det er rundt 2 timer med bil fra Evenes lufthavn hvis du velger leiebil. Følg fjellveien enten opp norddalen eller sørdalen.
Det blir sporadisk kjørt snøscooter opp fjellveien, så du kan være heldig å ha godt underlag på etappen opp fjellet. Dette er et svært populært jaktområde under høstjakta, men langt færre om vinteren grunnet tilgjengeligheten. Men vær obs: Drar du hit, bør du ikke være blant dem som rynker på nesa av motbakker.
Saltfjellet
Nærmeste flyplass for å komme seg til Saltfjellet, er Mo i Rana. I og med at E6 går tvers over Saltfjellet, har du et godt utgangspunkt for å raskt være i jaktterreng. Her trengs ikke høydemeterne å bestiges på ski, så du sparer en del tid. Høyeste punkt på veien er rundt 650 moh.
Du kan ta med deg telt eller benytte turisthyttene – så sant du ikke har noe imot en drøy dagsetappe. Av turisthytter så kan det være verdt å nevne Krukkistua. Den ligger et godt stykke inn i et dalføre omgitt av alt fra tett bjørkeskog og myrer, til glissen skog og fjelltopper. Ellers er mulighetene store, og det spiller nok ikke veldig stor rolle hvor du legger ruta.
Ski er i mange tilfeller det beste valget, helst i kombinasjon med korte eller lange feller. Du bør ha forholdsvis breie ski for god bæreevne og stålkant (såfremt du ikke har en firbeint venn), slik at du har god kontroll selv om skråningene er skarete.
Teleskopstaver er å foretrekke. Da kan du enkelt justere lengden etter terreng og føre, eller klappe dem sammen hvis du kommer til områder der du vil gå i «høy beredskap».
Sørg for å ha stor nok sekk slik at du har plass til den store dunjakka osv. Et godt tips er Vorn Deer 42L.
Har du en kikkert, kan du gjøre jakta mer effektiv ved å avkrefte ting som ligner på fugl, eller å bekrefte det du tror er fugl.
Andre ting som kan være med i sekken er opp til enhver, men glem ikke førstehjelpspakken og GPS hvis du er i ukjent terreng.
Til ammunisjon bør du velge litt grovere hagl. Jeg trives godt med 36 grams ladning i US 5, og bruker den som standard på vinterjakt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.