– Jeg har fått flere rapporter om mye små kyllinger. Det kan tyde på at det har vært omlegging av egg. Generelt tåler jo rypa kulde og surt vær, men kyllingene er avhengige av insekter i den første perioden etter klekkinga, forklarer Kjønsberg.
Han legger til at det er vanskelig å antyde en trend fra sør til nord, fordi tallene framstår veldig fragmentert. Men noen områder får en bedre rypehøst enn normalen, forsikrer han.
Det gjelder for eksempel Øvre Numedal Fjellstyre, som var først ute til å slippe sine takseringstall for høsten 2020. På 38 km taksering ble det funnet 399 fugler (4,4 kyllinger pr kull), noe som gir et estimat på 52,6 fugl pr km2.
– Dette er faktisk det beste takseringsresultatet som ØNF har hatt siden takseringene starta. Kyllingene virka små, men var flyvedyktige. Vi vil følge med på resultatene fra blant anna Eidfjord fjellstyre, da det kan se ut til å gå et skille mot vest i allmenningen, melder fjellstyret.
Sollia fjellstyre hadde rypetaksering helga 7-9.august. Resultatet viser en god totaltetthet og en middels kyllingproduksjon. Det ligger derfor an til en godt over middels rypehøst i Sollia. For Kvikne statsallmenning er det stabilt til en liten oppgang i deler av statsallmenningen sammenligna med 2019. Kyllingproduksjonen ligger på et middels nivå, mens total tetthet er god. Følg med på www.jeger.no for oppdaterte rypetall framover.