LABER FANGST: I jaktåret 2022-2023 ble det et rekordår når det kommer til å felle færrest mulig ryper. Ill.foto: Kjell-Harald Myrseth
Lesetid: 4 minutter
Etter fjorårets labre jaktsesong etter rype i Sør-Norge, kommer det ikke som et sjokk at rypejakta totalt sett nådde et historisk bunnivå i jaktåret 2023-2024.
– Statskog fredet sine rypeområder sør for Trøndelag, så det merkes godt på statistikken, forteller Terje Olav Rundtom, i Statistisk sentralbyrå (SSB).
Historisk lav fangst
Totalt ble det felt 119 600 ryper, fordelt på 80 000 liryper og 39 000 fjellryper. Dette er det laveste antallet siden SSB begynte å føre statistikk over rypejakta i 1971-1972.
Fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget, er ikke bekymret for de lave fangsttallene.
– Hva skyldes den kraftige nedgangen i felte ryper?
– Det er todelt. Det er færre ryper enn det var før. På 90-tallet felte jegerne rundt 450 000 ryper i snitt. Det andre er at de tallene som er presentert gjenspeiler ikke hele bestandssituasjonen, nettopp fordi det ble såpass mange stengte områder, sier Breisjøberget.
Vanskelig år i sør
Nedgangen var spesielt markant sør for Trøndelag, hvor mange områder stengte for rypejakt etter dårlige resultater fra rypetellingen sommeren 2023. I fylkene sør for Trøndelag ble det skutt kun 22 000 ryper, som tilsvarer en nedgang på over 55 prosent fra året før.
– Hadde det vært jakt i de stengte områdene, hadde det nok vært et større uttak, men det spørs hvor mye mer, fortsetter Rundtom.
Det er viktig å være klar over at det ikke ble jaktet rype i det hele tatt i mange områder, som et føre-var tiltak, for å ikke ta ut et større uttak enn det som de ulike lokale bestandene tåler. Dette gir store utslag når statistikken sammenlignes.
– Fangstutbytte viser ikke en direkte pekepinn på hvor mange ryper det er i terrengene. Det skyldes at det opereres med begrensninger både i antall jegere og hvor mange ryper som kan felles. For å få en direkte pekepinn måtte det ha vært fri jakt hvert år, forklarer Rundtom.
Likevel presiserer han han at strenge restriksjoner i bunn og grunn munner ut i at det er lite jaktbart overskudd i noen områder.
Oppover i nord
Troms og Finnmark opplevde derimot en positiv utvikling. Her økte jaktutbyttet med 50 prosent sammenlignet med forrige jaktår. Finnmark alene sto for en tredjedel av alle felte ryper i Norge, med 38 400 skutte fugler.
Selv om det er en betydelig økning fra året før, er det likevel langt under nivået fra tidlig på 2000-tallet. I toppåret 2005/2006 ble det skutt 105 000 ryper i det nordligste fylket vårt, opplyser SSB.
Kautokeino og Sør-Varanger var kommunene med flest felte ryper, med henholdsvis 9 300 og 4 600 skutte fugler.
Kraftig reduksjon av rypejegere
Antall rypejegere falt også kraftig, fra 43 900 i forrige jaktår til 32 500 i 2023-2024. Dette tilsvarer en reduksjon på nesten 26 prosent. SSB knytter dette til redusert rypebestand og manglende jaktmuligheter.
– Den store frykten blant noen lokale jegere i nord, er at når det meldes om et godt rypeår nordpå, så kommer det så mange tilreisende jegere. Men det ser vi ikke stemmer. Det er selvsagt noen mobile jegere, men de aller fleste er lokale og regionale jegere, sier Breisjøberget.
– Kan man si at interessen for rypejakt har avtatt, med en så stor reduksjon i aktive jegere?
– Det blir ikke helt riktig. Det var så store arealer som ble stengt i fjor, så hadde de vært åpne ville antallet vært mye høyere, sier Breisjøberget.
Langtidstrenden viser likevel at pila peker slakt nedover.
– Vi ser at det er noen færre aktive jegere. Det har litt med forgubbing å gjøre, og mangel på rekruttering. Reduksjon i pris for unge jegere er et viktig tiltak, spesielt for studenter, avslutter Breisjøberget.
Reduksjon i villsvinjakta
Statistikken viser også en nedgang i villsvinjakta. Det ble felt 343 villsvin i 2023-2024, 70 færre enn året før. Halden og Aremark var kommunene med flest felte villsvin.
– Det er todelt. Det er færre ryper enn det var før. På 90-tallet felte vi 450 000 ryper i snitt. Det andre er at de tallene gjenspeiler ikke hele bestandssituasjonen, fordi det ble såpass mange stengte områder.
– Det at det ble registrert rekordlave fellingstall for ryper, skyldes sterke begrensinger i jakta og færre jegere.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Det første snøfallet som kom har nå blitt vasket bort. Fjellet står igjen i høstlig prakt, med sporadiske snøflekker. En rypejeger bør kjenne sin besøkelsestid når forholdene ligger til rette for flekkjakt.
Den første uken av rypejakta er over, og tusenvis av jegere har vært på jakt i skog og fjell over hele landet. I Finnmark har det vært gjennomført kontroll under åpningen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.