Ferske tall fra rypetakseringen viser store forskjeller i rypebestanden. Fra Midt-Norge og sørover ser man en nedgang i de aller fleste områdene. Det store lyspunktet er rypeområdene til Finnmarkseiendommen (FeFo), som viser svært lovende resultater. I tillegg har Statskog sine områder i nord gode resultater.
Les også
Se våre tester av 60 hagler og patroner. Guide til valg og tilpasning av hagle og sjekkliste ved kjøp av brukt hagle.
Scroll videre for å se hvordan situasjonen for rypa er denne høsten i hele landet.
Nedslående takseringer i Innlandet
Ringebu fjellstyre: Fjoråret viste lave rypebestander i området, og situasjonen i år er heller ingen oppmuntring. Det er registrert generelt lite fugl og få kyllinger. Rypejakta er avlyst i høst.
Sollia fjellstyre: Også her er det registrert lite ryper. Området har lav bestand og få kyllinger. Har besluttet å gjennomføre jakta med store begrensninger. Maks totalt uttak i området på 65 ryper. Når dette oppnås avsluttes jakta.
Engerdal fjellstyre: Elendige rypetakseringer i området med få observasjoner og få kyllinger per kull. Rypejakta avlyses i høst.
Gausdal fjellstyre: Nok et område med dårlige utsikter foran årets sesong. Så lite som 3,4 ryper per kvadratkilometer med 0,8 kyllinger per par er registrert. Rypejakta avlyses på grunn av dette, men skogsfugljakta gjennomføres.
Torpa fjellstyre: Dårlige takseringer i området, med liten rypebestand og dårlig produksjon. Reguleringer vil komme, og fredning vurderes sterkt.
Lesja fjellstyre: Dårlige takseringer. Lordalen viser 10 ryper per kvadratkilometer med 2,1 kyllinger per par. Dalsida viser 7,8 ryper per kvadratkilometer og 1 kylling per rypepar. Dette til tross for svært begrenset uttak fra jegere i fjor. Store begrensinger i jakta på Dalsida, mens det ikke åpnes for lirypejakt i Lordalen. Det åpnes også for jakt på fjellrype uten hund, og kun over 1200 meter, i både Dalsida og Lordalen statsallmenning.
Folldal fjellstyre: Det lille lyspunktet blant statsallmenningene i Innlandet. Takseringen viser en liten nedgang, og det er 2,5 - 3,2 kyllinger per par. Noen store kull. Det blir rypejakt i området denne høsten, med dagskvote på 2 ryper per jeger per dag, og 1 skogsfugl. Jakta avsluttes 31. oktober.
LES OGSÅ: Hva er grunnen til lave bestander av rype og skogsfugl?
Les også
JEGER tester treffbilde og inntrengning på haglepatroner i alle størrelser. Vi gjennomgår hastighet, avstand, valg av choker og regler for blyhagl. Finn rett ammunisjon og patroner til din hagle og jaktform.
Trøndelag med gjennomgående nedgang
Det er mange steder nedgang sammenlignet med 2022, men mange steder gjennomføres jakta som planlagt. Selbu fjellstyre har valgt å frede rype denne sesongen grunnet dårlige tellinger.
Namsskogan fjellstyre: Gode forhold på senvinteren og rundt klekking ga store forhåpninger for rypa i området, men det viser seg likevel at nedgangen fortsetter. I år er det estimert 2 kyllinger per par, og 10 ryper per kvadratkilometer. Stor variasjon i tettheten i området. Kvoter er satt til 2 ryper per jeger per dag, maksimalt 1 lirype. 1 skogsfugl inngår også på kvoten. Reduksjon til 1 rype per dag etter 1. oktober.
Fjellstyrene i Stjørdal: Resultatene i området viser en nedgang også her. Årets produksjon viser 3,4 kyllinger per par og en tetthet på 14,9 ryper per kvadratkilometer. Tellingene er litt under middels. Bekymrende at tettheten av voksenfugl er redusert med 50 prosent de siste to årene. Jakt gjennomføres fra 10. september til 1. oktober. Baglimit på 2 fugler per jeger per dag og en sesongkvote på 6 fugler (rype og skogsfugl). Noen områder holdes åpne for skogsfugljakt etter 1. oktober.
Fjellstyrene i Lierne: Tellingene viser også her at det er færre ryper i år, men riktignok et middels år. med 18,2 ryper per kvadratkilometer og 3,5 kyllinger per par. Jakta gjennomføres som vanlig med begrensninger i antall jaktkort. Kvoter er satt til 2 ryper og 2 skogsfugler per jeger per dag. Større kvoter for de som har rapportert og fått godkjent småroviltfangst for fjoråret.
Snåsa fjellstyre: Litt bedre utsikter enn andre nærområder, med en liten nedgang sammenlignet med fjoråret. Det er ikke et godt rypeår, men det er heller ikke dårlig, og derfor regnes som middels bra i år. Jakta gjennomføres som normalt med baglimit.
Selbu fjellstyre: Området viser stor nedgang i rypebestanden, og er det dårligste registrerte rypeantallet siden oppstarten av takseringer i Roltdalen statsallmenning. Det er registrert 2,1 kyllinger per par, men den totale tettheten av fugl er altså svært dårlig. Rypejakta stenges for 2023 i Roltdalen statsalmenning.
Osen fjellstyre: Også her viser tellingene en nedgang i rypebestanden. Det positive er at antall kyllinger per par er stabilt, i tillegg er det et lyspunkt at det er registrert godt med orrfugl i området. Kvoter på 1 rype per jeger per dag, med sesongkvote på 7 ryper i perioden 10. september. - 31. oktober. Det er også 1 skogsfugl på kvoten, dog er røy og orrhøne fredet.
Åfjord fjellstyre: Gode forhold ga store forhåpninger for rypebestanden. Det er registrert mange fine rypekull, men kyllingtettheten er redusert på grunn av flere rypepar uten kyllinger. Predasjon fra rev og rovfugl kan være årsaken. Likevel en tetthet på 21,9 ryper per kvadratkilometer og 2,8 kyllinger per par. Det er store variasjoner i området. Jakta gjennomføres med kvoter. Røy er fredet.
LES OGSÅ: Eksklusiv jakt i Forollhogna - Sjelden og dyr jaktmulighet
Litt både og på Hardangervidda
Øvre Numedal fjellstyre: Her er det store områder som forvaltes av fjellstyret, og etter en nedgang i fjor er det gledelig at området generelt sett har en oppgang i 2023, med 49,7 ryper per kvadratkilometer, og kyllingtetthet på 4 per par. Bag limit på 5 ryper per jeger per dag på ukeskort.
Eidfjord fjellstyre: Svake tellinger i området gjør at kortsalget stenges. Jegere som har forhåndskjøpt kort oppfordres til å vise måtehold og ikke felle mer en en rype per dag. Tellingene viser en tetthet på 4,3 ryper per kvadratkilometer med 2,3 kyllinger per par.
Svært lovende i Finnmark
Samlet sett har det vært godt med stamfugl i områdene til FeFo gjennom vinteren og våren som ga et godt grunnlag for god produksjon denne sommeren. Og det har vist seg å stemme godt med de tidlige prognosene som COAT kom med i sommer hvor det ble spådd om et veldig godt rypeår i Finnmark.
Det er er altså et så godt rypeår at tettheten ikke har vært større siden midten på 2000-tallet. Det er svært gledelige nyheter, men vi kommer ikke unna at det også her er store lokale variasjoner, som ellers i landet når det kommer til tettheten av fugl. Stedvis kan det oppleves som et toppår, mens det andre steder vil være færre og mindre kull og rypepar uten kyllinger.
Jevnt over ser det best ut i kystnære strøk sammenlignet med indre strøk. Samlet dagskvote for alle jegere er på 6 ryper og skogsfugl. Av dagskvoten kan inntil 1 være skogsfugl. Noen unntak gjelder. Bosatte i Finnmark har sesongkvote på 50 fugl (inntil 3 skogsfugl) per jeger, mens tilreisende har 25 fugl (inntil 2 skogsfugl).
Indre Finnmark: God tetthet av voksenfugl. 4,8 kyllinger per par som er over middels. Samlet sett er det over middels år i tetthet med 17 - 40 ryper per kvadratkilometer.
Vest-Finnmark kystnært: I likhet med indre Finnmark er det godt med voksenfugl, men her er det 7,5 kyllinger per par, som er svært bra. Samlet sett er det over middels i tettheten av ryper, med 23 - 49 ryper per kvadratkilometer.
Øst-Finnmark: I likhet med de andre områdene er det godt med voksenfugl og veldig god kyllingproduksjon, med 5,3 kyllinger per par og en tetthet på 29 - 62 ryper per kvadratkilometer. Dette tilsvarer også her over middels.
Pasvik: Tellinger viser et bunnår. Pasvik er det området som har kommet dårligst ut i Finnmark, med svært lave tellinger. Så lite som 1 - 4 ryper per kvadratkilometer er blitt registrert i området, med få kyllinger per par.
Statskog freder rypa i sør
Statskog eier store jaktområder, og gjennomfører i likhet med de andre aktørene rypetellinger hvert år. I år er det gode resultater i terrengene som ligger i nord, hvor det mange steder er høy tetthet av fugl med høy kyllingproduksjon. Det ligger an til å bli en god rypehøst i nord. Også her er det lokale variasjoner, men jevnt over er inntrykket meget bra.
Troms har gjennomgående høy kyllingproduksjon og middels til høy tetthet av rype. Nordland har de samme tendensene. Kvoter for alle Statskog sine åpne områder er satt til 4 ryper og 2 skogsfugl per jeger per dag. Det vil også være antallsbegrensning i flere av områdene.
Dessverre er tendensen fra Trøndelag og sørover mye av det samme som hos fjellstyrene: Det er svake tellinger, og det er såpass dårlig i år at Statskog stenger sine jaktområder på rype i disse områdene, med noen få unntak.
Det er fire år siden det var en tilsvarende svak utvikling hos rypa, og i følge Statskog var dette forventet og en del av de naturlige svingningene hos rypa. Det er heller ikke alarmerende, så lenge man holder igjen på beskatningen i slike rypeår.
Skogsfuglen har gjort det bedre en rypa denne sommeren i de sørligere traktene, og derfor vil det kunne bli større muligheter for å prøve seg på skogsfugl i Statskog sine terreng. Det åpnes for skogsfugljakt i alle Statskogs jaktterreng i hele landet, med noen unntak.
Viktigheten av en god rypeforvaltning
Kort fortalt er det altså ikke i år rypejegerne kan fylle sekken med ryper i de sørlige delene av landet- det er nærmest tvert i mot. Fellesnevneren for veldig mange av fjellstyrene er en større eller mindre nedgang fra i fjor. Til dels store lokale variasjoner er også tilfellet denne høsten. Lengst nord er det mange steder et helt annet scenario, hvor rypene samlet sett har klart seg veldig bra i år.
Hvorfor rypene i sør mange steder ikke er veldig tallrike denne høsten er nok sammensatt av flere faktorer. Værforhold, predasjon og smågnagere er viktige faktorer. Ved mangel på smågnagere går det ofte hardere ut over rypekullene i form av predasjon fra rev og rovfugl.
Konsekvensen av at det er færre ryper i fjellet er strengere reguleringer og kvoter, med den hensikten å forvalte rypebestanden på en forsvarlig måte. I svake år er det mindre rom for høsting, mens det i gode rypeår er motsatt. Det er høsting av et overskudd vi jegere gjør, og da må vi selvsagt justere oss inn ettersom hvordan bestanden i områdene har klart seg.
Les også
Finnes det en vanntett jaktdress som også er lydløs? Henger pris og kvalitet sammen? Er det mulig å finne en jaktdress som passer til alle typer jakt? Vi tester jaktdresser til alle jaktformer i alle prisklasser.
Les også
En gravelsykkel er perfekt for allsidige norske syklister, fordi den er like god til landeveissykling og bikepacking som lange turer på grusveier i marka. Dette er nå blitt syklene "alle" vil ha. Les helt nye tester fra 2024, i tillegg til mer enn 40 andre sykler i vårt arkiv!
Les også
Terrengsykkel tester hvert år de mest spennende nyhetene innen elsykler. I 2024 har vi testet flere av de råeste modellene.
Les også
Fjellsko gir mer støtte når du går på tur i ulendt terreng. De avlaster anklene når du går med tung sekk, og de har godt grep på sleipt underlag. UTE tester klassiske fjellsko og lette tursko for dame og herre.