FANGST: Det ble ryper i sekken, men var det kyllinger eller voksenfugl?
Lesetid: 2 minutter
Høstjakta er i gang, og det er også i den første tiden det felles mest fugl i løpet av sesongen. I starten av jakta er det mulig å se forskjellen mellom årets produksjon og voksenfugler- men kyllingene vokser raskt, og allerede i oktober kan det være mye vanskeligere å skille dem fra hverandre.
Kanskje har du lært deg dette fra før, og i praksis er det jo slik at rype er rype, i motsetning til eksempelvis elgjakta, hvor det er helt fundamentalt å kunne skille mellom ulike årsklasser.
Likevel er det kjekt å kunne vite hva man har vært heldig å felle av fugl, og som kan gi et inntrykk om hvordan produksjonen i ditt jaktområde har vært. Vi gir deg her tre enkle måter å sjekke rypene på:
Den første måten- og kanskje vanligste kjennetegnet på en rypekylling, er å se på vingefjærene. Om du spenner opp den ene vingen, vil du se at den tredje vingefjæra er kortere enn de andre fjærene.
Hvor lang denne fjæra er, avhenger av hvor godt utvokst kyllingen er. I september er noen veldig korte og tydelige, mens det på andre større kyllinger er godt utvokst og gjør at du nesten må måle for å se forskjellen.
Bildene over er fra rypekyllinger skutt på samme dag, og underbygger det med at det er store variasjoner. Allerede der kan du altså bekrefte at du har skutt en fugl fra årets produksjon, som kanskje også er det rypekjøttet som er best på smak, etter en sommer beitende på bær.
Men det er flere måter å gjenkjenne kyllinger på.
Du kan for eksempel se det på fjærdrakta. Hos fjellrypene, har kyllingene ofte en mer brunspraglete fjærdrakt, mens voksenfuglen har en mer gjennomgående steingrå farge. Når fuglen ligger på rygg vil du også kunne se et tydeligere skille fra de hvite og gråe fjærene hos voksenfugl. Kyllingene har gjerne en del brytninger i det hvite partiet i buk og brystpartiet:
En annen måte å skille mellom voksenfugl og kyllinger er “nebbtesten”. Den går ut på å holde tommel og pekefinger over og under underdelen av nebbet og så la fuglen henge etter dette grepet. Da vil nebbet knekke eller gi kraftig etter hos kyllingene, men ikke hos voksenfugl.
Dette er kjennetegn som kan brukes til alle hønsefugler, så test gjerne ut en av metodene om du så feller storfugl, orrfugl, jerpe eller ryper.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Bruk av riktig trangboring er viktigere enn du tror. Det er derfor du bør skyte inn hagla før jakta starter. JEGER utfører testskyting på rypeblink for å finne ut hvilken trangboring som er best egnet for småviltjakt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.