Da han testet leirdueskyting på et utdrikkingslag, skjønte Jostein Væge at han måtte komme i gang med rypejakt. Nå har 37-åringen skaffet seg hund og laget videoserien «Fra valp til jakthund».
SUKSESS: Følelsen når man endelig finner rypa etter en lang dag i fjellet.
Lesetid: 6 minutter
Jostein Væge er en av mange tusen jegere som gleder seg litt ekstra nå som rypejakta nærmer seg med stormskritt. 37-åringen tok jegerprøven i voksen alder. På de sju årene han har vært jeger, er forholdet til jakt blitt mer lidenskapelig for hvert år.
– Når startet du med rypejakt og hvorfor?
– Jeg begynte med rypejakt samme året som jeg begynte med jakt egentlig. Det er en flott inngangsdør til jakta, nettopp fordi det ikke krever så mye for å starte med det. Har man ei børse, en sekk og jaktkort, er man langt på vei.
Leirdueskyting er en super måte å forbedre skyteferdighetene på. Men hvilken leirdue ammunisjon er best? Og fungerer det egentlig med en leirduekaster? Vi tester leirduepatroner og sammenligner skuddbildene fra to ulike hagler for å se om ammunisjonen har noe å si for hvor mange leirduer man skyter.
– Et av de beste valgene jeg har gjort
Væge har ikke vokst opp med jaktinteresse i familien.
– Jeg har kanskje alltid tenkt tanken rundt jakt, men det var først da jeg var med på et utdrikningslag for en kompis at jeg bestemte meg. Det var nok fordi vi var på leirdueskyting, noe som falt veldig i smak. Etter det var jeg klar på at jegerprøven skulle bli det neste, forteller han.
– At jeg tok jegerprøven og ble jeger, er et av de beste valgene jeg har gjort, slår han fast.
Selv om han er tydelig på at han har utviklet en lidenskap for jakt generelt, med både rådyrjakt, hjortejakt, elgjakt og skogsfugljakt på agendaen om høsten, mener han at rypejakta er den fineste jaktformen.
«Det passer nok aldri helt perfekt å skaffe hund. Det er alltid noe annet i livet som kan gå i veien for det. Så det gjelder å kjenne godt etter, prate med andre hundeeiere, og bestemme seg for å gjennomføre det»
– Det blir aldri kjedelig på rypejakt, for man må jo gå og flytte på seg hele tiden. Spesielt på støkkjakt er det om å gjøre å gå så mye som mulig. Blir det ikke noe fangst, får man i hvert fall som oftest en fin tur med mange gode naturopplevelser, forteller han.
Han forteller at posteringsjakt er en vanlig del av jaktutøvelsen for han. Det er ofte veldig spennende den første halvtimen. Men hvis det da ikke skjer noe, begynner rastløsheten å snike seg inn på en jeger som må sitte så stille som mulig.
– Når det kommer vilt på post, så er det vanvittig moro igjen, skyter han inn.
Det som han synes er spennende med rypejakta og jakta generelt, er at det ikke er noe garanti for at man finner viltet. Jo mer erfaring man får og jo mer man er sammen med andre jegere og finner nye plasser, desto større blir mulighetene for at man lykkes.
– De bomturene man har, betyr mer enn man kanskje tror: De er med på å gi erfaringer til senere, som gjør at man kan bli en bedre jeger. Når man da lykkes etter bomturer, forsterker det følelsen når det skjer, forklarer Væge.
Jostein har vært støkkjeger frem til i fjor. Da bestemte han seg for å skaffe fuglehund, en engelsk setter, for å åpne en ny dør i forbindelse med jakta. Denne reisen fra å aldri ha hatt noe som helst med hund å gjøre tidligere i livet, til å bli hundeeier, har han laget en serie om på YouTube kalt «Fra valp til jakthund».
– Jeg valgte å lage filmer fra dette for å vise at det går an selv om man har familie og ikke har noe bakgrunn fra hund eller jakt tidligere. Det er mange gode hundefolk der ute som har gode tips om man er litt frampå og er lærevillig, forteller han.
Det er først i høst at det virkelig blir jakt med hund for Jostein, etter at det har blitt lagt ned gode forberedelser for å stille så godt som mulig til årets rypejakt.
– Det er utrolig artig å se hunden jobbe i skogen. Det samarbeidet som man har mellom jeger og hund, er noe helt eget. Det gir rett og slett en ny dimensjon til jakta, sier 37-åringen.
Jostein er tydelig på at om man skal ha hund, må man bare bestemme seg for det. Det gjelder likevel å ha i bakhodet at man skal ha hunden i hus flesteparten av dagene i løpet av året. Derfor er det viktig at man ikke bare ser for seg de dagene hvor man er på jakt. Jakta er selve kremen, men det er flest hverdager.
«Jeg pakker heller med meg en del ekstra klær til pauser og om det skulle bli for kaldt. Ellers har jeg alltid med Jerven-duk. Den kan brukes til så mangt, og er fast inventar i jaktsekken.»
– Det passer nok aldri helt perfekt å gå til anskaffelse av hund. Det er alltid noe annet i livet som kan gå i veien for det. Så det gjelder å kjenne godt etter, prate med andre hundeeiere, og bestemme seg for å gjennomføre det, sier han.
– Hvordan vil du beskrive ditt beste rypeterreng?
– Der det er rype, ler han og utdyper: – Jeg foretrekker et lettgått terreng, der det er godt å gå, men jeg har ikke god nok erfaring til å si hvor rypa sitter ennå. Om jeg går i terreng med litt skog og kratt og slikt, har jeg trua i alle fall. Det er jo noe av det viktigste man kan ha med for å være skjerpa på jakt, småhumrer han.
Se våre tester av 60 hagler og patroner. Guide til valg og tilpasning av hagle og sjekkliste ved kjøp av brukt hagle.
Holder formen
– Hvilke rutiner har du på jakt?
– Når jeg er på jakt, liker jeg å gå med relativt lite klær for å ikke gå meg så svett. Derfor pakker jeg heller med meg en del ekstra klær i sekken til pauser og om det skulle bli for kaldt. Ellers har jeg alltid med en jervenduk. Den kan brukes til så mangt, og er fast inventar i jaktsekken.
– Mange rypejegere har nok kikkert med seg, men jeg dropper det. Jeg klarer meg fint uten, selv om jeg kanskje burde hatt det. En kniv har jeg derimot alltid med meg: Man vet aldri om man kanskje får en skuddsjanse på hare under rypejakta, og ellers er den uansett praktisk å ha med seg.
– Hva gjør du i forkant av jakta?
– I tiden før jaktstart så blir det selvsagt en del trening av ulikt kaliber. Det er selvsagt på skytebanen, men også trening av meg selv og ikke minst trening av hunden. Er man i god form – både to- og firbeinte – så dekker man mer terreng under jakta, og har da større sjanser til å finne fugl.
Han legger til at det også blir hyggeligere på jakt dersom du har et godt grunnlag, spesielt om du skal jakte lange økter flere dager på rad. Det kan fort bli en negativ opplevelse med vond kropp og såre bein etter lange dager i skog og fjell, dersom du ikke legger inn litt trening utenfor jaktsesongen.
– Hvor mye gleder du deg til jaktstart?
– Det er enkelt og greit årets høydepunkt, avslutter han.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.