Naturvårdsverket er et statlig organ for miljøspørsmål, og har tidligere bestemt at 300 ulv bør vernes. Jens Andersson ved enheten for Viltanalys i Naturvårdsverket, forteller til Jeger at de allerede i 2013 fikk i oppdrag fra daværende regjering å utrede hva som burde gjelde når man vurderte de genetiske aspektene ved ulvestammen.
– Forskere med ulik ekspertise kom da fram til at kravet for en gunstig vernestatus var på 300 individer og en østlig innvandrende ulv som reproduserer seg med en skandinavisk ulv hver generasjon.
De siste årene har dette tallet økt til tross for lisens- og skadeforebyggende jakt, og i dag finnes det mer enn 400 ulv i Sverige. Nå mener regjeringen at ulvebestanden må ned. Naturvårdsverket har dermed igjen fått i oppdrag å utrede om reglene for jakta skal endres for å kunne skyte flere ulv.
I oppdraget fra Regjeringen skal de blant annet utrede hva som kreves – og om det nå finnes noen vitenskapelig støtte – for at ulvestammen skal kunne ligge på det nivået Riksdagen har bestemt. De skal også finne ut hvordan skadeforebyggende felling kan være mer effektivt for å forhindre skader på tamdyr.
LES OGSÅ: 125-129 ulver i Norge sist vinter
Samforvaltning
Som i Norge har ulvebestanden økt hvert år i Sverige, og dermed også konfliktnivået. Ifølge stortingsflertallet i Sverige bør ulvebestanden forvaltes sammen med Norge, fordi ulvene flytter mellom landene.
EUs art- og habitatdirektiv gir krav om at ulvestammen ikke skal bestå av mer enn 230 individer i Skandinavia, og Sätherberg mener Sverige bør ha ansvar for 170 av dem. Andersson i Naturvårdsverket forteller at resultatet av den norsk-svenske ulvetellingen er klart 1. juni, som er et av områdene det samarbeides på.
– Vi har i dag et meget godt utviklet samarbeid med Norge om telling og kunnskapsoverføring, samt et felles forskningsprosjekt i Skandulv. Det foregår også en viss dialog mellom regionale forvaltningsmyndigheter. Men i dag har vi ikke et samarbeid om forvaltning på nasjonalt nivå. Dette er noe som regjeringene i de to landene må bli enige om.
I Norge er det i følge Rovdata registrert 125-129 ulver denne vinteren, noe som er over bestandsmålet også her i landet. Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 4-6 årlige ulvekull (ynglinger) i Norge og i grenserevir.
Det er en biologisk tommelfingelregel at den effektive populasjonen må være minst 50 individer. Deretter sammenlignes forholdet mellom den effektive bestanden og den nåværende. For den skandinaviske ulvestammen er det utviklet slike kvoter, hvorav en er 0,3. Det betyr at dersom man ønsker å nå en effektiv bestand på 50 individer med denne kvoten, trengs det 170 ulver. Det er en måte å beregne et forslag til referanseverdi.