De foreløpige resultatene fra vinterens overvåking av ulv presenteres i en ny statusrapport, som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata. Rapporten gir et sammendrag over det som pr. 15. mars 2022 er dokumentert og kartlagt om ulvens status i Norge.
Ulv i Norge kartlegges og registreres årlig i Norge og Sverige i perioden fra 1. oktober til 31. mars. Dagens tall er foreløpige, slik at det fulle bildet over ulv i Norge i vinter først kommer rundt 15. mai.
44-45 med helnorsk tilhold
– Så langt i vinter er det påvist 116-119 ulver i Norge og grenserevirene. 44-45 har tilhold i Norge og 57-59 har tilhold på begge sider av riksgrensen mot Sverige. 15 ulver har foreløpig usikker grensestatus og overvåking vil vise om de er helnorske eller grenseulver, sier leder Jonas Kindberg i Rovdata.
– Med unntak av to dyr, er de aller fleste ulvene dokumentert i Innlandet og Viken som også rommer forvaltningsområdet for ynglende ulv (ulvesonen), fortsetter han.
31 av ulvene er dokumentert døde i perioden som følge av lisensjakt, skadefelling og påkjørsel med bil.
Bestandsmål og ynglinger
Det aller viktigste i bestandsregistreringen er å dokumentere fødte ulvekull, siden Stortinget har fastsatt et bestandsmål basert på antall årlige kull.
Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 4-6 årlige ulvekull (ynglinger) i Norge og i grenserevir, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes. Ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.
Ulvekull født i 2021
Så langt i vinter er det dokumentert fire valpekull i helnorske revir, hvorav Hornmoen, Mangen og Setten har fullstendig tilhold innenfor ulvesonen. I det fjerde helnorske reviret Slettås ble lederparet felt under jakt rett utenfor sonen.
Det er i tillegg dokumentert valpekull i grenserevirene Varåa, Bograngen, Kockohonka, Kymmen, Magnor, Fjornshöjden og Rømskog.
– Det jobbes fortsatt med å avklare om Ulvåareviret, der det også er påvist yngling i år, er et grenserevir som i fjor. I grensereviret Juvberget ble det påvist et valpekull våren 2021, men det er foreløpig uavklart om noen av valpene inngår i vinterens familiegruppe, sier prosjektleder Petter Wabakken hos Høgskolen i Innlandet.
Rekordnivå i Sverige
Samtidig viser ulveovervåkningen i Sverige at ulvebestanden også der er på nytt rekordnivå, ifølge foreløpige opplysninger fra Viltskadecenter.
70 ulveterritorier, altså familiegrupper og revirhevdende par, er så langt funnet. 45 av disse er bekrefta som helsvenske familiegrupper. Det tilsvarer en bestand på 450 ulver i Sverige, noe som er ei stor økning sammenlignet med forrige sesong, da bestanden utgjorde 395 ulver, melder Svensk Jakt.
I mai forventes det å bli født nye ulvevalper i omtrent 80 prosent av revirene. Forskning fra Skandulv viser at nesten fire valper overlever i et skandinavisk kull.
Ber om tips
Selv om vinterens ulveovervåking går mot slutten, oppfordres publikum fortsatt til å melde inn observasjoner.
– Observasjoner av ulv og spor etter ulv kan meldes til en lokal rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO) eller til Høgskolen i Innlandet ved Evenstad, eller via rapportsystemet Skandobs, sier fagansvarlig Jan Huseklepp Wilberg for ulveovervåking i SNO.
En endelig statusrapport for ulv i Norge og Sverige vinteren 2021-2022 er planlagt ferdigstilt til 1. juni 2022.
Les rapporten Ulv i Norge pr. 15. mars 2022. Foreløpige konklusjoner for vinteren 2021-2022.