Natt etter natt sitter Stig Are Gulla og venter ved åtet. Jervjegeren må være tålmodig og han må ha tid til å være på sin post. Han må hele tiden være optimist og tro at jerven kommer.
Uberegnelig vesen: Stig Are Gulla er en erfaren jeger, som verdsetter jerven.
Lesetid: 6 minutter
Snø og måneskinn. Det er i begynnelsen av januar. Gode snøforhold og månelys gjennom et tynt skylag.
Stig Are Gulla fra Surnadal sitter på jervpost og venter. Venter optimistisk på at det svarte dyret skal komme mot åta. Slik har han sittet mange netter denne vinteren. Ikke bare netter, men morgener og kvelder, og noen ganger på dagtid også.
Grundig forberedelse
Han begynte å planlegge vinterens jakt i høst. Fikk låne ei lita hytte for å postere i. Hytta eies av Georg Mossing, en slektning av kona til Stig Are. Både Georg og Stig Are har jaktet og skutt jerv tidligere, så karene har erfaring og vet hva åtejakt på jerv er.
Det gjelder å gjøre nettene på post så komfortable og behagelige som mulig. Her kan det fyres i ovnen, en god lenestol er plassert med utsikt mot åteplassen. Vinduet kan åpnes lydløst, og på bordet ved vinduet skal rifla med tofot stå klar.
Åte legges ut ca. 50 meter fra hytta. Det blir oppsatt viltkamera for å få informasjon om hva som skjer ved åteplassen. Og det monteres en revevarsler som skal gi signal til jegeren i hytta når det er dyr ved åtet. Men det viser seg snart at revevarsleren ikke fungerer. Det bestilles ny revevarsler, men det er lang bestillingstid og Stig Ara må jakte uten varsler.
Våpenet er en boltrifle i kal. 6,5 med kikkertsikte 3-12x56 av beste kvalitet med lyspunkt. Ett veldig godt redskap til nattjakt.
Det går ikke lang tid før viltkameraet avslører at det er jerv innom åte. Jegeren er optimist. Her skal det skytes jerv!
Tidlig på vinteren var det dårlige forhold for åtejakt. Det var barmark og umulig å drive nattjakt. Stig Are jakter kveld og morgen, og noen ganger på dagtid. Jerven er et uberegnelig vesen, og jegeren vet godt at det kan komme jerv på åta midt på dagen, men sjansen er alltid størst på natta.
En novemberdag skjer det midt på dagen. Jegeren sitter på sin post og en jerv kommer humpende på jervers vis. Stig Are ser dyret som kommer på isen like nedenfor åtet og skyver stille opp vinduet og får jerven i sikte og følger den med børsa, venter at den vil stanse.
Stig Are vil ha et sikkert skudd. Men dyret bykser i samme fart forbi åta. Men der stopper rifleløpet mot vinduskarmen og det er ikke mulig å svinge børsa lenger og jerven er utafor sikte. Da stanser jerven! Men før jegeren får flyttet seg og børsa og tatt nytt sikte er jerven i farten igjen og avstanden øker fort.
Denne opplevelsen skjedde en av de første gangene han jaktet denne vinteren, og det hadde vel vært for ”lettvint” å skyte jerv etter så få timer på post! Og så midt på dagen! Jervjegere er vant til å vente lenge og bruke mye tid. En jervjeger sa engang at han bruker ca. tusen timer pr. felt jerv!
Stig Are jakter mye framover mot jul. Det blir mange lange netter og ingen jerv. Når han ikke har varsler som fungerer må han hele tiden være konsentrert og følge med ved åtet. Hadde han hatt varsler i funksjon kunne han slappet av og hvilt, og likevel hatt kontroll med det som skjer på åtet.
Stigende måne
I romjula skjer det igjen. Nå når det ikke er jakttid er Stig Are ute på en rekognoseringstur en dag. Han ser jervspor, mye jervspor. Og plutselig møter han jerv på kort hold!
– En artig opplevelse, var jegerens kommentar.
Men etter nyttår blir det stigende måne, da kan det bli farlig å være jerv!
Denne januardagen kom Stig Are til hytta i fire-femtida på kvelden. Godt forberedt på ei lang natt på post. Varme i ovnen, det er kaffe på termosen, snus i lomma, rifla med tofot plassert i stilling på bordet, og jegeren godt plassert i lenestolen. Alt er klart.
Timene går. I halv to tida skjer det. Det kommer jerv mot åtet. Fint skytelys og gode forhold. Jerven kommer hoppende fram til åtet, jegeren venter på at dyret skal bli roligere for et sikkert skudd. Men jerven er på åtet bare noen urolige sekunder før den bykser videre.
Jegeren følger den i kikkerten fra hyttevinduet. Ser den drar bortover isen, ser den vimser att og fram to-tre hundre meter unna, så snur jerven og kommer mot åtet igjen. Nå hopper den opp på åtet. Der stanser den i svart silhuett mot snøen, og breisida mot jegeren.
Skuddet går. Kula går gjennom bøger og bryst på dyret, som faller livløst i smellen.
Stig Are går ut og fram til det felte dyret. En glad jeger har felt sin tredje jerv. Han sender en takknemlig tanke til Georg som velvillig lånte bort hytta og hjalp til med å legge til rette for en vellykket jakt.
Det neste er å varsle om felt jerv, en lisensjeger er pliktig til å varsle når er dyr er felt. Så skal dyret kontrolleres av Statens Naturoppsyn. Den felte jerven er en tispe på 9,3 kilo.
Når en jerv er felt er ett mål nådd. Men Stig Are har ikke tenkt å parkere rifla i våpenskapet resten av vinteren. Han har sett en skabbrev på åtet, men ville ikke forstyrre jervjakta med reveskyting.
Nå er det tid for å ta reven. Men Stig Are er også sikker på at det er en hannjerv i område. Det kan skje at den kan komme forbi åtet. Og det er fortsatt et dyr igjen av årets jervkvote.
Det har gått fire døgn siden han skjøt jerven. Nå tar han en tur for å se om det er spor i område. Vil postere dersom det er revespor. Det er kommet et lite dryss nysnø som avslører om det har vært dyr her siste natta. Før han kommer til hytta ser han et spor. Ferskt jervspor!
Bestemmer seg med det samme for å bli her i natt. Med kaffe på termosen, og snus i lomma tenner han opp i ovnen og er klar for en ny natt på post. Det er klarvær. Dagen blir til skumring og kveld, og så kommer fullmånen over fjell og skog. En fin og stille vinternatt.
Klokka blir ett. Da kommer en jerv over isen i måneskinnet. Kommer ikke til åtet, men svinger og løper flere turer over isen. Så kommer den nærmere, stanser nede på isen. Da smeller det. Dyret blir liggende på stedet.
Jegeren lader om og er klar for nytt skudd om det er behov. Men jerven ligger livløs på isen. Stig Are har skutt to jerver i løpet av få dager! Dette dreier seg ikke om bare flaks.
Igjen må han ringe viltforvalteren i fylket og melde fra om skutt jerv. Det er en viltforvalter som blir en smule overrasket når Gulla fra Surnadal igjen er på telefonen nattestid og melder om skutt jerv!
Og dermed er årets jervkvote fylt og jervjakta er slutt for denne vinteren. Denne jerven er også ei tispe og veier 9.9 kilo.
Denne saken fra JEGER-arkivet ble først postet i januar 2017.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.