44-45 ulver er kun påvist i Norge og 54-57 på begge sider av riksgrensen mot Sverige, mens 13-14 ulver så langt har usikker grensestatus.
De foreløpige resultatene fra vinterens overvåking av ulv presenteres i en ny statusrapport, som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata.
Rapporten gir et sammendrag over det som pr. 26. januar er dokumentert og kartlagt om ulvens status i Norge vinteren 2021-2022. Det fulle bildet over ulv i Norge i vinter først kommer rundt 15. mai i år.
Fire helnorske kull
10 av de registrerte ulvene er avlivet under lisensfelling i perioden, hvorav åtte i Norge og to under svenskenes rovdyrjakt.
– Når døde ulver er trukket fra, er det så langt registrert 101-106 ulver her til lands i vinter, hvorav 36-37 med helnorsk tilhold. De aller fleste er konsentrert til fylkene Innlandet og Viken med ulvesone, bortsett fra to enslige ulver. Den ene er påvist i Pasvik øst i Finnmark og den andre på begge sider av riksgrensen i Trøndelag, forteller leder Jonas Kindberg i Rovdata.
Det er så langt dokumentert fire valpekull i helnorske revir, hvorav Hornmoen, Mangen og Setten har fullstendig tilhold innenfor ulvesonen. I det fjerde helnorske reviret Slettås ble lederparet felt under jakt rett utenfor sonen. Minimum tre årsvalper i reviret ble sist dokumentert i månedsskiftet desember-januar.
Sju grensekull
Det er i tillegg påvist sju valpekull i grenserevirene Varåa, Bograngen, Kockohonka, Kymmen, Magnor, Fjornshöjden og Rømskog.
– I grensereviret Juvberget ble det påvist et valpekull våren 2021, men det er foreløpig uavklart om noen av valpene inngår i vinterens familiegruppe, forteller prosjektleder Petter Wabakken hos Høgskolen i Innlandet.
– I tillegg gjenstår det å avklare om Ulvåaflokken bruker områder på begge sider av riksgrensen, slik de gjorde i fjor, sier Wabakken.
Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 4-6 årlige ulvekull (ynglinger) i Norge og i grenserevir, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes. Ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.
Nylig fikk WWF og NOAH stoppet jakta i ulvesonen gjennom en kjennelse i Oslo tingrett som overprøver Stortingets bestandsmål.
Ønsker tips fra publikum
Det har vært dårlige sporsnøforhold i deler av vinterens registreringssesong, men det gjenstår fortsatt mye sporinger av ulv, innsamling av DNA og annet registreringsarbeid før den avsluttes 31. mars.
Du kan bidra i overvåkingen ved å melde fra om spor eller observasjoner av ulv til Statens naturoppsyn (SNO), Høgskolen i Innlandet (INN) eller via det skandinaviske rapportsystemet Skandobs.
– Alle meldinger om spor eller observasjoner av ulv mottas med takk. Dette gjelder spesielt der det er mistanke om at ulv kan ha ynglet i 2021, sier Jan Wilberg i Statens naturoppsyn.
Her kan du lese den foreløpige rapporten fra Rovdata. Den endelige statusrapporten for ulv i Norge og Sverige vinteren 2021-2022 er planlagt ferdigstilt til 1. juni 2022.