Mens baneskyttere sverger til tungt utstyr, er mange nysgjerrige på hvor store kompromiss man må inngå med ei lettvekts-børse. Vi lot fire jegere teste – og ble overrasket.
Tore Harry Halvorsen (t.v) og Jan Aage Brekke fra Jakt & Friluft er begge over gjennomsnittet ivrige jegere og skyttere.
Lesetid: 9 minutter
La det være sagt først som sist: Gode treff med rifla kommer ikke av seg selv. Mye trening og riktig teknikk er det som først og fremst må til. De rifleskytterne som skyter virkelig mye, treffer godt med det meste.
Men både for dem og den jevne jeger, vil hver minste detalj virke inn:
Presisjonen i løpet. En jevn avtrekkermekanisme. En stokk som passer kroppen din. Riktig kolbelengde som gir avslappet skytestilling.
En kinnstøtte som gir god kontakt og riktig øyehøyde i forhold til siktet.
Men riflas vekt og balanse har også innvirkning. Posteringsjegeren som sitter i ro eller bukkejegeren som smyger langs jordene nær en bilvei, vil kanskje ha ei tyngre rifle fordi det oppleves som mer stabilt.
Reinsjegere og hundeførere som går langt, vil derimot myse mer i retning av ei lettest mulig rifle.
Tungt valg
Det er nok individuelt hva du skyter best med, og det avhenger også av skytestilling, noe jeg straks kommer tilbake til.
Men det er ikke helt tilfeldig at konkurranseskyttere bruker tunge rifler: De jeg har snakket med, sier at de får roligere bevegelser med ei tung rifle.
Dette er med på å gjøre det lettere å treffe godt når man er nede på de små konkurransemarginene.
Få – om ingen – greier nemlig å holde rifla fullstendig stille i senter blink, og i hvert fall ikke lenge om gangen. Når du er i senter blink, er du straks på vei ut igjen.
Det blir et dårlig treff om avtrekkeren klemmes inn akkurat da.
Er du derimot offensiv og tar avtrekk idet du beveger deg kontrollert inn i senter blink, blir resultatet ofte bra.
Det er ikke alltid enkelt, og man må trene flere ganger og jevnlig for å finne teknikken.
God skyteteknikk
En ulempe med ei superlett rifle, er mer rekyl, fordi det er mindre vekt til å ta imot sparket idet kula skyves av gårde. Riktig og likt rekylopptak for hvert skudd er viktig for stabil skyting.
Små feil med rekyl-opptak blir forsterket jo mer spark som kommer fra børsa, noe som også spiller inn med kraftige kaliber.
Teknikken for å løse dette, er å presse rifla godt mot skuldra. For meg er det best å bruke avtrekkshånda til å dra kolben mot skuldra og bruke venstre hånd på framskjeftet for å styre inn mot blinken.
Andre bruker framskjefte-hånda til å presse mot skuldra. Test begge deler og bruk det som gir deg best resultat.
En annen ulempe er at lette rifler med full løpslengde og stor demper ofte blir framtunge. En krum stokk kan da bidra til mer følt rekyl og munningsvipp.
En rett stokk hvor rekylen styres rett bakover i skuldra, er bedre å skyte med, noe som er særlig viktig å tenke på med ei lett rifle.
Knestilling eller sittende med albuene støttet på knærne, gjør tunge rifler stødige. Siger du i tillegg godt sammen i kroppen sittende med god kinnkontakt, kan du skyte veldig stødig og godt.
Riktig høyde på kinnstøtten og et godt pistolgrep er viktig for stødige skudd, fordi det gjør det lettere å låse våpenet i et fast grep.
Men i noen skytestillinger kan ei lett rifle være bedre, fordi man med ei tung rifle blir fortere sliten om man holder for lenge. Det gjelder særlig stående med lang arm.
Drøyer man for lenge med avtrekket, får man fortere problemer med ei tung rifle med skjelving som resultat – og da blir resultatet som oftest meget dårlige treff.
Samtidig spørs det hvor målbart det er: For en tid siden hadde jeg med to damer til å testskyte flere rifler. Den ene mente hun skjøt bedre med lett rifle i sittende stilling, mens den andre mente hun skjøt best med tung rifle.
Resultatet viste faktisk for begge to at de skjøt best med den tyngste rifla. Men det kan også være tilfeldighetenes spill, siden den tyngste rifla hadde bedre avtrekk.
«Skyter man best med ei tung eller ei lett rifle? Kanskje svaret ikke er så bombastisk som vi har trodd? Som skyteresultatene viser, er det noe individuelt. Vi holder derfor fast ved vår innledende tese: Viktigst av alt for gode resultater, er og blir mye trening og riktig skyteteknikk.»
Praktisk test avslører
Når så mange forskjellige meninger er ute og går, er det egentlig bare å prøve for å finne ut hva man skyter best med. Jeg fikk derfor med noen jegervenner for å skyte med både tung og lett rifle.
Den lette rifla var en Sako Carbonlight i kaliber .308 Win, riktignok utstyrt med et litt tungt kikkertsikte slik at totalvekta stoppet på 3,7 kg.
Det var likevel god margin til den tunge; en Sauer 202 i 6,5 x 55. Med en justerbar GRS-stokk og en Zeiss Conquest V6 2-12 x 50 på toppen, stoppet sluttvekta her på formidable 5,5 kg.
Kenneth Felle og Marte Haugen Bakka tok utfordringen. Begge er over gjennomsnittet ivrige jegere og gode skyttere.
Det ble skutt 5 skudd med hver rifle i både sittende og stående stilling.
Sittende på 100 m med albuene støttet på knærne, skjøt Marte to serier med 65 mm og 120 mm samling med den tunge Sauer’en. Med den lette Sako’en klarte hun respektable 64 mm og 54 mm.
Kenneth fikk 74 mm og 61 mm samling med den tunge Sauer’en. Med den lette Sako’en ble det 46 mm og 117 mm – altså stikk motsatt resultat av Marte. Jeg så likevel at den lette Sako’en var heftigere i rekylen, noe som slo negativt ut ved litt feil avtrekk eller rekylopptak.
For tung for blinken
I stående stilling på 50 m med lang arm var det verre. Her ble det fort skjelving, særlig med den tunge rifla. Likevel skjøt Kenneth så vidt bedre med sistnevnte, med 80 mm samling med den tunge og 85 mm med den lette børsa.
Marte klarte 130 mm samling med lett Sako. Med tung Sauer gikk to av skuddene utenfor blinken på 25 cm x 25 cm.
Marte syntes rett og slett at Sauer’en ble for tung i stående stilling, samtidig som hun syntes at pistolskjeftet ble i overkant kraftig. Derfor testet hun stående med en Bergara B14 med GRS Light stokk som veide 4,5 kg.
Den hadde også kortere kolbe og slankere pistolskjefte som passet bedre for ei smekrere kvinnehånd. Men også Bergara’en ble for tung. Her foretrakk hun soleklart den letteste Sakoen.
Stående skyting krever mye trening. Som oftest bruker man for lang tid før avtrekkeren klemmes inn, slik at skjelven rekker å komme. På sittende skyting viste det seg å være litt mer hipp som happ.
Marte hadde dårligst samling med tung Sauer, mens Kenneth dro ut med lett Sako. Jeg tror det var litt tilfeldig, og at begge tilfeller handlet om et dårlig skudd som ødela en god samling. Stående syntes begge at Sauer’en ble for tung, da de ofte måtte ta ned igjen rifla.
Testskyttere fra det blide Sørlandet
Jeg ville teste videre, og fikk låne Jan Aage Brekke og Tore Harry Halvorsen fra Jakt & Friluft i Arendal. Begge er langt over gjennomsnittet ivrige og dyktige jegere og skyttere.
Tore Harry ble norgesmester i Nordisk jaktskyting for noen år siden, og Jan Aage er bortimot født med rifle mellom hendene.
I bagasjerommet hadde de en Schultz & Larsen med tung pipe, Zeiss Victory V8 4,8-35 x 60 og en demper fra A-Tec. Vekten på hele herligheten var formidable 5,9 kg.
Den lette rifla vi hadde til testen, var en Sako Carbonlight med Swarovski Z6i 2-12 x 50 som veide 3,5 kg, begge børsene i kaliber 6,5x55.
De fleste ville begynt å skjelve bare ved tanken på Schultz & Larsen-riggen i stående stilling! Men disse karene mente at de skjøt bedre med tung rifle i stående stilling.
De mente de fikk mer sakte bevegelser i rifla, så med godt avtrekk og god timing burde det bli gode resultater.
Resultatene for Jakt & Friluft-gutta
Jan Aage mente han skjøt best med tung rifle stående og en lett sittende. Testskytingen viste imidlertid at han skjøt best med den lette i begge stillinger – denne gangen i hvert fall.
Tore Harry liker best tung rifle i begge stillinger, noe resultatet også viser.
Etter innskyting på 100 m, skjøt de en femskuddserie hver med begge riflene i sittende og stående stilling.
Stående med lang arm, skjøt Tore Harry 97 mm samling med den lette Sako’en og 70 mm med tungvekteren av S&L. Sittende skjøt han 40 mm med den lette Sako’en og klinte til med 19 mm med S&L!
Stående skjøt Jan Aage imponerende 58 mm med Sakoen, mens S&L ga 72 mm samling.
Jan Aage slo til med 40 mm samling sittende med Sakoen og 62 mm med S&L.
Jan Aage trodde for øvrig at han skjøt bedre stående med halvlang arm som gir litt støtte. Men resultatet viste at han skjøt bedre med lang arm.
Hva ble så konklusjonen? Skyter man best med ei tung eller ei lett rifle? Kanskje svaret ikke er så bombastisk som vi har trodd?
Som skyteresultatene viser, er det noe individuelt. Vi holder derfor fast ved vår innledende tese: Viktigst av alt for gode resultater, er og blir mye trening og riktig skyteteknikk.
For å skyte best mulig i både stående og sittende stilling, ville Kenneth valgt ei rifle med vekt mellom de to han testa, altså rundt 4,5 kg.
Marte ville ha valgt ei lett rifle til stående skyting og ei tung til sittende.
Tore Harry var ikke i tvil, og foretrakk ei tung rifle i begge stillinger, mens Jan Aage ville brukt tung rifle til stående og lett til sittende skyting.
Det er bare å prøve for å finne ut hva som fungerer best for deg.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.