ENGASJERTE: Egne damearrangement gjør at flere som kvier seg for å melde seg på slenger seg med.
Lesetid: 4 minutter
Norges Jeger og Fiskerforbund har de siste årene satset mye på å få med flere damer i jegermiljøet.
Jeg ble med på jaktfeltkurs for damer i regi av Vestfold NJFF på Håsken skytebane i Andebu. Vi var ni forventningsfulle deltagere som møtte opp til en sosial formiddag med litt teori og masse praktisk skyting.
Hva er jaktfelt?
Jaktfelt er en spennende konkurranseform, der du lærer å bli kjent med våpenet du bruker på jakt. Det er skytterkonkurransen som simulerer en jaktsituasjon best, både ved at det skytes på dyrefigurer, på ulike hold, bruker jaktrifle, og at banen legges opp som en runde i terrenget (eller området rundt skytebanen).
I tillegg får du kjenne litt på pulsen og adrenalinet ved å delta i en konkurranse fremfor å kun øve med rifla på vanlige skytekvelder på banen.
Jaktfelt er god trening til du skal ut på jakt – du får kjenne på adrenalinet og får øvd deg på å skyte i spennende situasjoner.
I jaktfelt konkurreres det i ulike klasser etter nivå og resultater fra tidligere stevner. Som fersking starter du i klassen Jeger C. Er du nybegynner og dame kan du velge å starte i egen dameklasse, F-klassen.
På stevner går man rundt som et «lag». Et lag er ikke egentlig et lag, men en gruppe som går i følge fra post til post. På hvert lag kan det være skyttere fra ulike klasser. Hvis man er en gjeng som ønsker å være på lag sammen, og ta følge gjennom dagen, kan man be om dette ved påmelding til stevnet.
For å melde deg på et stevne må du skaffe deg et klasseføringskort på www.jaktskyting.no. Dette bruker du til å melde deg på med. Oversikt over stevner, og påmelding finner du på www.njffstevner.no.
På et stevne skytes det 30 skudd, fordelt på minimum seks forskjellige poster og figurer. Hver dyrefigur er tydelig markert med ring for innertreff, som gir fem poeng, og yttertreff, som gir tre poeng. Skudd på utsiden av disse gir null.
Det er ulike hold på de ulike postene, og forhåndsbestemt om det er liggende, sittende eller stående skyting. Du kan alltid velge å «gå opp i stilling» hvis du ønsker, altså for eksempel fra liggende til sittende, men ikke motsatt.
Skytetiden på hver post er to minutter, og det gir tydelig ildkommando og stoppkommando av standplassleder.
Poeng anvises og registreres for hver skytter før laget forlater posten, og total poengsum etter 30 skudd avgjør sluttresultat og plassering.
Det er vanlig med plassering og premiering i hver enkelt klasse.
Etter hvert som du får bedre og bedre resultat på stevner vil du automatisk rykke oppover i klassene.
Vis mer
Kvinneandelen øker
Andelen kvinner som tar jegerprøven har økt kraftig de siste årene, og over en tredjedel av alle som tar jegerprøven er nå kvinner. Likevel er kvinner betydelig underrepresentert på jakt, på skytebanen og i skyttermiljøet. Mange tar aldri steget videre fra bestått jegerprøve og ut på jakt. Eller ut på skytebanen for den sakens skyld.
For å engasjere kvinnene har mange lokale jegerforeninger egne damegrupper som arrangerer jakt, skytearrangementer, diverse kurs og samlinger kun for damene.
Denne lørdagen var et slikt arrangement: Jaktfeltkurs for damer. Deltagerne denne dagen hadde ulik erfaring med rifleskyting og jakt. Noen hadde jaktet i mange år, noen hadde startet et jaktfeltstevene eller to, og andre hadde nesten akkurat fått sin første rifle. Kurset favnet likevel alle.
Dagen startet med en presentasjonsrunde, der vi ble litt kjent med hverandre, og arrangørene. Christin Andresen er kvinnekontakt i Vestfold jeger og fisk, og var arrangementansvarlig. Gunn Hege Hardus er leder i Andebu JFF, og var dagens instruktør.
Damearrangement
– Hvorfor trenger vi slike arrangementer, kun for damer?
Temaet ble diskutert rundt bordet både over første kaffekopp, og i lunsjpausen. Samtlige deltagere kunne bekrefte at hadde det vært et kurs som var «åpent for alle», hadde de ikke meldt seg på; noe som bekrefter behovet for slike arrangementer. Når vi diskuterer hvorfor det er sånn, synes de fleste det er vanskelig å komme med gode, konkrete svar.
Både på kurset og i andre forum, forteller flere at de har opplevd det som ugreit å være én av få damer for eksempel på skytebanen. De opplever å få «hjelp uten å ha bedt om det». En vennlig gest fra instruktørene kan oppfattes som en negativ greie av den som får ubedt hjelp som hun ikke trenger. Den ekstra oppmerksomheten og følelsen av å bli fulgt med på kan bli et ubehagelig stressmoment.
De fleste kan fortelle at de ikke føler seg forskjellsbehandlet på skytebaner, skytestevner eller jakt. Likevel foretrekker de rene damearrangementer når de skal prøve noe nytt.
– Terskelen blir lavere når det er kun for jenter når man aldri har gjort det før.
Den samme opplevelsen har mange til skytebanen. Mange baner arrangerer nå egne kvelder for damene, som kan gjøre det enklere for de helt ferske å ta steget fra jegerprøven til skytebanen.
Både teori og praksis
Gunn Hege Hardus ledet oss trygt gjennom dagen. Først en teoriøkt der vi fikk vite litt mer om hva jaktfelt er og hvordan et stevne foregår. Å ta steget ut i en fremtidig konkurranse blir mindre skummelt om du vet hva som møter deg og du er kjent med opplegget.
Hardus har satt seg et hårete mål, at vi skal klare å stille et rent damelag fra Vestfold på NM i jaktfelt i 2025. Kurs som dette kan være med på å sette fart på rekrutteringen.
Etter teoriøkta ble det en tur på skytebanen der vi fikk instruksjoner i sittende og stående skytestilling. Dagens «bane» bestod av fem skudd sittende på orrhane på 80 meter, og fem skudd stående på hare på 50 meter.
Etter noen runder med fokus på skytestilling ble det kjørt flere runder med «ildkommando», slik at vi skulle få kjenne på hvordan det er å forberede seg på standplass og hvor god tid vi hadde på å få skutt de fem skuddene. I tilfelle du lurer: Du har to minutter på fem skudd, og de fleste av oss var ferdig i løpet av ca 60 sekunder hver gang. Du har bedre tid enn du tror du har.
Tips til damene
Flere lokalforeninger har nå egne damegrupper. Det finnes også jaktrelaterte forum i sosiale medier kun for damer. Det arrangeres både jakt, skytekvelder og kurs som lavterskeltilbud for damer.
Forhør deg med lokalforeningene rundt deg, om de har opplegg for damene, og husk, du kan være medlem i andre lokalforeninger enn akkurat der du bor. Mange av arrangementene er også åpne på tvers av lokalforeningene, og man kan også undersøke tilbudene på fylkesnivå.
Jeg mener alle jaktlag bør ha minst to kvinner på laget: Damer er gode skyttere, samtidig som de er forsiktige og nøye med å gjøre ting riktig, noe som fort påvirker lagånden. Marie og Marte har tidligere bistått meg på rifle- og halgetester, så jeg inviterte dem til en prat om damer og jakt.
Amalie Bjorøy og Bente Beate Bråthen etablerer Jegerjentene, et landsdekkende nettverk for jenter som vil jakte. Ambisjonene er å tilby konkret hjelp til damer som vil danne jaktlag.
Kvinneandelen blant dem som tar jegerprøven, økte med et byks fra et stabilt leie rundt 20 prosent til 30 prosent i perioden 2014–2018. Men de siste fire åra har tallet stagnert igjen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.