Får du skjelven når du skal skyte storviltprøven? Mange sliter, selv om de ellers skyter bra nok. Her er rådene for hvordan du tar skyteprøven for storvilt på første forsøk.
SITT RIKTIG: De fleste skyter storviltprøven liggende, selv om det ikke nødvendigvis er den beste stillingen for alle.
Lesetid: 6 minutter
Nesten alle sliter med nerver den ene gangen i året når storviltprøven skal avlegges. Du kjenner deg sikkert igjen, der du står og venter på at skytteren foran deg skal bli ferdig.
Endelig er det din tur. Nå skal fem skudd settes i villreinskiva. En sirkel som er litt større enn en middagstallerken.
Men du er nervøs. Skikkelig nervøs.
Det er kø av folk som skal ta skyteprøven for storvilt denne dagen. Du begynner å lure på om du er god nok til å klare den. Du får signal fra standplasslederen om å gå frem...
La oss spole tiden tilbake: Hva burde du ha gjort før du prøver å skyte?
Sjekk rifla før storviltprøven
Standardrådet er å trene gjennom hele året. Det er noe de færreste gjør og makter. Men sørg iallfall for å trene minst en gang i uka de to siste månedene før du tenker å ta selve storviltprøven.
Men før du starter treningen, bør du ta en årlig sjekk av rifla. Den bør pusses og smøres, om du ikke gjorde det da den ble satt inn etter forrige sesong. Så sjekker du at:
Skjefteskruene sitter som de skal
Pipa ikke ligger an mot forskjeftet (du bør kunne dra et papirark langs hele pipa)
Skruene på kikkertsiktemontasjen er faste
Når du kommer på banen, bør du skyte noen skudd i benk for å sjekke at rifla treffer der den skal. Men bruk ikke mer tid i benk enn det du trenger: Det er viktigere at du trener i samme stilling som du skal bruke når du skyter prøven.
«Hvis du ikke klarer å holde deg i det svarte treffområdet, bør du søke etter feil. På de fleste skytebaner er det instruktører som kan hjelpe deg, for det er ikke alltid like lett å se feilene selv.»
Sikt riktig
Med mindre du bruker et kikkertsikte med høy forstørrelse, så er det ikke fra standplass mulig å se selve ringen som du skal plassere skuddene innenfor på reinsskiva. Når du skal skyte prøven, er det derfor viktig å finne et siktepunkt og bruke dette gjennom hele serien.
På standplass kan du se sirkelen på monitoren, eller på en skive som vanligvis er slått opp på veggen der hvor prøvene skytes. Ta en nærmere kikk på denne: Hovedregelen er å legge den vertikale delen av trådkorset langs forbeinet på figuren, og den horisontale delen over kulen som stikker mest ut på halsen til reinen. Da skal du ha selve trådkorset ganske så midt i! Husk at om du skyter på elektroniske skiver, så får du ikke anvisning før du har skutt fem skudd.
Skyt sittende
De fleste velger å skyte prøven liggende. Er du god til å skyte med reim, er dette utvilsomt den beste skytestillingen. Men de fleste håndterer ikke skytereima slik som en konkurranseskytter, og har derfor ikke like stor nytte av reima. Eldre skyttere vil også fort kunne slite med nakkeproblemer mens de skyter liggende.
Derfor bør du vurdere å skyte sittende. Denne stillingen inntar du ved å sitte på en lav kloss eller stubbe.
Venstre kne skal peke mot skivene.
Legg venstre albue på kneet.
Legg an rifla, og sett høyre albue på høyre lår.
Juster slik at du naturlig peker mot skiva.
Nå sitter du avslappet, og bonus: Du skyter fra en stilling som du mest sannsynlig vil bruke på elgjakt.
Bruk reim
Reglene for oppskyting tillater at du kan bruke skytereim. Det betyr alt fra avanserte matchreimer til enklere versjoner som riflestroppen.
Hensikten med reimbruken er å låse armen som holder rifla. For de fleste er det venstre arm. For venstrehendte er det høyre.
Reima fungerer like godt ved sittende skyting. Lærer du deg god teknikk med reim, skyter du praktisk talt like godt som liggende. Teknikken tar du med deg inn i skogen. Når elgen kommer og vegetasjonen er høy, så skyter du uansett ikke liggende.
Skyt flere treningsskudd
Før du får skyte selve storviltprøven, kreves det at du har skutt minst 30 obligatoriske treningsskudd, fordelt på minimum to dager. Vi anbefaler at du skyter flere skudd. Langt flere. NJFFs Bedre jakt-undersøkelser (www.bedrejakt.no) viser en klar sammenheng mellom antallet treningsskudd og sannsynligheten for bomskudd.
Skyt liggende og sittende på treningsskiva til at du ser at du stabilt klarer å plassere fem skudd innenfor svarten. Svarten går fra 7 til 10. Ringen på reinsfiguren er litt større.
Hvis du ikke klarer å holde deg i det svarte treffområdet, bør du søke etter feil. På de fleste skytebaner er det instruktører som kan hjelpe deg, for det er ikke alltid like lett å se feilene selv.
Ta gode avtrekk!
De aller fleste gjør feil i det sekundet skuddet skal avfyres. Da vil man enten:
Nappe
Møte rekylen med skuldra
Lukke øynene
Når du napper i avtrekkeren, tar du et forhastet avtrekk. Det gjør at du skyver pipa litt vekk fra der du sikter i retning avtrekksfingeren.
Et godt avtrekk gjennomføres ved å trykke jevnt og bestemt på avtrekkeren til det smeller. Dette må ta maks 10 sekunder, og du må ikke stoppe avtrekkerbevegelsen underveis.
Tren bort feilene
Den andre feilen veldig mange gjør, er å møte rifla med skuldra når de trekker av. Det skjer fordi kroppen vet at det kommer et spark fra rifla under avfyring, og ønsker å ta i mot for å begrense smerten. Men skytingen blir mer behagelig om du klarer å slappe av i skuldra.
En måte å øve seg på å slappe av i skuldra, er å tørrtrene. Det vil si at du setter klikkpatroner i våpenet og skyter uten at det kommer smell. Da kan du øve på gode avtrekk og å være rolig i skuldra.
Øver du samtidig på det tredje momentet – å holde øynene åpne – vil du fort se at rifla ligger i ro når du trekker av. Et knep her kan være å filme deg selv med mobilen for å kontrollere at du ikke blunker ubevisst.
Sikt gjerne på en gjenstand som er et stykke unna, men sikt aldri i retning folk! Og sjekk alltid at du bare bruker klikkpatroner.
Rifleskyting er ikke så vanskelig som mange tror. Litt trening er alt som skal til for at du lett klarer storviltprøven, og skyter sikrere på jakt.
Fakta om storviltprøven
Dette er lov når du skyter storviltprøven
Alle typer skytereimer kan brukes.
Skytejakke, bukse, hanske og sko er lov.
Ingen krav til siktemidler, du kan bruke åpne sikter, rødpunkt og kikkertsikter. Du velger selv forstørrelse
Lyddemper er tillatt
Du kan velge skytestilling: Stående, sittende, knestående og liggende.
Du kan bruke den tiden du trenger.
Bommer du, kan du forsøke på nytt så mange ganger du ønsker
… og dette er ikke lov
Bruk av anlegg, for eksempel å legge rifla over en ryggsekk.
Skyting med tofot.
Skytestokk er forbudt, med unntak av dersom du tar det gjennom bjørneprøven.
Bruk av rekyldemper (munningsbrems) er forbudt. Dette gjelder også under trening på de fleste skytebaner.
Dette må du huske
Du må skyte opp med hver rifle som du skal bruke under storviltjakta.
Har du systemrifle med flere løp, må du skyte opp med hvert løp som du skal bruke på storviltjakt.
Du må skyte opp med jaktammunisjon. Men du kan bruke treningsskudd under de 30 obligatoriske skuddene.
Skyter du opp med kombi, drilling eller dobbeltløpet rifle, behøver du bare skyte tre skudd.
Visste du at det finnes tre alternative storviltprøver?
Den vanligste er fem skudd mot en villreinfigur, hvor alle fem skudd skal treffe en sirkel med 30 cm diameter.
Deltar du i konkurransen elgbaneskyting, så skyter du 15 skudd. Fem sittende og fem stående skudd mot stillestående figur, og fem skudd mot løpende figur. Du består storviltprøven om du har fem treff i figuren du skyter sittende mot, samt minimum tre treff i figuren på de to andre øvelsene.
Bjørneprøven gjelder også som storviltprøve.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.