Jegeren må kunne stole på at våpenet ikke svikter og at rifla treffer der den skal. Her er en guide til vedlikehold som du bør gjøre på boltrifla før skyte- og jaktsesongen starter.
Ikke slurv: En grundig puss og sjekk av våpenet ditt er viktig. Gjør det nå, så kan du bruke sommeren til å glede deg over at det snart er høst. Foto: Wemunn Aabø
Lesetid: 7 minutter
I garasjetaket henger det fullt av mørnet kjøtt som skal videreforedles til steiker og biffer, samt en masse kjøttdeig. Så må vi vaske slakteriet, rydde opp på kjøkkenet, vaske kjøttkverna, rydde ut av sekken, vaske svette jaktklær, rydde ut av bilen, tørke utstyret og pakke alt på plass.
Beina høyt et øyeblikk – og der kom jaggu julestria med alt den innebærer. Vipps, så kommer våren, og det er på tide å tenke på skytetrening og oppskyting. Men hvordan har det gått med skyteverktøyet? Her er vår guide til vedlikehold av boltrifler.
Tikkaen har stått i våpenskapet siden hjortejakten. Oppi alt som må gjøres for å avslutte en vellykket jakthøst, ble den bare stuet vekk. Så sant jeg har husket å skru av demperen, er jeg stort sett fornøyd med egeninnsatsen. Den er rustfri, selv om det ikke er det samme som vedlikeholdsfri.
Men nå er det tid for storrengjøring. Vi viser deg hva du bør gjøre på boltrifler før skyte- og jaktsesongen starter.
Optikken først
Start gjerne med vindusvasken: Det er best å jobbe med linser og optikk før du blir skitten på fingrene. Jeg bruker å børste vekk det verste med en linsebørste. Deretter skyller jeg med lunkent vann og tørker med tørre engangskluter av samme type som man bruker ved bleieskiftarbeid.
Start i senter av optikken og gjør små sirkelbevegelser ut mot ytterkant av linsene.
Er det skitt som sitter ekstra godt, så har jeg god erfaring med CRC Glass clean spray. Men sjekk bruksanvisningen til kikkerten din: Noen sikter er coatet for å være vannavstøtende. Det er ikke sikkert coatingen tåler sprit eller løsemidler.
Funksjonskontroll
Trippelsjekk at børsa er tom. Ta et ladegrep. Sett på sikringen. Prøv å ta et avtrekk, for å sjekke at sikringen fortsatt låser. Avsikre. Ta et avtrekk. Klikket den? Bra! Da er den sannsynligvis i orden.
Det skal være lett å bevege hevarmen, sluttstykket skal gli lett og sikringen skal være lett å betjene og med tydelige knepp. Har du en tomhylse eller en klikkpatron, kan du gjerne også sjekke hvordan mating og tømming av våpenet fungerer.
Eventuelle avvik på funksjonskontrollen av sammensatt våpen kan i mange tilfeller fikses med en god puss og ved å smøre opp bevegelige deler. Før vi går løs på dette, tar vi en sjekk på løpet.
Løpet kjørt?
Ta ut sluttstykket fra børsa. Løft børsa etter løpet og sikt gjennom munningen mot en lyskilde.
Ved å bevege blikket rundt i løpet kan du se etter smuss og eventuelle mantelrester i løpet. Puss pipen ved behov. Er den veldig skitten, anbefaler jeg å bruke en solvent: Kruttrester eller mantel som har stått lenge i løpet sitter forferdelig godt.
Se også etter sprekker og skader. Et løp har begrenset levetid. Desto hardere ladninger du bruker, desto fortere brenner du løpet. Det er ikke sikkert at du kan se slitasjen godt med det blotte øye, men i de fleste tilfeller er det tilstrekkelig å se at pipen er ren og fri for rust.
Resten vil du fort erfare når du ser på blinken under skyting.
Gå over løpet utvendig. Det kan forekomme noe rust på enkelte våpen. I verste fall kan løpet være bøyd i samband med et fall, men en slik smell skal du normalt merke i fallet.
Gjenger til lyddemper eller rekylbrems må rengjøres og du bør smøre gjengene med gjengepasta eller våpenolje slik at ikke demperen setter seg fast.
Demontering og sammensetting
Jeg tør gjette at de fleste våpeneiere demonterer hagla si i hoveddeler. En rifle forblir derimot gjerne sammensatt, også under puss. Det er likevel ikke særlig vanskeligere å demontere ei rifle i hoveddeler.
Det kreves riktignok noen enkle verktøy, men det er rimelig enkelt å sette sammen rifla korrekt etterpå.
For når løp og låskasse er atskilt fra stokken, får du bedre muligheter til å se over avtrekkermekanismen. Alle bevegelige deler kan rengjøres for smuss og smøres, men vær forsiktig med små fjærer: Erfaringsmessig spretter de veggimellom om de får et kakk og løsner.
Normalt er det to skruer som holder skjefte og løp sammen. Det er jo langt fra vanskelighetsgraden på et IKEA-møbel, men man må passe på litt ekstra: Skjefteskruene skal strammes med et visst moment, noe som gjerne er oppgitt i instruksjonsboken.
Men så var det dette med newtonmeter. Med mindre du har en momentnøkkel, blir det prøving og feiling. Isåfall – dra til litt, men ikke bruk en diger skralle eller stort verktøy som gir for mye moment. Da blir ting ødelagt.
Det skal strammes til det berømte «akkurat passe», som her tilsvarer 6-7 nm. Vi er ute etter det punktet der svingningene i løpet beveger seg fritt, men at låsekassen sitter så godt i stokken at alt går tilbake til startpunktet når svingningene avtar. Feil moment kan i noen tilfeller vise seg som økt spredning på blinken.
Sluttstykket
På sluttstykket er det flere smådeler som har mye å si for at børsa di skal smelle. Viktigst av alt er nok tennstempelet. Den enkleste måten å få sjekket tennstempelet på, er å spenne ned sluttstykket. Da gjør du i praksis det samme som skjer hver gang du tar et avtrekk.
Men merk at når tennstempelet kommer ut av hullet sitt på sluttstykkehodet, får du ikke til å sette sluttstykket inn i våpenet før du har spent opp sluttstykket igjen.
Det hender at jeg demonterer sluttstykkene på mine boltrifler, men det er ikke en del av min vanlige pusserutine. Hovedhensikten er å få tatt en skikkelig sjekk av tennstempelet og tennstempelfjæren.
Fremgangsmåten varierer fra produsent til produsent, men du finner som regel gode forklaringer på YouTube.
Sjekk også utdrager og utstøter, som krever puss og smøring regelmessig for å virke optimalt. Opplever du at børsa di ikke kaster ut tomhylsene skikkelig, så er dette ofte synderne.
Til slutt får sluttstykket et tynt lag med olje, men det skal bare ha et yyyderst tynt lag: Olje bør ikke få kontakt med kruttslam. Da blir det fort til en tykk og seig masse.
Stokken
Trestokker har gjerne et behov for at du gnikker og gnur på dem med stokkolje for at de ikke skal tørke ut. Følg anvisningene på flasken/boksen. Her må det påregnes litt tid til tørk, så ikke begynn med dette dagen før du skal på banen eller jakt.
På lakkerte stokker kan det oppstå hakk og slitasje som gjør at stokken må lakkes om. Da har du en solid jobb foran deg om du skal gjøre det selv: Lakkfjerning i nettskjæring er kronglete, men slett ikke umulig.
Syntetiske stokker er stort sett vedlikeholdsfrie. Men om jeg skal foreslå noe arbeid på stokken, så er det å montere kolbeforhøyer dersom du ikke har det fra før. Det enkleste er å bruke skumgummi og gaffatape for å finne fram til riktig høyde.
Det finnes i tillegg masse flott i plast, neopren, nylon eller lær som er avtakbart og reversibelt, så kan du heller på sikt vurdere å få satt på noe mer permanent av en børsemaker.
Og du – husk også å smøre reimfestene før du drar til skogs. De knirker noe voldsomt, og merkelig nok mest når du skal smyge.
«Med mindre du har en momentnøkkel, blir det bare prøving og feiling. Det skal strammes til det berømte «akkurat passe». Dra til litt, men ikke bruk en diger skralle eller annet stort verktøy som gir deg for mye moment. Da blir ting ødelagt.»
Innskyting
Etter en god sjekk av alle disse delene, er det bare å komme seg på skytebanen.
Det siste som bør gjøres før børsa er klar til jakt, er kontrollskyting av ammunisjon og eventuell innskyting av ny ammunisjon.
Jeg har et lite tips til innskytingen som jeg ser mange jegere har en del å hente på: Sikt på noe smått, så smått at du bare akkurat ser det med siktet som du bruker; klistrelapper, eller i det minste 15- eller 30-metersblinker på 100 meters hold.
Om du da skulle bomme med en cm eller to, så er du fortsatt godt innenfor snusboksen. Er du i mål med alt dette, er det bare å bruke resten av sommeren på å glede seg til høsten.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.