Mengdetrening i .22lr er fantastisk. Drømmer du om å trene inne om vinteren med storviltrifla? Med Blasers rettrekkere kan du det – dels grunnet en norsk oppfinnelse.
Småpoff fra storbørsa: Storviltrifler som kan konverteres til 22lr er ikke dagligdags. JEGER tester Blasers to ulke salong-kit.
Blaser R8 22lr-kit og R93 22lr-kit
Blaser R8 22lr-kit
Siktemidler: Med eller uten åpne sikter
Pipediameter: 17 mm
Magasinkapasitet: 6 skudd
Veil pris: kr 19.490,-
Importør: Blaser Group Norge
Blaser R93 22lr-kit
Siktemidler: Med eller uten åpne sikter
Pipediameter: 17 mm
Magasinkapasitet: 5 skudd
Veil. pris: 12-14 000,- brukt
Importør: Ute av produksjon
Jevnlig mengdetrening med salong-rifle i .22lr er fantastisk. Lav rekyl og mangel på smell gjør at du kan trene uten å legge deg til dårlige vaner. Møter du rekylen feil? Napper du avtrekket? På tide å finne frem salongrifla.
Men ofte er salongrifler små og dårlig proporsjonert. Noen lager aftermarket-stokker for å løse problemet, andre lager like stokker til såpass mange våpen at du kan få samme stokk på jaktrifla og salongen. Men blir det godt nok for å trene?
Avtrekk, ladegrep, vekt og balanse vil nemlig fortsatt være forskjellig. Det ultimate er kanskje å bytte pipe i jaktrifla, slik at du skyter .22lr med denne? Blaser tilbyr nettopp dette med sitt modulbaserte rettrekkersystem:
R93 har hatt et eget salongkit tilgjengelig en stund, og nå kommer det samme til flaggskipet i .22lr R8.
En norsk historie
Før vi tar en nærmere titt på .22lr-kit’ene, skrur vi klokka noen år tilbake. Disse kittene er nemlig et aldri så lite stykke norsk børsemakerhistorie:
I baren etter et kurs med Blaser i Trondheim, kommer børsemaker Petter Korsell i prat med en av Blasers representanter. Praten flyter lett, så Petter slenger med leppa og sier at R93-systemet ikke er komplett uten et 22lr-kit.
Det kutter ammunisjonskostnader og øker muligheten for mengdetrening drastisk, påpeker Korsell.
– Svaret jeg fikk var at fabrikken hadde prøvd ut et par varianter. Dessverre hadde det vist seg å være umulig, forteller Petter.
Petter ble gående og fundere. Hjemme på børsemakerverkstedet fant han restene av en kondemnert Sako miniatyrrifle og ei utskutt Blaser-pipe. Delene ble kappet i biter og utgjorde basen for prosjektet.
Ulike komponenter fra de to våpnene ble så nennsomt flettet sammen. Et par dager senere kunne Petter ringe Blaser-mannen fra baren og meddele: «22lr-kitet er ferdig, og det fungerer».
Det tok ikke mange timer før Petter satt på flyet til Tyskland. Markedssjefen stakk ikke under en stol at han var skeptisk, men hentet et par av karene fra verkstedet.
De lot seg straks imponere, og veien ned i skytehallen ble meget kort. Der ble skepsis erstattet med begeistring, og Blaser satte like godt konstruksjonen i produksjon!
Like, med ulikheter
22-kitene består av tre (R8) og fire deler (R93). Du konverterer på under et minutt og uten treffpunktforandring. Ved å løsne de to skruene under forskjeftet, kan pipa plukkes ut og byttes med 22lr-pipa. Bolthodet byttes ved å vippe over en hendel under sluttstykket.
På R8 bytter man så ut magasininnsatsen med et seksskudds roterende magasin med boltstopp, slik at man slipper lengre boltgang enn nødvendig. R93 har ikke løst magasin, så her byttes magasininnsatsen ut med en blokk med tilsvarende boltstopp.
På R93s 22-kit er magasinet integrert i selve pipa og stikker ut på høyre side, mens tomhylsene kastes ut til venstre.
Blasers kikkertmontasje har både fordeler og ulemper: Ved å flippe over to hendler og vri dem rundt, løsnes og festes kikkerten i pipa, og du slipper treffpunktforandringer.
Har du kikkert med ballistiske tårn, gir det i tillegg mulighet til å benytte samme kikkert på flere piper. Noen som nevnte lik salong og storviltrifle?
Problemet er at det forutsetter at montasjesporene i Blaser-pipene er like, men det er de ikke alltid. Bredden kan variere fra lott til lott med piper. Du kan justere med en skrue på hver av montasjehendlene, men store endringer her kan gi treffpunktavvik.
Det kan dermed tvinge frem behov for en ekstra kikkert og ditto montasje. Det er noe du uansett bør vurdere: Kikkertsikter til jakt blir sjelden skarpe når du bruker dem på en kort innendørsbane.
På papiret virker ideen nesten for god til å være sann, så hvordan fungerer det i praksis? Vi tok med .22lr-kit til både R93 og R8 til en innendørs skytehall for å teste:
På R8 mater magasinet lett og det er ikke noe problem å få inn seks patroner om du tar ut magasinet. Toppmating derimot, lar seg knapt gjøre. Kikkerten kommer i veien.
Hvis du har kjøpt en R8X eller spesialbestilt en uten løst magasin, får du dermed ikke brukt kitet, med mindre du bruker åpne sikter eller tar av kikkerten før hver magasinmating. Å slippe patroner rett i kammeret uten en tur innom magasinet er også en vrien affære.
Sluttstykket og oppspenneren skyves frem, korset finner blinken og fingeren krummer seg rundt avtrekket. Avtrekket knekker som glass. Hadde det ikke vært for det lille «puffet» og total mangel på rekyl, ville jeg trodd det var en helt vanlig R8 jeg skjøt med.
Ladegrepet går som normalt, bare boltgangen er uvant kort. Pakke på pakke med ammunisjon blir tømt i takt med at tomhylsehaugen vokser. I løpet av noen kvelder har vi pøst ut firesifret antall skudd, uten feilslag!
22lr for R93
Så hvordan fungerer konseptet til Petter Korsell?
Løpet med en magasintut på siden ser jo litt rart ut? I hendene kjennes magasinet noe puslete ut, da det er laget av kunstfiber. Å mate det med fem patroner er derimot ikke noe problem, og et bestemt «klikk» høres i det magasinet låser i pipa.
Å putte en patron direkte i kammeret er heller ikke noe problem.
Akkurat som på R8, kjennes det ut som noe langt bøsere idet rifla løftes til skuldra. Forventningene om et skikkelig smell møtes av samme lille «poff» som på R8.
Tomhylsene kastes som tidligere nevnt ut på venstre side av pipa. Bolthodet er likt, uansett om man skyter links eller recht. Utkasteren hiver hylsene nesten komisk langt, noe man bør tenke på om man står ved siden av noen på standplass.
Som på R8 er boltgangen også her uvant kort. Utenom dette, samt fraværet av smell og rekyl, er det også eneste forskjell mellom salongkitet og jaktrifla. .22lr -kitet fungerer rett og slett perfekt til trening.
Presisjon
Blasers løp går normalt meget godt, så jeg har litt forventninger til presisjonen i kitene. 22lr kan være kilen å presisjonteste, da den lille patronen er meget følsom for vind. Med en innendørsbane får vi derimot prøvd konseptet under optimale forhold.
22lr-patroner er satt inn med fett, og dette er forskjellig fra patron til patron. De første skuddene med en ny type ammunisjon vil derfor ikke alltid gå spesielt godt, selv om pipa kanskje liker patronen.
Vi skyter derfor en anselig mengde skudd med hver patrontype før presisjonstesten. Merk at tabellen ikke nødvendigvis sier hvilken patron du bør kjøpe til ditt våpen: Vårt mål er å teste hvilken presisjon pipene faktisk er i stand til å gi på 25 m.
Det er ikke vanskelig å anbefale slike kit. Presisjonen er mer enn tilstrekkelig, og muligheten for mengdetrening med egen jaktrifle er en enorm fordel. Hadde vi skutt samme mengde i 6,5x55, hadde tusenlappene fløyet i ammo, og vi allerede begynt å snakke om pipeslitasje og løpsbytte.
Det er derimot ikke til å stikke under en stol at innkjøpsprisen er høy – meget høy: R93 er ute av produksjon og henvist til et brennhett bruktmarked.
Samtidig sliter du ikke ut en 22lr på lik linje med storviltkalibre. Investeringen er derfor mer langvarig: Du kan glede deg over et treningsvåpen i mange år, noe som kanskje sukrer pillen litt?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.