JEGER tester salongrifler og salongpatroner for å finne beste kombinasjon. Med et salonggevær kan du lettere se hva du gjør feil på skytebanen, og de funker fint også etter vinterrypa.
Sist oppdatert: 25. november 2023 kl 20.00
BEST I TEST 2023: JEGER tester salongrifler og salongpatroner for å finne beste kombinasjon
Hvert år dukker det opp jegere på skytebanen som er helt ute av skyteform når de skal ta storviltprøven. Fortvilet skyter de serie etter serie før fem skudd lirkes innenfor ringen. Det skyldes på ammunisjon, rifla eller «det jæv.. kikkertsiktet!», men ofte er grunnen mangelfull trening.
Noen har kanskje ikke skutt et eneste skudd siden fjorårets prøve. Vil du være godt forberedt til jakta, er ikke dette særlig lurt. Mengdetrening jevnt fordelt utover året er medisinen, og da er salongrifle en god investering: Da er det lettere å finne et sted å skyte, og skytetrening med patroner koster deg rundt en krone smellet.
JEGER hanket inn et knippe salongrifler til test. Du vil trolig finne en som passer blant disse. Her er i hvert fall litt for enhver smak og lommebok. Lett, tung, for lengre hold, match- eller direkteavtrekk for å nevne noe.
Alle riflene ble presisjonstestet med to femskuddserier på 50 meter i benk. De fleste er testet med samme ammunisjon, slik at det er lett å sammenligne. Merk likevel at det kan være variasjoner fra løp til løp.
Vi testet salongrifla Tikka T1X MTR som er god å skyte med, med et meget godt avtrekk og ingen kluss ved mating og utkast. T1X MTR viser jevne, gode samlinger under testing.
Sako Quad er ei systemrifle hvor man raskt og enkelt bytter løp, og lar deg velge mellom kal. 17 Mach2, .17 HMR og .22 WMR. Quad føles god å skyte med, til tross for litt kort stokk.
Testvinneren ble CZ 457 At-One Match. Med fantastisk bra funksjon og boltgang, gir salongrifla en meget god opplevelse på skytebanen, hvor den har jevn og god presisjon. Justerbar kinnstøtte og kolbelengde er et stort pluss.
CZ 457 Carbon veier kun 2,2 kg, og er ei lett og god salongrifle som passer for rypejakt med rifle der det er langt å gå. Som alltid med karbonstokk, er prisen litt tyngre å bære enn selve våpenet.
Bergara B14 Trainer er passe tung og lik en storviltrifle, noe som gjør den til en god treningsrifle med tanke på jakt og skytekonkurranser. B14 Trainer er beregnet for lange hold og prikkskyting med anlegg.
Trening med .22LR er en kjempegod investering for å bli en bedre skytter og jeger. Med salongrifle er det veldig billig å få seg nok skytetrening. Du kan skyte mange ganger flere skudd med .22LR for samme pris som for eksempel 6,5 x 55 eller .308 Win.
Salongpatroner får du til kr 1,00-1,50 pr skudd, mens treningsammunisjon i standard jaktkaliber nå koster det tidobbelte hvis du ikke lader selv.
Salongrifler har fått sin renessanse som treningsvåpen også for jegerne, ikke minst i forbindelse med at skytebanene ble stengt under covid-epidemien. For selv om kaliber .22LR har vært mye brukt i DFS-sammenheng, har jegerne oftere trent med tyngre skyts.
I tillegg til lavere kostnad, er det enda bedre skytetrening med salongrifle fordi du lettere ser hvilke feil du gjør som skytter.
Men husk at salongrifla er vanskeligere å treffe godt med på grunn av lav hastighet: Små bevegelser gir store utslag på blinken. Lærer du å skyte godt med salong-rifla, er sjansen stor for at du også gjør det godt med storviltrifla.
Salongrifla har så å si ingen rekyl, slik at du kan konsentrere deg maksimalt om å få til rene avtrekk. Skyter du godt med en salong, er sjansen stor for at du også gjør det med storviltrifla – vel og merke dersom du takler rekylen.
Hvis du ikke bor altfor sentralt, er det også lettere å finne en egnet plass å trene uten å tirre på seg naboen. Husk bare at kaliber .22LR er en rikosjettversting som krever sikker bakgrunn.
På jakt etter rifle? JEGER har testet 160 rifler og laget en guide til deg som skal kjøpe jaktrifle. Her finner du all info du behøver om merke, rifletype, kaliber, presisjon og valg av riflestokk.
Hvilken salongrifle skal du velge?
All skyting med salongrifle er nyttig dersom du gjør det riktig og klarer å lokalisere feilene dine selv. Mye avtrekkstrening gjør at du slipper å tenke så mye på dette når du skyter på jakt. Du vil da som oftest gjøre det riktig helt automatisk.
Utvalget av salongrifler er bra, men hva bør man velge?
Da vi testet salongrifler var resultatene ganske jevnt, og det lønner seg derfor å teste hvilken patron som går best i ditt løp. Hvilket salonggevær du bør velge, er smak og behag. Men et lurt utgangspunkt er å velge ei rifle som er mest mulig lik den rifla du jakter med. Blant annet kan det være lurt å få justert avtrekksvekten ganske likt.
Godt avtrekk er svært viktig på ei salong-rifle. God og feilfri funksjon er også et stort pluss, slik at du slipper å avbryte skuddserien for å pelle ut tomhylser som har kilt seg.
Det samme er selvsagt presisjon: Med best mulig presisjon er det lettere å se hvilken fremgang du har med treningen. Skyter du dårlige samlinger med ei superpresis rifle og god ammunisjon, vet du at det er din egen feil – og da ligger alt rimelig godt til rette for å trene enda mer med ei god salongrifle.
Kikkertsikte til salongrifle
Et godt kikkertsikte er også en fordel, selv om man ikke trenger den beste optikken til skytetrening på korte hold i godt dagslys. Pass bare på at kikkerten gir rimelig god øyekontakt og at kolben ikke krever strutsenakke.
Om du kanskje ikke monterer den aller dyreste optikken så ville jeg i hvert fall ha et kikkertsikte som gir et skarpt og godt bilde, har god skarpstilling og kanskje parallaksejustering.
Du trenger heller ikke den største forstørrelsen til skyting på 50-100m, men fra 9X og opp til 12x er en fordel dersom det skal skytes presisjonskudd på 100 meter.
JEGER tester boltrifler med alt fra 2 til 9 låseklakker, kontrollert mating og push feed, oppspenner, 2- og 3- punktssikring - i alle prisklasser. Finn din nye boltrifle før årets jaktsesong med våre tester.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.