Et skjefte som ikke er «for mye» skjefte, passer for mange av de ulike skytestillingene som uventet kan dukke opp på smygjakt. Som for eksempel hvis du plutselig oppdager hjorten på en hylle under deg.
Lesetid: 5 minutter
Er kolben like viktig på rifla? Du har sikkert hørt det på haglebanen: «Det er skjeftet som treffer». Kinnbeinet må plasseres riktig og mest mulig likt hver gang. Ivrige hagleskyttere bruker derfor mye penger på tilpasset hagle eller justerbart skjefte. Men hva med justerbar riflekolbe?
Når det gjelder rifleskyting derimot, er mantraet «det er kikkertsiktet som treffer». Vi nekter ikke for at det er noe i den påstanden. Men er det likegyldig hvordan hodet plasseres og støttes av kolben?
Er utformingen av grepet uten betydning? Nei, ifølge min egen erfaring. Det gjelder ikke bare på skytebanen, men også under jakt, der vårt ansvar er å avlive viltet på en human måte.
Norge har tradisjoner for mange former for storviltjakt. De fleste har erfaring med drivjakt, der postjegerne har størst sannsynlighet for å felle dyr. Men også driverne bærer ofte våpen i tilfelle en sikker skuddsjanse skulle oppstå.
Det er forskjeller på hva som er ideelle våpen i de to ulike rollene. Tilsvarende er det om man sammenligner smygjakt hvor raske skudd kan være nødvendig, og bøjakt liggende med anlegg og all verdens tid til å sikte.
Drømmen om Montecarlo
Mine første oppdagelser omkring skjeftefasong startet for mer enn tjue år siden. Jeg hadde fått en gammel Mauser i gave, med et spinkelt og småsprukkent treskjefte.
Jeg skjøt et par hjorter med den og traff vitterlig godt nok, men en annen på jaktlaget hadde en M98 med mye høyere «må ha»-faktor:
Skjeftet var noe helt annet, med mørkt, flott treverk, kraftig framskjefte, brattere pistolgrep og forhøyd kolbestykke.
Da jeg oppdaget en lignende stokk hos en børsemaker, var jeg ikke sen med å slå neven i den. I et jaktblad hadde jeg sett våpen der kinnstykket var justerbart. På spørsmål om hva noe slikt kostet, var svaret 3500 kroner. Fælt dyrt. Jeg sa ja, og angret ikke:
På skytebanen kom åpenbaringen. Med en Mauser som var bedre å holde i, og hvor kinnet hvilte på kolben, slappet jeg mer av. At fallet mot kolbens hæl var større, gjorde også sitt til at jeg ikke måtte bøye nakken like mye. Jeg skjøt rett og slett bedre.
Ikke bare langhold
Ikke engang hevbart kinnstykke var vanlig for 25 år siden. De siste årene har det kommet skjefter hvor det meste kan justeres: Kolbelengde, kolbens fall mot hæl, kolbekappens vinkel – og selvfølgelig kinnstykket.
Feste for tofot blir mer vanlig, og avanserte skjefter har picatinny-skinner til ekstra støtte eller glideskinne under kolben for ertepose som bakre anlegg.
Jo mer voldsomt skjeftet er, jo mer er det spesialisert for liggende langholdsskyting. Det er unektelig godt å ligge på banen med slikt utstyr og slippe skudd etter skudd som treffer innenfor en femkroning på blinken. Og dette vil de fleste kunne få til.
Men har det noe med jakt å gjøre? Ja, om utstyret kan gjøre deg til en dobbelt så god skytter, kan fordelen også redusere faren for skadeskyting. For mange gjør tiltroen til godt utstyr oss roligere, og da presterer vi bedre. En trygg jeger er en god jeger.
Under bøjakt med justerbart skjefte og tofot er det trygghet i vissheten om at du kan prikke inn skudd etter skudd på en femkroning.
Også på rein- eller rypejakt vil slik presisjonsskyting komme til sin rett, men da kan den kraftigste gromriggen bli vel svær og tung.
Enkle skjefter
Parallelt med justerbar-trenden, er det mange jegerne som skaffer seg lette børser med helt enkle skjefter. Da er det gjerne komposittskjefter i klassisk amerikansk design, med rett stokk og lite fall mot hæl.
Det gir godt rekylopptak med mindre munningsvipp enn europeiske skjefter som montecarlo og bayersk svinerygg, der kolbekappen sitter lavere.
«Selv om mange jegere fortsatt sverger til ett universalvåpen, er trenden her: Mange skaffer seg to: Et tungt og justerbart til stasjonær bruk som bøjakt og postering, og et lett, enkelt til bevegelig jakt. »
De amerikanske skjeftene har som regel slakt pistolgrep og slankere framskjefte. Fasongen fungerer bra i offensive skytesituasjoner hvor viltet kommer brått eller i høy fart. En kortere kolbe gir ved raske skudd mindre risiko for å hekte seg i klær.
I noen situasjoner er det også bedre å måtte trekke hodet unna kikkertsiktet enn å ikke rekke fram med øyeplasseringen når hjorten plutselig står på en hylle langt under deg i bratt terreng. På skytebanen er ikke et slikt skjefte spesielt komfortabelt, særlig hvis du har prøvd et godt, justerbart skjefte.
Men så er det ikke utviklet for baneskyting heller.
Enda mer justerbart
Selv om mange jegere fortsatt sverger til ett universalvåpen, er trenden her: Mange skaffer seg to: Et tungt og justerbart til stasjonær bruk som bøjakt og postering, og et lett, enkelt til bevegelig jakt. Det har unektelige fordeler.
Selv har jeg erfart at jeg skyter bedre når våpenet er tilpasset den aktuelle jaktaktivitet og skytestilling. Det gjør meg til en tryggere jeger.
Markedet for geværskjefter er i rivende utvikling. Mange har smakt på godfølelsen med et ergonomisk skjefte, og det er bra: Vi bør ta i bruk de tekniske fremskrittene som kommer, slik at vi blir enda dyktigere jegere som sørger for human jakt på våre viltarter.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.