Når det kommer til valg av riflekaliber, er det viktigste å vite hva du skal jakte mest, men også hvor godt du håndterer rekyl. Dette er vår guide til valg av riktig kaliber, og anbefalingen er neppe veldig kontroversiell.
GIKK NED: 308 håndterer selv den største elgokse med enkelhet. Om du først og fremst skyter storvilt som elg eller villsvin er 308 Win bra kalibervalg.
Lesetid: 11 minutter
I en jungel av patroner og kalibre er det fort gjort å gå seg vill. Fra små til store patroner med forskjellige kulediametere, kulevekter og hastigheter. I tillegg har du utallige villkattpatroner som du må være hjemmelader eller kjenne en, for å få tak i ammunisjon.
Jaktformen du bedriver mest er det viktigste i valget av kaliber. Andre viktige faktorer er utvalg og tilgjengelighet av ammunisjon, med mindre du lader patronene selv. Vanlige kaliber som 222.rem, 223 rem, 6,5x55, 308 win, 30-06 Springfield, 8x57IS, 300 Win mag, 338 Win mag, 9,3x63 og 375 H&H, er patroner du vanligvis får lett tak i og dekker det meste av jakt.
Kjedelige kaliber synes du kanskje? Mulig det, men jeg tror likevel du blir mest fornøyd med disse gamle traverne i lengden. Og nei, du trenger ikke et superduper magnumkaliber for å felle selv den største elgokse. Det greier du fint selv med 6,5x55 eller 308 win med riktig patron og kule. Afrikanske antiloper så store som sebra, wildebeest og eland må gi opp med gode treff og kuler fra vanlige kaliber som 308 win og 6,5x55.
Jeg tar her for meg de mest populære og vanlige kalibrene og bruker Normas Oryx og Ecostrike for å sammenligne hastigheter. Husk at hastighetene er fra rifler med lange piper og blir mye lavere med en kort pipe.
222 Remington
Dette var en populær skadedyrpatron og sender ut en 30 grs kule i rundt 1000m/s. Kaliberet blir også brukt til rådyr, men da bør du være kritisk til valg av kule for å bevare mest mulig kjøtt. Jeg har sett rådyr skutt med den konvensjonelle kula 55 grs Sierra SP, og slaktet så alt annet enn pent ut.
Til rådyr bør du bruke en tyngre kule, helst med lodding eller en kobberkule. Norma 55grs Oryx er et godt valg til rådyr. Fabrikkammunisjonen har en oppgitt hastighet på 930m/s, så det går unna her også. Det hjelper at kula har lodding og holder bedre sammen enn tynnmantlede konvensjonelle kuler- men høy hastighet er sjeldent bra for kjøttet.
223 Remington
I dag har 223 Remingtonovertatt posisjonen 222 Remington hadde. Kalibret er også kjent som 5,56 mm Nato. Denne patronen gir også høye hastigheter og krever gode kuler dersom kjøttet skal på middagstallerkenen.
Fabrikkammunisjonen til Norma 55 grs Oryx har en oppgitt hastighet på 950 m/s.
Lette tynnmantlede kuler med enda høyere hastighet passer best for skadedyr. For deg som liker høy hastighet har du den ekstreme 22-250 Remington som sender ut en 55 grs Oryx med hele 1100 m/s.
Da blir kulevalget enda mer kritisk og du vil trolig oppleve mye blodslått kjøtt på et rådyr. Dette kalibret passer best til skadedyr nesten uansett kule spør du meg.
6,5x55
6,5x55 Swedish er en populær rådyrpatron med god grunn. Her har du meget godt utvalg av patroner med gode kuler som er loddet. I tillegg er det et kaliber som også fungerer bra til hjort, reinsdyr og elg med riktig kulevalg.
I dag har du også lov til å bruke 120 grs kobberkule til storvilt i dette kaliberet. En revolusjon som gjør 6,5x55 til et godt valg sammen med kobber. Norma har 120 grs Ecostrike som er en kobberkuleammunisjon med hastighet 860 m/s i 6,5x55 og 880 m/s i den amerikanske 6,5-varianten 6,5 Creedmoor.
Om du velger den ene eller den andre av disse 6,5-kalibrene har veldig liten praktisk betydning. Begge har godt utvalg i fabrikkpatroner, har grei hastighet og passer også for storvilt.
Sverger du til så høy hastighet som mulig, er 6,5-284 Norma et alternativ- eller kanskje verstingen 6,5 Weatherby Magnum. Førstnevnte sender avgårde en 143 grs Norma Bondstrike i 880 m/s. Råtassen 6,5 Weatherby oppnådde 1082 m/s med kobberkuleammunisjonen Weatherby 127 grs LRX. Da går det virkelig unna og du har en meget flat kulebane og kobberkule blir et riktig valg til jaktbruk.
308 og 30-06
308 Winchester- eller 7,62 Nato som den også heter, har vært og er fremdeles en populær og god jaktpatron. Tidligere ble ofte kaliberet valgt for å kunne benytte billig ammunisjon fra forsvaret. I dag er det en saga blott, men kaliberet er fortsatt blant de mest populære – og det med god grunn.
Norma AS sendte ni forskjellige jaktpatroner i kaliber .308 Win til test, alt fra konvensjonell til nyere kuleteknologi. Hvilken jaktammunisjon du bør velge, avhenger av din jaktform og riflas smak.
Denne korte patronen gir ofte god presisjon og passer i korte låskasser. Det er også god tilgang på ammunisjon med de fleste kuletyper. Med 308 og passende kule kan du skyte det meste fra sittende fugl til den største elgoksen. Selv har jeg skutt kjempeantilopen eland som veier bortimot et tonn med 308 med godt resultat.
Kulevalget til 308 win er ikke så kritisk da hastigheten ikke er så høy, men det lønner seg alltid å velge en patron og kule som passer til den jakten du bedriver. Jeg anbefaler patroner med loddet kule eller kobberkule til storvilt og alt vilt som skal serveres på middagsbordet.
Test av Hornady-patroner i 30-06 og .308. Joyce Hornady som grunnla Hornady var en ivrig skytter og filosofien og målet hans var ”Ten bullets through one hole”.
I 308 Win får en Norma 180 Oryx 796 m/s mens storebroren30-06 Springfield har oppgitt 823 m/s med samme ammunisjon. Kanskje verdens mest populære og solgte patron som også ble født som militærpatron.
30-06 gir litt mer hastighet og rekyl enn lillebroren 308, men er likevel snill å skyte med uten at det er den helt store ytelsesforskjellen mellom disse to. Patronutvalget er kjempestort med det meste av kuletyper.
300 Win Mag og 300 WBY MAG
Ønsker du mer hastighet er 300 Winchester Magnum med 890m/s et alternativ, eller råtassen 300 Weatherby Magnum med hele 990 m/s med Norma 180 Oryx. Sistnevnte ødelegger mer enn den gjør godt til vanlig jakt etter min mening. Brutal med slaktet og mye unødvendig rekyl som ofte påvirker negativt.
Patronutvalget til 300 Winchester er stort og det er fortsatt et populært magnumkaliber. Også her bør du velge kule med litt omhu.
Til alt matvilt er det kun loddet kule eller kobberkule som gjelder i 300 win mag hastighet.
Vi har testet .300 Win Mag, .338 Win Mag og 7 mm Remington Magnum, som fortsatt etter 55-60 år er de mest populære magnumpatronene.
Rekylen er selvfølgelig tøffere enn med 308 win og 30-06, men fullt mulig å håndtere for erfarne skyttere. Til vanlig jakt har du ikke bruk for den høye hastigheten, og du er mer tjent med 308 Win eller 30-06.
Alle disse 30-kalibrene kan bruke samme kuler – 308 win, 30-06 og 300 win mag er alle populære patroner med kjempestort utvalg hos de fleste produsenter. Slipper du opp for patroner med et av disse kalibrene på utenlandsjakt, er sjansen stor for å få tak i flere.
7mm Remington magnum
7mm Remington magnum er blant de mest populære patronene i USA og har også sine tilhengere her i landet.
Patronen har godt utvalg som fabrikkammunisjon fra de fleste store produsentene og er god til alt fra rådyr og små antiloper til elg med riktig kule. Den fås også i de fleste riflemodeller.
Kaliberet er flattskytende og kulevalget bør være blant de tøffeste til storvilt eller vilt som skal spises. Enten med lodding eller kobberkule. Norma 170 Oryx har oppgitt hastighet 880 m/s og med kobberammunisjonen Norma 140 Ecostrike hele 950 m/s
8x57 IS
8x57 IS eller 7,92 mauser er også en populær og balansert patron. Litt forvirrende at den også har benevnelsen 8x57 JS. Det er fordi J er I på gotisk skrivemåte som tyskerne brukte. Norma og RWS har et godt utvalg av patroner til dette kaliberet og du kan få patron og kule som passer det meste av jakt.
Valg av kule er ikke fullt så kritisk i dette kalibret da hastigheten er mer moderat. Norma 196 Oryx har en oppgitt hastighet på 770 m/s som gir snill rekyl og er skånsom med slaktet. Ved bruk av Norma 160 grs Ecostrike får du hastighet på hele 850 m/s – en kule som gir flatere kulebane og ofte god kjøttbehandling.
8x57 IS er en meget god patron for det meste av jakt her hjemme. Et veldig populært kaliber blant villsvinjegere.
For deg som synes dette kalibret går for sakte, kan du velge 8x68 S som har oppgitt hastighet 910 m/s med 180 grs Tipstrike. Bakdelen med denne patronen er mer rekyl og dårligere utvalg av fabrikkammunisjon. Du bør helst være hjemmelader for å gå for dette alternativet.
338 Winchester magnum
338 Winchester magnum er et lite hakk grovere og var lenge en populær patron til elgjakt eller kanskje mest bjørnejakt. I dag er den ikke veldig populær her i landet noe som også går ut over ammunisjonsutvalget.
En Norma 230 grs Oryx har en oppgitt hastighet på 840 m/s og her bør du være en mer garvet skytter for å håndtere rekylen godt. Norma har også 200 grs Ecostrike med oppgitt hastighet 900m/s for den som vil bruke kobberkule med flatere kulebane.
Har du null rekylskrekk og ønsker enda mer hastighet, kan du også få for 340 Weatherby og 338 Lapua Magnum, som begge er 338 kaliber med mye høyere hastighet. Har du en rifle fra Blaser er den korte 8,5x55 Blaser Magnum med stort sett samme ytelse som 338 win mag. 820 m/s med Norma 230 Oryx et alternativ.
9,3x62
Nå begynner hullet i pipa å bli grov, men du må ikke la deg skremme av det. Dette er også et kaliber de fleste vil beherske med litt trening. Mye takket være den lave hastigheten.
Dette er et traust gammelt kaliber som er mange elgjegeres favoritt; også til villsvin er denne patronen veldig populær. Noen steder i Afrika er den også lov å bruke til bøffel med en tøff kule, og den fungerer bra til det. Mye stort og farlig vilt inkludert elefant er skutt i Afrika med 9,3.
Kaliberet er ganske ukritisk til kulevalg på grunn av den lave utgangshastigheten. Til elg og annet matvilt ville jeg likevel bruke ammunisjon med loddet kule eller kobberkule. Til villsvin derimot er tynnmantlede konvensjonelle kuler et godt valg med 9,3.
Både Norma og RWS/GECO har godt utvalg av patroner til dette kaliberet. En 285 grs Norma Oryx har oppgitt hastighet så lav som 720 m/s. Det gjør den både snillere å skyte med og snill med slaktet. Med kobberkuleammunisjonen 250 grs Ecostrike kommer hastigheten opp i 785 m/s som forbedrer kulebanen samtidig som den gir en grei rekyl på grunn av den lettere kula.
Jakter du stort sett bare elg er dette et kaliber å vurdere. Det finnes også andre 9,3 kaliber blant annet den kortvokste 9,3x57 eller potetkasteren som den også kalles. Her er hastigheten lavere enn med 9,3x62. Ønsker du mer hastighet er 9,3x64 et alternativ. Da er du oppe på 375 H&H ytelse og du bør være hjemmelader for å få patroner.
375 H&H
375 H&H forbindes kanskje mest med afrikajakt og er det minste lovlige kaliber til bøffel, nesehorn og elefant de fleste steder i Afrika. Forholdsvis lite rekyl sammenlignet med de groveste verstingene av afrikakalibre gjør 375 H&H lettere å skyte godt med.
Til elgjakt er også dette et dugandes kaliber. Selv om rekylen er i den tøffere enden av skalaen, er den fullt håndterlig for erfarne skyttere.
Det er god tilgang på ammunisjon til 375 H&H fra de fleste store patronprodusentene. En Norma 300 grs Oryx har en oppgitt hastighet på 780 m/s og er kapabel til felling av bøffel og de største elgoksene.
Det samme kan sies om Norma 250 grs Ecostrike som har en tøff kobberkule og oppgitt hastighet 820 m/s.
Skulle du våge deg på elefant er det kun solid som gjelder, og da gjør 375 H&H en utmerket jobb.
Det finnes flere 375-kalibre med verstingen 378 Weatherby magnum helt i den verste rekylenden. Den sender av gårde en 300 grs kule i ca 900 m/s som svir bra i skulderen. En helt unødvendig patron etter min mening. Svært få skyter godt med denne råtassen.
Skyting med grovkaliber er effektivt, men kan også være krevende. Her ser vi på en del fordeler og ulemper med bruk av grove kalibre, og hva du kan gjøre for å håndtere mer kraft i jaktrifla.
Hvilket kaliber skal du velge?
Måtte jeg velge kun ett jaktkaliber ville mitt valg helt klart blitt 6,5x55. Jeg vet, det høres nok kjedelig ut, men med det kaliberet kan jeg jakte alt fra sittende fugl og rådyr til hjort, reinsdyr og elg.
Kaliberet er snilt å skyte med, har flat kulebane med riktig ammunisjon og godt utvalg av både rifler og patroner. Jakter du kun rev eller rådyr er selvsagt 222/223 et alternativ, men med 6,5 kan du i tillegg skyte større vilt. 222 og 223 er uansett ikke ideelle for matvilt.
308 win og 30-06 er også gode og trygge valg med god tilgang på ammunisjon, og begge er snille å skyte med. Du trenger ikke den ekstra hastigheten som en 300 win mag gir til jakt på normale skyteavstander. Mer rekyl virker også negativt inn på treffene for de fleste.
8x57 IS er også en favoritt som er veldig balansert med passe tung kule og grei hastighet.
Velger du grovere kaliber som 9,3x62, 375 H&H eller også 300 Win Mag bør du helst være en litt garvet skytter for å håndtere den ekstra rekylen. Skulle bøffel eller elefant stå på programmet må du håndtere minimum 375-kaliberet. Husk at jo høyere hastighet desto høyere krav bør du sette til kulevalg og din evne til å håndtere rekyl. Godt kalibervalg!
På jakt etter rifle? JEGER har testet 160 rifler og laget en guide til deg som skal kjøpe jaktrifle. Her finner du all info du behøver om merke, rifletype, kaliber, presisjon og valg av riflestokk.
Hjemmelading er et godt alternativ for deg som skyter mye. JEGER har laget en veiledning på hva du bør, og ikke bør gjøre ved hjemmelading, og vi tester både krutt og utstyr.
Vi tester 24 rifler som passer til nybegynnere og erfarne jegere som skal på storviltjakt. Her er våpen og kikkertsikter i alle prisklasser, og du finner storviltrifler i flere varianter.
Hvilken jaktrifle man skal velge er ikke alltid like lett i dagens jungel av riflemodeller. Hvilken type jakt den skal brukes til har selvfølgelig mye å si i tillegg til personlig smak og behag.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.