RYPESIKTE: Når rypa sitter er det greit å ha ni gangers forstørrelse på siktet.
Lesetid: 5 minutter
Jakter du med hagle er du vant til å sikte langs skinna på toppen av løpet og bare bruke det lille kornet til å peke hagla riktig mot målet.
Jakter du med rifle bruker du ganske sikkert kikkertsikte. Eller rødpunkt, dersom du jakter raske villsvin eller stort hjortevilt.
Så spørsmålet er om det finnes et sikte som gjør at du får maksimalt ut av kombivåpenet.
Før det spørsmålet kan besvares, må du finne ut hva du har tenkt å bruke børsa til.
Har du kjøpt en hagle med rifleløp, eller en rifle med hagleløp? Blir det tradisjonell jakt på rådyr, rev og hare i skogen, eller tenker du å skyte gås og skogsfugl på lengre hold?
Kikkertsikte kan ofte avgjøre forskjellen på en vellykket og en mislykket jakt. Vi har testet over 100 kikkertsikter i alle prisklasser, til alle jaktformer. Vi forklarer steg for steg hvordan du monterer kikkertsikte på rifla.
Skur og korn
Kombien er i utgangspunktet et kortholdsvåpen. Den egner seg godt til jakt på korte og moderate hold. Presisjonsmessig holder rifleløpet i en god kombi høy kvalitet, så det er ingenting som bør begrense deg til å skyte på riflehold med brekkvåpnet.
Du trenger bare et godt sikte. De fleste kombiene kommer med åpne sikter. Som regel skur og korn av samme type som du finner på pistoler.
Men hvor godt fungerer dette når du er på jakt?
Jeg testet rifleløpet på skytebanen, og vil ikke ha problemer med å skyte rådyr på 50 meter. Trolig vil jeg klare å treffe opp til 100 meter, men det blir litt utenfor komfortsonen.
Avstanden mellom korn og skur er ganske kort på min Blaser 97, og når jeg skal linjere opp skur, korn og mål er det fort gjort å skadeskyte på avstander over 50 meter.
Innskyting med skur og korn er enkelt og greit. Løsne en skrue for å flytte skuret sideveis. Skru på en liten skrue i kornet for å endre høyden. Når du skyter inn kombien må begge løpene stemme, så dersom det meste av haglesvermen ikke ligger midt i på 15 meter bør du justere løpene i forhold til hverandre.
På jakt etter rifle? JEGER har testet 160 rifler og laget en guide til deg som skal kjøpe jaktrifle. Her finner du all info du behøver om merke, rifletype, kaliber, presisjon og valg av riflestokk.
Rødpunkt
Jeg har jaktet en del med rødpunktsikter. Den store fordelen er at du har begge øyne åpne og slipper å sentrere prikken. Det gjør at du kan være lynraskt på målet, enten du skyter med rifleløpet eller hagleløpet.
Også her er det viktig at pipene har tilnærmet samme treffpunkt. Med en Aimpoint Micro er det uproblematisk å skyte storviltprøven. Under jakt skyter jeg ikke på avstander over 100 meter med rødpunkt. Dette er primært et kortholdssikte.
Til bruk på hagla er rødpunktsiktet ingen fordel under fluktskyting, men med litt øvelse treffer du lerduene bra.
Rødpunkt er derimot perfekt mot dyr som står i ro eller beveger seg sakte. Du har god kontroll på hvor haglsvermen vil treffe, og har du skutt på ulike hold vet du hvor du bør holde i dyret for å treffe godt. Det samme gjelder for foranhold på løpende dyr.
Bommer du på fugl og treffer få leirduer? Har du vurdert å sette på et haglesikte? JEGER har testet haglesikter og rødpunktsikter – og ja, det skjedde noe med treffprosenten.
Kikkertsikte
Kikertsiktet gir deg muligheten til å skyte på lengre hold. Du trenger ikke gå på med store tunge sikter.
Det finnes mange lette og slanke sikter som gjør kombien riktig smekker, samtidig som de gjør jobben. Jeg har jaktet en del med et 3 – 9 X 42 sikte, som gjør at jeg kan skyte ryper som sitter på bakken. Under jakta gikk jeg med børsa uten siktet montert for å kunne skyte fluktskudd.
Når jeg oppdaget ryper, monterte jeg siktet på og skjøt på sittende fugl. Dette lar seg gjøre på grunn av Blasers sadelmontasje som ikke endrer treffpunkt når siktet tas av og på. Ulempen med 3 – 9 X – siktet er at det er vanskelig å skyte på flygende fugl.
Tre gangers forstørrelse høres lite ut, men når du raskt skal finne fuglen i siktet blir forstørrelsen for stor.
Riktig foranhold kan fort gjøre at fuglen er ute av kikkertsiktet. Da finnes det bedre alternativer.
Jeg har montert et 1,1 – 4 x 24 på kombien jeg bruker i dag. Også denne en Blaser. Når jeg har siktet på 1,1 er synsfeltet stort og det lar seg fint gjøre å skyte fluktskudd både på fugl og dyr. Skrur jeg siktet opp til fire gangers forstørrelse går det helt greit å skyte opp til 150 meter.
Mitt valg
Jeg skal primært jakte rådyr, rev, bever og hare med min kombi i kaliber 6,5 x 57R. Kanskje også vinterjakt på fjellet etter ryper, skogsfugl og gjess. Ut fra dette har jeg valgt et Schmidt & Bender 1,1 – 4 x 24 kikertsikte.
Grunnen er at jeg bare vil ha et sikte, som jeg vil trene fluktskudd med både rifle og hagle med siktet på 1,1. Samtidig skal jeg øve på lengre avstand med fire gangers forstørrelse.
Under praktisk jakt vil jeg gå med siktet på laveste forstørrelse, og skru opp dersom jeg oppdager vilt som jag kan skyte på lengre hold. Dette vil gi meg et svært anvendelig våpen, som primært er et kortholdsvåpen, men som har kapasitet til å skyte vilt på lengre hold. Kort sagt en god allrounder!
Å ha et kamera å ha på børsa kan være en god hjelp både til å analysere skuddsituasjoner for å bli en bedre skytter, og for å bevare gode jaktøyebklikk
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.