Jeg kjøpte drillingen fra J.P. Sauer & Sohn i 1976 og har langtidstestet dette universaljaktvåpenet gjennom 41 år. Jeg har felt det aller meste her i landet – fra elg til rype samt villsvin utenlands. J.P. Sauer & Sohn Drilling Modell 3000 Lux er det siste jeg vil kvitte meg med.
MED TO HAGLELØP PLUSS RIFLE I RESERVE; Anvendes som en vanlig sideligger hagle, men du har raskt rifla klar enten med åpne sikter eller kikkertsikte!
J.P. Sauer & Sohn Drilling Modell 3000 Lux
Type: Drilling, bokslås.
Kaliber: 12/70 – 9,3x74R.
Pipelengde: 63,5 cm.
Choke: Faste.
Kolbelengde: 36 cm.
Totallengde: 106 cm.
Vekt: veid 3489 g.
Pris, 1997: kr 49120., uten hakemontasje.
Produsent: J.P. Sauer & Sohn, Eckernförde, Tyskland (Vest-Tyskland).
Sauer importør: Magne Landrø AS
En drilling var høyt oppe på min ønskeliste fra midten av ’60 tallet og utover, og da jeg endelig var i stand til å realisere drømmen var det ytterst få drillinger på markedet her i landet. Den eneste nye drillingen fikk tak i var ikke akkurat ønskemålet, i hvert fall ikke riflekalibret, men jeg kjøpte den likevel da jeg hadde fått nyss om at det ville bli en betydelig prisoppgang. Drillingen var en Sauer Suhl standard i kaliber 12/70 og .222 Rem., altså en drilling til småvilt og rådyr.
Jeg brukte drillingen flittig i noen år, men var ikke helt fornøyd, da særlig med riflekalibret og kulene/patronene den gang som var oftest mer beregnet til ”varmint” – altså ”skadedyr” enn til rådyr. Rett nok ble rådyra felt, men kulene ekspanderte raskt og splintret, så innslaget vår mildt sagt ikke et pent syn. Fant for øvrig mer brukbar ammo etter hvert, og i dag er utvalget av kuler stort og her har vi også gode kuler til rådyrjakt. Drillingen ble for øvrig solgt dagen etter den var avertert!
Gjennomtenkt valg
Min nye drilling ble kjøpt i Tyskland i 1976. Når jeg først skulle ha en splitter ny drilling, så gikk jeg for merkostnaden for en flottere Lux utgave med jaktgravyr og oppgradert valnøtt. Haglekaliber 12/70 på grunn av det største utvalget i ammunisjon pluss bruk av noe tyngre Brenneke blyslug, skjønt en kaliber 16/70 hadde vært mer klassisk tysk drilling, men i dag hadde jeg antakelig gått for en 20/76 for redusert vekt men like fullt fullverdige jaktpatroner.
Riflepatronen var jeg ikke i tvil om, det var den gamle - fra rundt 1900 - 9,3x74R, som i Tyskland blir ansett som ”Dronningen blant kravepatroner”. Denne jaktpatronen er fremdeles høyst aktuell særlig i dobbeltrifler men også kombivåpen og drillinger. 9,3x74R er en utmerket storviltpatron både til elg og villsvin, men den er så fleksibel at den er også en meget god patron til hjort, rein og rådyr, og da særlig for deg som er hjemmelader. Personlig har jeg nå standardisert to ladninger, nemlig med 15 g Norma Oryx kule til rådyr og rein pluss 18,5 g/286 grains Woodleigh RN SN til elg og villsvin.
Selvsagt skulle drillingen utstyres med kikkertsikte i hakemontasje for større grad av fleksibilitet. Normen den gang var fast forstørrelse, mens variable kikkertsikter kom for fullt mye senere. Drillingen ble levert med et Schmidt & Bender 4x32 med klassisk tysk retikkel nr. 1 – 3 stolper. Behovet for et mer praktisk og allsidig kikkertsikte meldte seg etter hvert, og for noen år siden kom jeg over dette kikkertsiktet som passet utmerket til hakemontasjen – Schmidt & Bender 1,25-4x20 med retikkel nr. 4 – 3 stolper og kors
Sauer 3000 drilling er klassisk tysker
Svinerygg kolbekam er typisk for tyske og østerrikske drillinger, og har en lang tradisjon som ennå holdes i hevd.. Mer enn 100 års erfaring ligger da også til grunn for at denne kolbetypen har overlevd.
Når jeg tar anlegg med min drilling, ja, så ligger sikteskinna nøyaktig i opplinjing med sikteøyet, og siden skurbladet er så lavt byr det på null problemer med rifla. Med skyting mot lave markmål, som hare og rev, så følger man raskt opp med denne kolbeutformingen.
Dette kinnstykket blir betegnet som ”tysk”, og antakelig har produsenten rett da dette er tradisjonelt på tyske drillinger som med den bayerske typen, skjønt det finnes mange varianter. Pistolgrepet er åpent og slakt med god nettskjæring for avtrekkerhånden og passer meget bra til et våpen med to avtrekkere. Den originale bakkappa i bakelitt har jeg beholdt – ikke bare av nostalgiske grunner - da den har korrekt utforming; glatt ved hæl og tå, innsvinget med tverrserratert midtparti, utskytende tå og dertil graverte skruer.
Semi-Beavertail forskjeftet gir adskillig bedre kontakt med pipehånden og dette har helt omløpende god nettskjæring som gir ytterligere grepkontakt, og for skyting med rifla er det absolutt et pluss.
Bunnsolid konstruksjon
Denne låsingen har virkelig stått sin prøve og er meget tradisjonell og svært sterk, og her er den selvsagt også meget bra tilpasset.
Du visste kanskje ikke hvor gamle disse to låsekonstruksjonene egentlig er? Her har vi Purdey doble låsekiler som går inn i spor i låsehakene operert av topleveren/åpnernøkkelen – Scott’s Spindle og approbert av Purdey samme året. De aller fleste sideliggerhagler i dag bruker denne låsingen. I tillegg har vi som ekstra låsing Greener kryssbolt som går igjennom et hull i skinneforlengelsen som igjen går inn i et spor øverst i støtbunnen. Fra denne tiden og opp mot 1880-90 til århundreskiftet årene ble, skal vi si, sideliggerhaglene m.fl. perfeksjonert slik vi kjenner dem i dag. I tillegg har denne drillingen også det vi betegner på norsk også ”sideører”, som også er en gammel konstruksjon, og som forsterker pipene mot sideveies bevegelse under rekyl.
Drillingen er også bygget på Blitz systemet hvor de bevegelige delene er plassert på avtrekkerplaten. Jaktvåpen med Blitz systemet er lett gjenkjennelig på den ekstra brede avtrekkerplaten.
Ofte og vanlig sett på drillinger, så vel på Greener’s hagler også i dag, er Greener’s sidesikring. For rifleløpet er det her skyvesikring med sikkerhetsknapp, som også aktiverer skurbladet.
Avtrekka er meget gode – presise og passe justert for vekt. Fremre avtrekker kan også benyttes som snellertavtrekk, og er for øvrig justerbart. Det hårfine snellertavtrekket er beregnet for ”prikkskyting” med rifla, og dette avtrekket på noen få gram trenger kun en lett berøring før skuddet går!
Lux utgaven har jaktgravyr på sideflatene pluss stor scroll/akantus på undersiden samt scroll motiver og forskjellige randborder.
Haglpipene er i ”Krupp – Spezial – Laufstahl”, et høykvalitets krom-molybden stål som ble utviklet i 1893 og levert til J.P. Sauer & Sohn som rettighetshaver. Sammenføyning av tre piper krever høy grad av fagkunnskap og nøyaktighet, og denne drillingen er et utmerket eksemplar i så måte. Samskytingen mellom hagleløpa og rifleløpet er meget bra og rifla har en utmerket presisjon. Det tyder så absolutt på at det er minimale spenninger i godset på riflepipa samt mellom pipene. Et logisk fenomen med drillinger, kombivåpen generelt og dobbeltrifler med sammenloddede piper er at det blir treffpunktendringer ved varmgang. Disse våpentypene er ikke som boltrifler som tåler serier av skudd uten at det blir treffpunktendringer – i hvert fall ikke av nevneverdig grad om pipegodset er uten eller med minimale spenninger. Vi holder oss her til drillinger, som er utsatt for det vi betegner som ”klatring” – spesielt stigende treffpunktendringer. Enkelte drillinger er mer følsomme for ”klatring”, og en vesentlig årsak til at med slike våpen er det 3 skudd som gjelder til den obligatoriske skyteprøven for å drive storviltjakt, mens før var det 5 skudd og tidligere også mot ringskive.
Min drilling har null problemer med å sentrere tre skudd, og selv da vi måtte skyte fem skudd så viste riflepipa helt akseptabel klatring; dette borger, som nevnt, for kvalitet. Jeg må tilføye at jeg ikke har skutt lengre serier en disse obligatoriske fem skuddene.
Drillingen hadde i utgangspunktet ½ og 1/1 trangboring/choke, men dette ble gradvis endret til nærmere ¼ og ¾ boring, da med testskyting med haglepatroner og samskyting med Brenneke blyslug helt til jeg var helt fornøyd, og denne boringen fant jeg mer formålstjenelig til varierte jaktsituasjoner.
Hva mer?
Jeg har umiddelbare planer for drillingen for å gjøre den ytterligere effektiv. Først på lista står et lite rødpunktsikte. Neste praktiske forbedring ligger på de åpne siktene.
Neste steg, er anskaffelse og montering av en innstikkspipe på 22 cm i kaliber .22 WMR.
Når innstikkpipa er montert/justert settes den inn i høyre kammer på haglløpet, og den skyter faktisk meget presist. toppjakt m.m..
J.P. Sauer & Sohn Mod. 3000 Lux
J.P. Sauer & Sohn ble grunnlagt i 1751 i Suhl. Firmaet har en lang tradisjon når det gjelder drillinger i flere modeller helt fra hanedrillinger til den siste i produksjon, nemlig denne – Modell 3000. Det nye J.P. Sauer kompaniet flyttet til Vest-Tyskland etter 2. verdenskrig og bygget sin nye fabrikk i Eckernförde. Imidlertid ble Sauer navnet benyttet i Suhl i kommunistiske Øst-Tyskland (DDR) – Sauer Suhl – helt til 1970. Derfor er denne drillingen merket ”JP Sauer & Sohn GMBH Gegrundet 1751 – Made in Western Germany” pluss Sauer logo.
Sauer Drilling Modell 3000 var nær sagt en ny æra, da dette var den aller første drillingen med kaldhamret riflepipe i høykvalitets krom-molybden stål, som ga en rekke fordeler som økt stabilitet, særlig glatt innside av løp og lengre levetid. Denne drillingen ble den mestselgende noensinne. Modell 3000 var i produksjon fra 1956 til 1997, og den ble levert i kaliber 12, 16, 20 og i mange riflekalibre. Modellutvalget omfattet Modell 3000 Standard, 3000 Lux, 3000 Dural, 3000 Antinit, samt 3000 Lux Dural Antinit. Meget sørgelig at den utmerkede drillingen har gått ut av produksjon, og da jeg spurte hvorfor, var svaret at den ble for dyr å produsere! Så her må du ut på bruktmarkedet på nettet om du skal skaffe deg en Modell 3000 eller en annen drilling, men det er verdt det og det er mye å hente der ute, også i Norge!
Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i januar 2018.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.