For jegere som jakter både småvilt og storvilt i samme terreng, kan det være et dilemma om man skal velge hagle eller rifle. Da kan en drilling eller et kombivåpen være et godt alternativ. JEGER tester om kombivåpen i den rimelige enden av prisskalaen er presise nok.
Sist oppdatert: 12. september 2023 kl 08.29
KOMBIVÅPEN: JEGER tester drillinger og billige kombivåpen
Jeg er neppe den eneste jegeren som har hatt en situasjon der både hagle- og rifleløp hadde kommet godt med. Men er ikke kombivåpen fryktelig dyre?
Vi har testet tre kombivåpen for å svare på om det finnes gode børser av denne typen til en fornuftig pris.
Selv begynte jeg å drømme om kombivåpen eller drilling etter følgende opplevelse: En orrhane lettet i et plantefelt og fløy over til et høydedrag med litt kratt. Rifla ble tømt og puttet i sekken, før jeg dro opp hagla og ladet med 5’er-patroner.
I det jeg nærmet meg krattet, spratt det ut en rådyrbukk og stilte seg på 50 meter. Da jeg forsøksvis umerkelig strakk meg etter rifla i sekken, takket den pent for oppmerksomheten og hoppet videre med idioterklærende bjeff.
Nå skulle jeg hatt et kombivåpen!
Men etter å ha snakket med erfarne jegere, lest et par jaktblad og sjekket diverse forum, virket det som at drømmen enten ble fryktelig dyr, eller billig og dårlig. Derfor har det blitt med tanken, i påvente av jackpot i det årlige «skattelotteriet».
Drilling eller kombivåpen?
De våpnene vi kaller drilling og kombi kan vi begge definere som et kombinasjonsvåpen. Et våpen som kombinerer både hagleløp og rifleløp.
En kombi med sine to løp er det minste våpnet i denne kategorien, drillingen med sine tre løp er også populær. Det finnes også firlinger og femlinger, men de er for spesielt interesserte. I Norge er det gjerne drilling eller kombi som brukes.
Et kombivåpen kombinerer et hagleløp med et rifleløp, og det er flere forskjellige kaliberstørrelser å velge mellom. For drilling skiller vi gjerne mellom hagledrilling og rifledrilling. Hagledrilling er klart mest vanlig. Det er et våpen med to hagleløp og ett rifleløp, mens en rifledrilling har to rifleløp og ett hagleløp.
Dypdykk i budsjettsjiktet
Men nå har JEGERs lesere etterlyst en test av billige kombivåpen, noe som gir en mulighet til å se nærmere på kvaliteten blant kombivåpen. Hva får du for 10.000 kroner, og duger de til noe mer enn å ta opp en plass i våpengarderoben?
For deg som ikke er kjent med kombivåpen, er dette brekkvåpen som består av en kombinasjon av flere kalibre. Hovedregelen er hagle og rifle, men det finnes også våpen som kombinerer ulike riflekalibre.
I hagleløpet er det vanligere å gå for kaliber 20 (evt. 16) for å spare litt vekt, men det finnes som regel alternativ i kaliber 12 også.
I tillegg til velkjente riflepatroner som 6,5x55 og .308 Win, er det ofte alternativer som slutter på «R» eller «JRS» (7x57R, 7x65R, 5,6x50R, 8x57JRS).
Det er hylser med en rand i bunnen som har større diameter enn kroppen, omtrent som på haglpatroner. Det gjør omlading lettere fordi det er enklere å få tak i bunnen av en slik hylse.
Se våre tester av 60 hagler og patroner. Guide til valg og tilpasning av hagle og sjekkliste ved kjøp av brukt hagle.
Sjeldnere fugler
Løpene i kombivåpen er enten lodda sammen eller frittliggende. Det er fordeler og ulemper med begge, men lodda piper får gjerne en del høydespredning (klatrer) etter 3-4 skudd i rask rekkefølge. Det kommer av at stålet utvider seg i varme, slik at tregere varmespredning til det kalde hagleløpet øverst gir litt bananbøy på rifleløpet.
Noen dagers surfing på nettbutikker og sjekk med de fleste norske våpenimportører, avslører at pristaket i vår test må oppjusteres til det dobbelte. I tillegg er mange rimelige kombivåpen på vei ut av markedet.
Årsaken er enten produksjonsstans hos fabrikkene (mer eller mindre relatert til corona), lav etterspørsel i Norge eller våpenembargo med Russland. Derfor er noen av kombiene du fortsatt kan finne i norske våpenforretninger, lite aktuelle i en slik test. Resultatet blir følgelig en ganske smal breddetest.
Jeg har tatt for meg tre kombivåpen i kaliber 12/76-7x57R som er tilgjengelige hos importør i overskuelig fremtid. Disse er testet med tanke på presisjon og kvalitet på mekanisme (avtrekk, sikring etc..), siktemidler og samskyting av løpene.
Testen er gjort med Sellier & Bellot Exergy Blue 150 grs, S & B 140 grs helmantel og S & B Corona (sic!) 32 g i US 7 i hagleløpet.
Det er ikke store ting som skiller hvert kombivåpen fra hverandre. Kanskje ikke så rart når to er fra samme fabrikk og alle tre fra samme land. Alle tre fungerer godt på banen, både med tanke på hagle- og rifleløp.
Og alle tre kunne helt klart gitt meg en frekk doublé å skryte av under jakten på Helgeland. Så for dem som lurer: Det endte uansett med en orrhane i sekken, så det kunne helt klart gått verre.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.