Norma Evostrike og RWS Speed Tip Professional Hunting er to nye riflepatroner. Vår test viser at jaktammunisjonen passer best for smått til mellomstort vilt som skal raskt ned.
Grisebank: RWS Speed Tip Professional Hunting (t.v) og Norma Evostrike bør virke godt på villsvin, med rask ekspansjon og knock down-effekt.
RWS Speed Tip Professional Hunting og Norma Evostrike er to patronnyheter som er verdt en sjekk hvis du søker spesialiserte jaktpatroner. Begge bør fungere godt på villsvin, rev og annet vilt som skal raskt i bakken på korte og lange hold, særlig hvis kjøttutbyttet ikke er viktigst.
I denne testen måler vi hastighet med kronograf og sjekker samlinger. Vi skyter også i våte aviser for å sjekke inntrenging og restvekt (se faktaboks nederst i artikkelen).
RWS Speed Tip Professional Hunting er ei jaktkule med god «knock down»-effekt: Mens noen foretrekker kuler som holder godt sammen med stor diameter og restvekt, sverger andre til kuler som ekspanderer raskt og fragmenterer.
RWS Speed Tip Professional Hunting har de sistnevnte egenskapene. Den såkalte Speed Tip-plasttuppen sammen med bløtere kjerne i fremste del av kula skal gi god effekt med rask ekspansjon, noe som får viltet raskt i bakken.
Samtidig bidrar den H-formede og harde bakparten til god inntrengning. Sjansen for gjennomskyting med denne kula er med andre ord stor, men da uten soppform og økt diameter som andre ekspanderende kuler ofte får.
Den forniklede kula er V-formet i bakenden. Sammen med plastspissen bidrar dette til god presisjon, stabilitet og ballistikk som passer for lange hold. RWS anbefaler da også kula opp til 270 m, men mener rifleammunisjonen skal gi god virkning både på korte og lange hold.
Kampen med avisbunken
RWS Speed Tip Professional Hunting byr på god presisjon, i hvert fall i min Schultz & Larsen Victory med 58 cm løp: 18 mm samling som et gjennomsnitt av tre 3-skuddserier på 100 m er ikke noe verken RWS eller den danskproduserte rifla trenger å skamme seg over.
Kulene får deretter bryne seg på våte aviser fra 20 meters hold. Det er tydelig at kulene ekspanderer raskt, for det blir et stort krater fremst som går over til et mindre hull som pløyer så dypt inn som 54 cm i avisene.
Det er meget god inntrengning, men kula har da bare 7 mm diameter. Restvekten måles til 64 prosent, mens framparten av kula ligger fragmentert fremst i avisbunken.
Jeg har ikke prøvd patronen på jakt ennå, men vil nok ikke bruke RWS Speed Tip Professional Hunting til elg. På mindre til mellomstort vilt fungerer den trolig bra.
Det er nok heller ikke den snilleste kula med slaktet på korte til medium hold. Men til villsvin som skal raskt ned eller jakt med lange hold, fungerer den nok kjempegodt.
Normas Strike-familie har fått enda et medlem: Det begynte med Tipstrike som er ei raskt-ekspanderende konvensjonell kule, så kom Ecostrike som er familiens kobberkule.
Deretter kom Bondstrike som er ei kule med blyet loddet til mantelen, og nå er det familieforøkelse med Evostrike som er en helt annen kule.
Evostrike er ei miljøvennlig kule produsert av tinn – men denne kula har jeg da sett før? Selvfølgelig, dette er egentlig ingen ny kule, da RWS konstruerte den til sin ammunisjon Evo Green.
Både RWS og Norma eies av Ruag Ammotec, og det er nok en grunn til at de bruker samme kule.
Kula har to kjerner, der den fremre delen er bløt og lettekspanderende, mens bakerste del holder godt sammen og gir god inntrengning. Kulene er forniklet med tynn mantel i fremste del og tykkere, solid mantel bakerst med lås for å holde best mulig sammen.
Vei i vellinga
139 grains-kula i .308 Win har BC 0,318 og den lette 93 grains-kula 6,5x55 har BC 0,309. Patronene i begge kaliber blir prøveskutt med en Blaser R8 med GRS Bifrost stokk, Zeiss V8 1,8-14x50, 56 cm løp og Optima 45 demper fra A-Tec.
Presisjonen er det ingenting å si på, og begge kulene har høy hastighet med eksplosiv virkning fremst i avisbunken. Selv med så lett kule som 93 grs i 6,5x55 gjør den vei i vellinga med nesten 1000 m/s, men den bakerste delen av kula holder godt sammen og sikrer dermed god inntrengning.
Norma Evostrike er heller ingen kule som jeg ville valgt å bruke på elgen, og passer nok best for mindre og opp til middels stort vilt. Den bør være fin til jakt på lange hold eller vilt som skal raskt ned, uten tanke på kjøttødeleggelse.
RWS Speed Tip Professional Hunting
Kaliber: 6,5 x 55 (testet). Fås også i 6,5 Creedmoor, .270 Win, 7 mm Rem Mag, 7x64, .308 Win, 30-06, .300 Win Mag, 8x57 IS, 8x57 IRS, 8x68 S, .338 Lap Mag og 9,3x62. Kommer også i Short Rifle variant i .308 Win, 30-06 og 8x57 IS
Kaliber: Testet i .308 Win (139 Evostrike) og 6,5x55 (93 Evostrike). Fås også i 6,5 Creedmoor, .270 Win, 7 mm Rem Mag, 30-06, .300 Win Mag, 8x57 IS og 9,3x62
Hastighet (.308): 875 m/s
Samling: 19 mm
Våte aviser: 8 mm diameter, 17 mm lengde, 61-51 cm inntrengning (20 vs. 100 m).
Restvekt: 65 prosent
Hastighet (6,5): 994 m/s
Samling: 15 mm
Våte aviser: 7 mm diameter, 12 mm lengde, 43-41 cm inntrengning (20 vs. 100 m).
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.